O cale de a discredita democrația și statul de drept în SUA

În America începe un an electoral, iar partidele încearcă sa mobilizeze cât mai mult electoratul. Strategia era de a aduce în prim-plan situații în care cetățenii să aibă iluzia participării. Însă anul electoral 2014 da semne că va fi diferit, pentru că începe cu expunerea unor situații în care cetățenii americani nu au niciun cuvânt de spus – interpretări ale Constitutiei care nu pot fi decât de resortul judecătorilor Curții Supreme.

După statul Colorado, Donald Trump a fost descalificat să candideze și la alegerile din statul Maine. Fostul președinte a rămas pe buletinele de vot pentru Super Tuesday, însă se așteaptă verdictul în apelul depus de Partidul Republican. Curtea Supremă a Statelor Unite va trebui să ia o decizie în aceste cazuri.

În Colorado, decizia descalificării lui Donald Trump a fost luată de Curtea Supremă a statului. În Maine, decizia a fost luată de o singură persoană, nealeasă printr-un vot popular în întreg statul – secretarul de Stat Shenna Bellows, care a decis cu de la ea putere că concluziile unei anchete a Congresului SUA privind revoltele din Washington din 6 ianuarie 2021 pot fi admise ca probe care demonstrează că președintele Trump a fost implicat într-o insurecție. Însăși Bellows spune în argumentația sa de 34 de pagino, cu putere de lege în Maine, că raportul cu pricina conține ”zvonuri”, ”fapte irelevante” sau ”îi lipsește fundamentul”. Însă aceasta nu o împiedică să-l accepte ca dovada irefutabilă că Trump a fost implicat într-o insurecție. Astfel, secretarul de Stat din Maine decretează: ”Decid că Raportul despre 6 ianuarie îndeplinește standardele” pentru a-l elimina pe Donald Trup din alegeri.

În statul Michigan, lucrurile au stat altfel. La începutul acestei săptămâni, Curtea Supremă statului a decis că Donald Trump poate participa la alegeri. Decizia a fost luată după o încercare a democraților de a obține descalificarea lui Donald Trump pe motivul participării la ”insurecția” de pe 6 ianuarie 2021. Cu o săptămână înainte, un judecător federal din Virgina de Vest a luat a aceeași decizie – Donald Trump poate rămâne pe buletinele de vot. În California, secretarul de Stat al statului, un democrat, a ignorat apelurile ca Trump să fie eliminat de pe buletinele de vot.

Privind strict din perspectiva ecuației electorale, deciziile judecătorilor democrați din Colorado și a secretarului de Stat democrat din Maine contează foarte puțin, pentru că Donald Trump a pierdut clar alegerile din aceste state în fața lui Joe Biden și este de așteptat un rezultat similar în 2024. În Michigan lucrurile stau diferit – Donald Trump a câștigat aici în fața lui Hillary Clinton, în 2016, iar apoi a pierdut la limită în fața lui Joe Biden.

Lucrurile sunt însă mult mai sensibile din punct de vedere juridic și al principiilor democrației americane. Aceste ultimele încercări de a-l opri pe Donald Trump se bazează pe secțiunea a treia din cel de al 14-lea Amendament al Constituției SUA, care interzice ocuparea unei funcții federale de către persoanele care se angajează în ”insurecție sau rebeliune”. O instanță inferioară din Colorado a luat o decizie favorabilă lui Donald Trump, stabilind că funcția prezidențiala nu face parte din acele ”funcții federale” la care face referire constituția. Această decizie a fost considerată, pe bună dreptate, eronată nu numai de către juriștii democrați, ci și de către conservatorii americani. Însă asta nu înseamnă că verdictul dat de Curtea Supremă din Colorado (care a anulat decizia amintită mai sus) sau decizia luată de unul singur de secretarul de stat din Maine (pe baza unei ciudățenii a Constituției acestui stat) sunt corecte.

În primul rând, judecătorii și secretarii de Stat din Colorado si Maine nu par capabili să interpreteze legile și să facă dreptate. Nici republicanii din cele două state nu par să fie capabili, câtă vreme susțin că prevederile din constituția SUA nu se aplica președintelui, când este limpede că aceasta este o funcție federală la care amendamentul 14 face referire. De ce republicanii din cele doua state, de ce judecătorii din cele două tate nu țin cont de faptul că Donald Trump nu a fost condamnat pentru insurecție? Deciziile lor se bazează pe un raport contestat, extrem de politizat și fără putere de lege al Congresului SUA, iar acesta poate fi considerat un caz de politizare a justiției americane în plină ”luptă între democrație și autocrație”, așa cum îi place mereu să amintească președintelui Joe Biden.

