Israelul se înarmează cu submarine subvenţionate în contul reparaţiilor pentru Holocauts

Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, şi omologul său german, Thomas de Maiziere, vor semna miercuri, la Berlin, un acord pentru achiziţionarea de către Israel a celui de al şaselea submarin german de clasă Delfin. Un oficial israelian a declarat că acordul are o semnificaţie strategică deosebită.

Guvernul german va oferi subsidii de 135 de milioane de euro pentru construirea submarinului, circa o treime din valoarea lui. Grupul Thyssen-Krupp a livrat Israelului trei submarine de clasă Delfin în anii ’90, al căror cost a fost suportat în proporţie de peste 80% de guvernul german ca reparaţii pentru Holocaust, după cum se poate deduce din telegrame WikiLeaks obţinute de Der Spiegel. Este vorba despre reparaţii in valoare de jumătate de miliard de dolari datorate de Republica Democrată Germania şi neplătite. În 2005 a fost încheiată o înţelegere între cancelarul Gerhard Schroeder şi premierul Ariel Sharon, când se împlineau 40 de ani de relaţii diplomatice bilaterale, pentru subvenţionarea parţială a altor trei submarine.

Parlamentul german nu a aprobat încheierea acorduluii pentru al şaselea submarin decât după ce guvernul israelian a transferat autorităţilor palestiniene sumele încasate din taxele plătite de palestinieni şi îngheţate de Tel Aviv ca urmare a admiterii Autoriotăţii Palestiniene în UNESCO.

Ministrul Ehud Barak va sosi marţi la Berlin şi se va întâlni cu omologul german, cu şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle, şi cu consilierul pe probleme de securitate al Angelei Merkel, Christoph Heusgen.

Flota de submarine a Israelului numără acum trei submarine germane Delfin şi este arma cu cea mai mare rază de acţiune a aramtei. Guvernul german a finanţat cea mai mare parte a costurilor primelor trei submarine. Ele sunt echipate cu rachete Harpoon produse de Boeing cu o rază de acţiune de 1.500 de kilometri şi care pot fi dotate cu focoase nucleare de 200 de kilotone. Experţii susţin că aceste submarine pot face ca Israelul să fie ţara care loveşte a doua, în cazul unui atac nuclear.

Construcţia celui de al patrulea şi al cincilea submarin este aproape finalizată pe şantierul de la Kiel. Acestea vor fi de clasa Super Delfin, cu o lungime de 68 de metri, cele mai mari submarine construite în Germania după Al Doilea Război Mondial. Se aşteaptă ca ele să fie livrate în 2013 şi 2014. Al şaselea submarin va fi livrat Israelului după patru ani. Aceste ultime trei nave pot rămâne sub apă câte o săptămână, o performanţă mai mare decât a primeor trei şi au o autonomie mai mare de 40 de zile.

Presa israeliană observa ironia faptului că Thyssen-Krupp, grupul care construieşte submarinele (care în perioada celui de Al Doilea Război Mondial a folosit forţa de munca din lagărele naziste în care erau exterminaţi evreii) are o participaţie iraniană de 5%. Compania germană a anunţat, în 2011, că va înceta afacerile pe care le derulează cu Teheranul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.