Numărul de afecțiuni ale tiroidei s-a dublat

tiroida

Numărul pacienților care suferă de boli tiroidiene a crescut, doar în 2016 înregistrându-se peste 83.000 de cazuri, de două ori mai mult față de 2010. Printre motivele care duc la creșterea acestei afecțiuni se numără stresul și oboseala, a declarat consilierul prezidențial Loreta Păun.

„Cele mai recente statistici indică o creștere a numărului de cazuri pentru România. Astfel, în 2016 s-au înregistrat 83.413 cazuri noi de boli tiroidiene, de două ori mai multe decât în 2010. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, la sfârșitul anului 2017, incidența tiroidei cronice autoimune a crescut cu 71% în intervalul 2010-2016, incidența tumorii maligne tiroidiene a crescut cu 22%, iar a hipotiroidiei cu 58%“, a spus, în cadrul conferințe, Loreta Păun, consilier prezidențial pe probleme de sănătate.

Păun susține că printre factorii care determină apariția afecțiunilor tiroidiene se numără: factorul nutrițional, deficitul de iod, precum și stresul.

Medicii spun că hipotiroida este cea mai subdiagnosticată boală cu care se confruntă femeile din România. Hipotiroida constă în deficiența hormonilor tiroidieni, al căror rol este de a controla felul în care organismul consumă energia.

„Cauzele bolilor tiroidiene sunt multiple: deficitul de iod, factorul nutrițional, factorul imun, factorii infecțioși, poluare, stres etc. (…) Există într-adevăr o predispoziție a sexului feminin. Astfel, conform celor mai recente statistici ale Institutul Național de Sănătate Publică, 86% din pacienții români cu hipotiroidă sunt femei. (…) Campania pe care o lansăm astăzi (n.r. – luni) își propune ca obiective: creșterea ratei de stare și diagnosticare în rândul medicilor de familie, precum și creșterea gradului de conștientizare în rândul pacienților, în special în rândul probelor de risc, și mă refer aici la femei, în special la femei tinere de vârstă fertilă, la femei însărcinate sau după naștere“, a adăugat Loreta Păun.

Specialiștii precizează că oamenii trebuie să se adreseze medicului de familie dacă pentru o perioadă mai lungă se simt obosiți sau fără putere.

„Glanda tiroidă controlează toate procesele metabolismului, ceea ce înseamnă că de buna funcționare a acesteia depinde starea generală a organismului. De aceea, este esențial ca pacienții să meargă la medicul specialist încă de la primele semne că energia lor, starea generală de bine sau puterea de concentrare încep să scadă. (…) Oboseala continuă, lipsa de energie sau stările recurente de melancolie nu sunt normale“, a spus președintele Societății Române de Psihoneuroendocrinologie, Corin Badiu.

Campania națională de diagnosticare a afecțiunilor tiroidiene, „Tiroida la control: Testează-te simplu, rapid și gratuit“, a fost lansată luni de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

În cadrul campaniei naționale de diagnosticare a afecțiunilor tiroidiene, reprezentanții Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune au creat și o bază de date cu medicii endocrinologi din România.   l

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Sarea iodată artificial prin lege de la Năstase încoace, sigur n-are nici o vină. Întotdeauna alterarea artificială a produselor naturale a făcut numai bine organismului uman. Sunt sigur că daco-geții, Ștefan cel Mare și chiar domnul Ion Iliescu erau cu toții niște gușați. De la domnul premier Năstase încoa ce ne-am mai normalizat sănătatea datorită iodării artificiale a sării.

  2. Dupa veselia pe care o afisaza doamna, se pare ca este o veste buna. Misune indeplinita. Urmeaza recompensa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.