Moldova îşi negociază viitorul european la umbra statuii lui Lenin

După ce vizita emisarului Moscovei a grăbit negocierile menite să-i aducă pe comuniştii moldoveni la putere, UE îţi trimite proprii emisari, pentru a da o mână de ajutor prooccidentalilor, încă o expresie a faptului că agenda politică a Moldovei nu se stabileşte la Chişinău. Întrevederile miniştrilor de Externe din Polonia şi Suedia au început cu o fotografie cu statuia lui Lenin din curtea sediului PCRM.

Surse PCRM: Lupu-preşedinte, Plahotniuc-premier

Surse din cadrul PCRM au declarat pentru site-ul Ştireazilei.md că la ultimele discuţii cu democraţii lui Marian Lupu a fost stabilită deja si împărţirea principalelor funcţii in stat. Astfel, PD-ului îi vor reveni preşedinţia Republicii Moldova, funcţie care ar urma să fie preluată de Marian Lupu, şi functia de premier, care i-ar reveni controversatului om de afaceri Vladimir Plahotniuc.

Pe de cealaltă parte, comuniştii îl vor urca pe Vladimir Voronin în scaunul de preşedinte al parlamentului şi vor prelua 70% din funcţiile ministeriale, deoarece au mult mai multe mandate decât democraţii. În guvern se vor reîntoarce, după nici măcar doi ani, comuniştii Igor Dodon (în calitate de vicepremier), Valentin Zubic (ministru de Interne), Valeriu Şova (ministrul Reintegrării). Democraţii vor avea Ministerul Muncii, iar actuala directoare a Operei Naţionale ar urma să devina Ministru al Culturii.

Vadim Mişin, decanul de vârstă al deputaţilor comunişti, a declarat că PD şi PCRM poartă „discuţii intensive”. El a negat însă că s-a discutat despre partajarea funcţiilor şi ca s-ar fi constituit deja o alianţă.

Analistul Petru Bogatu consideră ca aceste speculaţii arată că „PD continuă să se tocmească pentru a-şi vinde marfa cât mai scump.” „Democraţii au intrat în jocuri periculoase la nivel geopolitic. Nu exclud un pas sinucigaş. PD însă nu trebuie să uite că electoratul său este prooccidebntal”, spune Bogatu. „Sinuciderea” PD se va produce în momentul coalizării cu PCRM. „PD se va risipi chiar a doua zi de la formarea alianţei PD-PCRM. Sunt deja semne că o serie de organizaţii locale se vor desprinde”, a pus analistul Anatol Ţăranu, citat de „Jurnal de Chişinău”.

Negocieri palide între foştii guvernanţi

În timp ce sursele din rândul comuniştilor şi democraţilor vorbesc tot mai clar despre constituirea unei alianţe, foştii membrii ai Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întâlnit, miercuri, la sediul parlamentului, în încercarea de a reconstitui coaliţia prooccidentală.

După două ore de discuţii, declaraţiile lui Marian Lupu, cel de care depinde formarea unei coaliţii, nu au clarificat nimic. „Discuţiei de astăzi nu pot să-i dau nici un calificativ, fie el pozitiv, fie negativ. Vom vedea cum vor evolua circumstanţele. Diavolul se ascunde în detalii, deci despre asta trebuie să discutăm-despre detalii”, a spus Lupu, potrivit Unimedia.md.

Liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a declarat că formaţiunea nu poate interzice altui partid să negocieze cu alte formaţiuni, o aluzie la negocierile PD-PCRM. „Obiectivul nostru este sa asigurăm o coaliţie de guvernare de patru ani între PLDM-PD-PL. Despre alte posibile coaliţii nu discutăm”, a spus Filat. Partidul sau a făcut deja publică oferta de formare a unei coaliţii. Potrivit acesteia, Filat ar urma să-şi pastreze funcţia de premier, Lupu ar fi susţinut pentru alegerea sa ca preşedinte, iar lidetrul liberal Mihai Ghimpu va deveni preşedinte al parlamentului.

„Am dicutat despre o potenţială guvernare care are ca scop integrarea europeană. Sunt şanse ca Moldova să continue pe drumul democratic şi european”, a comentat Ghimpu dupa întâlnire.

Suedia şi Polonia fac cărţile UE în Moldova

Pe acest fond de confuzie politică, la Chişinău au sosit, miercuri după-amiaza, cei numiţi de presa de peste Prut „emisarii europeni”. Este vorba despre şefii diplomatiilor suedeză (Carl Bildt) şi poloneză (Radoslaw Sikorski), care au gasit cu cale să se fotografieze cu statuia lui Lenin din curtea sediului PCRM. Polonia şi Suedia sunt iniţiatoarele Parteneriatului Estic al UE, care include mai multe republici ex-sovietice printre care şi Republica Moldova, desprinsă astfel de aşa-numitul pachet al Balcanilor de Vest, al ţărilor cu un parcurs mai accelerat către UE.

Dupa întâlnirea cu Vladimir Voronin, cei doi au dicutat cu Marian Lupu. Pe agenda lor se afla şi Mihai Ghimpu şi Vlad Filat. După vizita celor doi diplomaţi, la Chişinău va sosi şi preşedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek.

Vizita miniştrilor din Suedia şi Polonia se produce după cea a şefului administraţiei prezidenţiale de la Moscova, Serghei Narişkin, un eveniment care catalizat imediat discuţiile dintre comunişti si democraţi. Uitând practic de vizita lui Narişkin, deputatul comunist Vadim Mişin a declarat, miercuri, că nu este oportun ca emisarii europeni să se amestece în procesul negocierilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.