În al doilea rând, avem de-a face cu un caz în care istoria este mai importantă decât dreptul, care, în cazul Amendamentului 14 al Constituției SUA, este produsul unui context foarte particular. Un amendament adoptat când Statele Unite au ieșit din Războiul Civil poate salva democrația americană în 2024?

”Știm că amendamentul 14 are o clauză a descalificării. Mai știm că această clauză a fost redactată vag în mod intenționat. Nu suntem juriști, dar mă îndoiesc că Amendamentul 14 a fost conceput pentru ca niște oficiali nealeși din SUA să-i elimine din cursă pe favoriții alegerilor prezidențiale din SUA. Există vreo posibilitate ca asta să se termine bine? Este din ce in ce mai greu să-mi imaginez una”, scrie jurnalistul american Matt Taibbi.

Despre împiedicarea candidaturii lui Trump prin invocarea cestui amendament se vorbește de luni de zile, cu mult înaintea deciziilor din Colorado, Maine și, foarte probabil și din alte state americane, în cazul în care Curtea Suprema a SUA nu va lua o decizie limpede. În luna septembrie, profesorul de drept Eric Posner a explicat intr-un articol publicat de Proect Syndicate pericolul eliminării lui Trump în acest fel: niciun președinte de la Războiul Civil încoace nu a făcut mai mult rău democrației americane, spune Posner, însă invocarea acestui amendament ar slăbi și mai mult democrația, lăsând electoratul din 1868 să decidă alegerile din 2024.

Amendamentul 14 a fost introdus pentru eliminarea posibilității ca confederații sudiști să pună mâna pe putere la Washington, chiar după înfrângerea lor în războiul de secesiune. De aici menționarea ”insurecției” și a ”rebeliunii”. Curtea Supremă a SUA a trebuit să interpreteze noul amendament chiar la un an de la introducerea în Constituție. Președintele de atunci al Curții Supeme, Salmon Chase, a trebuit să ia o decizie în cazul unui fost congresmen sudist  care a contestat, pe baza noului amendament, o decizie împotriva sa luată de un judecător confederat. Politicianul dorea sa scape de o condamnate pentru crimă, susținând că a pedeapsa a fost decisă de un judecător confederat, deci ”insurecționist” și ”rebel”. În 1869, șeful Curții Supreme a SUA a considerat că, prin secțiunea a treia a amendamentului 14, Congresul SUA nu a intenționat să-i descalifice pe toți cei care au deținut funcții în fosta Confederatie. ”Este imposibil să cuantificăm relele pe care o asemenea interpretare le-ar adăuga la calamitățile cu care acești oameni (sudiștii) se confruntă deja în aceste state”, a scris atunci președintele Curții Supreme. Iar Congresul SUA a acționat în același spirit, neepurându-i pe toți foștii oficiali sudiști și votând pentru o amnistie largă, în 1872.

Prevederea constituțională în baza căreia se încearcă acum ”salvarea” democrației americane prin interzicerea candidaturii unui anumit politician este una dintre multele încercări de a combate consecințele nefaste ale Războiului Civil, o încercare de a pedepsi statele din sud, pe insurecționiști și rebeli, însă și o încercare de reconciliere. Acum, politicienii și juriștii democrați din SUA consideră că șeful Curții Supreme din 1869 a greșit, consideră că el trebuia să aplice litera legii indiferent de consecințe, iar acum, în 2024, secretarii de Stat ai statelor americane ar trebui să interzică candidatura lui Donald Trump. ”Asta ar însemna neluarea în calcul a contextului – eliminarea din alegeri a favoritului republican și a fostului președinte – în ciuda impactului pe care o asemenea decizie l-ar avea asupra unui procent uriaș de alegători americani. Este greu de găsit o cale mai bună de a discredita dintr-o singură lovitură atât democrația, cât și statul de drept”, scrie Eric Posner. ”Nu înseamnă că ar trebui să încetăm cu aceste interpretări, ci înseamnă că ar trebui să ne gândim la efectele lor politice și practice”, mai spune Posner, într-un interviu pentru Slate.

”Sistemul încearcă să creeze un labirint de obstacole pentru independenții care vor să candideze sau, în cazul din Colorado, pentru a-i împiedica pe alegători să-și exercite dreptul luând o decizie împotriva lui Trump, deși Trump nu a fost implicat în vreun proces în Colorado”, a declarat Robert F. Kennedy, candidat independent la președinția SUA.

”Dacă Trump va fi eliminat din alegeri prin decizii în justiție și nu prin votul electoratului, susținătorii săi nu vor accepta rezultatul. Țara va deveni neguvernabilă.

