Nutriționistul Mihaela Bilic. Secretul clătitelor

Nutriționistul Mihaela Bilic, cunoscută în mediul online pentru sfaturile sale, le-a explicat urmăritorilor săi cum trebuie să procedeze pentru a face clătite cat mai gustoase.

Clătita perfectă are nevoie de odihnă, in opinia sa. Cum asa? Nutriționistul a explicat în postarea sa.
Cine spune că nu-i plac clătitele, minte! Sau nu a mâncat clătite cu adevărat reușite. Și aici nu mă refer la clătitele de fițe flambate în coniac (Crepes suzette cum le spun francezii), ci la clătitele noastre tradiționale cu zahăr, gem sau dulceață
Tot secretul unor clătite fine și gustoase stă în aluat. Altfel spus cât de mult a stat aluatul la odihnit face diferența. Nu este magie, ci chimie: amidonul și implicit glutenul din făină are nevoie de timp să se umfle și să absoarbă lichidul din lapte, ca să obținem o textură omogenă și cremoasă. Dacă avem puțintică răbdare/așteptare, o să obținem o clătită moale și fragedă, nu una elastică și cauciucată!
Cat timp lăsăm aluatul la odihnit?
Depinde de ingredientele pe care le folosim:
-pentru făina albă de grâu timpul de așteptare este de 30 min- o oră
-pentru făina integrală odihnă 2 ore
-pentru aluatul de clătite făcut cu bere, timp de repaus 3 ore
Important: aluatul se lasă la odihnit la temperatura camerei, nu la frigider!
Cum procedăm dacă nu avem răbdare și nici chef de așteptare? Faceți aluatul cu lapte călduț, căldura accelerează hidratarea amidonului iar timpul de așteptare se reduce la jumătate. Ca să evitați riscul de cocoloașe folosiți mixerul, aluatul se omogenizează rapid și va fi mai fraged. Cat despre prăjit, țineți cont că tigaia trebuie să fie bine încinsă înainte de a pune ulei, în felul ăsta clătitele nu se lipesc!
Acum, că știți cum să faceți clătitele perfecte, nu va rămâne decât să le umpleți cu ce vă place.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. secretu’ e ca aluatul sa aiba o consistenta perfecta… daca e prea ciorba o sa fie imposibil sa le intorci, iar daca e prea gros nu o sa se intinda repede si subtire in tigaie, o sa iti iasa mizeriile alea americane gen gogoasa. o tigaie subtire, si usoara, preferabil din aluminiu care se incinge instant, nu-ti ia mai mult de 1 minut jumate sa faci o clatite subtirica

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.