Numărul ziariştilor asasinaţi în lume a crescut cu 33% în primul trimestru din acest an

Un număr de 72 ziarişti au fost asasinaţi în 21 de ţări în primele trei luni ale acestui an, ceea ce înseamnă o creştere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat luni la Geneva organizaţia Press Emblem Campaign – PEC, citată de agenţia EFE, citată de Agerpres.

PEC afirmă într-un comunicat că această creştere a numărului ziariştilor ucişi este „rezultatul intensificării conflictelor interne” şi subliniază că ţările cu cei mai mulţi jurnalişti asasinaţi în primul trimestru al acestui an sunt Siria şi Mexic, cu 20 şi respectiv 8 jurnalişti victime.

Zona Americii Latine şi a Caraibelor concentrează cel mai mare număr de victime în rândul ziariştilor. Pe lângă cei 8 jurnalişti ucişi în Mexic, alţi 6 şi-au pierdut viaţa în Brazilia, 4 în Honduras, 2 în Bolivia şi câte unul în Columbia, Panama şi Haiti. În Asia s-au înregistrat 17 victime printre jurnalişti şi în Africa 10.

Secretarul general al PEC, Blaise Lempen, a afirmat că accesul la informaţii „s-a înrăutăţit de la începutul anului” şi a criticat faptul că în Siria „autorităţile au reuşit să blocheze complet informarea şi orice relatare despre cazurile de încălcare a drepturilor omului”. „Dacă situaţia persistă, în anul 2012 vom avea un număr record de ziarişti asasinaţi”, avertizează el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.