Numărul de utilizatori activi ai serviciilor de telefonie mobilă a scăzut cu 4%

Numărul de utilizatori activi ai serviciilor de telefonie mobilă a scăzut cu 4% pe parcursul semestrului I al anului 2010, ajungând la 24,4 milioane, rata de penetrare a acestor servicii la 30 iunie 2010 fiind de 113,5%, potrivit datelor colectate şi prelucrate de ANCOM.

Structura utilizatorilor în funcţie de modalitatea de plată şi de categorie este asemănătoare cu cea de până în prezent, 67% fiind cartele SIM preplătite active, iar 33% cartele SIM aferente utilizatorilor pe bază de abonament lunar (23% pentru persoane fizice şi 10% pentru persoane juridice).

Deşi numărul total de utilizatori a scăzut, traficul de voce a continuat să crească în sectorul telefoniei mobile, cu 11,7% faţă de semestrul II 2009, până la 25,5 miliarde minute. Numărul total de apeluri a crescut cu doar 5%, astfel că o parte din creşterea volumului total de trafic exprimat în minute se datorează creşterii duratei medii a unui apel, care a ajuns la 2 minute şi 14 secunde (în creştere cu peste 6% faţă de cea înregistrată pe parcursul semestrului anterior). De asemenea, traficul mediu lunar realizat de un utilizator a înregistrat creşteri semestriale: 2 ore şi 51 minute în cazul traficului de voce (+12%), respectiv 27 SMS (+2%).

Utilizatorii din România vorbesc sau trimit mesaje SMS cel mai mult în propria reţea, acest tip de trafic („on-net”) deţinând ponderea cea mai mare în traficul total realizat prin intermediul reţelelor mobile atât în cazul traficului de voce (86%), cât şi în cazul traficului SMS (93%).

Segmentul de telefonie fixă a cunoscut o evoluţie similară cu cel de telefonie mobilă, înregistrându-se de asemenea scăderi uşoare ale numărului de abonaţi şi de linii de acces, concomitent cu creşteri uşoare ale traficului şi duratei medii a unui apel. Astfel, numărul de abonaţi a ajuns la 4,04 milioane (-0,4%), iar liniile de acces la 4,68 milioane (-1%), scăderi ce au atras după sine şi scăderea ratelor de penetrare la 100 de locuitori (21,8%) şi la 100 de gospodării (52,8%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.