Observăm o tendință sinistră de reducere a democrației. Ne îndreptăm spre un sistem în are elitele ne aleg conducătorii. Este ca în Uniunea Sovietică, unde liderii partidului alegeau conducerea. Agențiile federale au fost transformate în unelte politice îndreptate împotriva publicului american, cu misiunea de a-i elimina din alegeri pe toți cei care nu au fost aleși de lideri. Nu sunt un admirator al lui Trump, însă vreau ca poporul american să decidă cine îl va reprezenta și vreau să câștig o luptă dreapta, nu una cu intervenții judiciare pentru eliminarea celor pe care elitele nu-i plac”, mai spune Robert F. Kennedy.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16

52 de Comentarii

 1. Ce se întâmplă acum în SUA s-a petrecut arecum în Rusia în 1917 .

 2. Nu zău bre.. Păi, ești cu ceva ture in urmă ciuete..Americsa nu mai e democrație , nici stat de drept, de cam ceva decenii. Cum de nu ai observat..? Sau ești incă in faza de pupat picioarele cioroilor și de a cere iertare că exiști..?

 3. „Observăm o tendință sinistră de reducere a democrației”.
  Marchievici, ticalos abject, daca o instanta germana l-ar fi privat pe Hitler de dreptul de a deveni cancelar, oare cum ar fi dus-o lumea ? A, pt tine 50 milioane de morti au meritat, atat timp cat democratia n-a fost „redusa” nici macar un pic, asa-i ?

 4. Evident ne este !
  Întregii Căi a Laptelui DegreZat (1.5%), Sistemului paraZolar, ba chiar și întregii Planete Mer🌈 !
  Oameni buni, eu vă tot spun, da’ voi nu vreți să mă credeți:
  Păi dacă pe Li🌈icii DemonRați Belicoși ii doare-n 🌈 de voința cetățenilor Americani, de ce i-ar durea în altă parte de voința indigenilor din Coloniile Marginale Eșuate cu peste 160 miliarde coco datorie externă ?
  Și nu ar MUTA DECISIV pe tabletele STS, măRog…🤮

 5. Pt puciul din 1923 Hitler a iesit din puscaria-hotel dupa cateva luni, cand pedeapsa pt insurectie era moartea la acea vreme. Judecatorii il simpatizau. Si nimeni nu l-a impiedicat mai tarziu sa devina cancelar, desi a condus insurectia de atunci. Marchievici va poate spune continuarea.

 6. Probabil, majoritar, nu credeti in PROPHETI pentru ca exista prea multi propheti mincinosi , excroci interesati de castig …
  Totusi MISHTEUAX spunea/spune:
  – la 2-oua saptamani dupa o pace-n Ukraina incepe in TAIWAN !

  (adaogati propheti faptul ca in Ukraina „se cam termina 🙁 BALCIUL!” si ca in CHINA
  ministrul APARARII a fost inlocuit cu un ministru … DE RAZBOI ! PS: Nu ma credeti pe mine , un GENIU , desi stiti ca subterran s-a incercat ne-reusit inlaturarea lui Xi … atunci cu intreruperea vizitei la Moscova si intoarcerea lui rapida la Beijing + strania tecere de-o spatamana 😉 DOAR mishteaux isi permitea sa spun adevarul …etc.)

  SFAT …nu credeti in mishteaux … dar ii stiti prophetiile = macar va distrati obesrvand cum „absurdul lumii” permite existenta straniilor propheti care contrazic prin „enthousiasmós”-ul divin legile STATISTICI NIMERELILOR !

  V-as spune mai mult insa n-ati putea duce !
  In privinta „27 decembrie” se termina BALCIUL …m-at fi crezut 🙁 daca va spunema ca v-a urma CEL MAI MASSIV ATAC AERIAN al rusilor in Ukraina si ca … sarbii-s deja pre-anuntati ?
  NU !
  Totusi … PUP ! ❤️❤️❤️ -> 🙁 „NINGE PE FED!” 🙁
  IQ=?
  😉
  SHALOM !

 7. Da’ nu e adevarat. Murica e muma democratiei. Peste tot in lume a dat la tot cartieru’ numa’ si numa’ democratie.

 8. În America democraţie? Nicidecum! – ESTE DOAR O DICTATURĂ A MINORITĂŢII (MINORITĂŢILOR DE TOT FELUL)!

 9. O tara care impiedica procesul de ‘alegeri libere si universale’ DEVINE automat o AUTOCRATIE de tip NEdemocratica !
  Adica o DICTATURA a celor ‘putini si minoritari’ in raport cu ‘majoritatea’ celor care trebuie sa voteze !

 10. fraierii nu stiu ca in SUA sistemul
  Făcând parte din dreptul anglo saxon, sistemul de drept american este considerat cel mai elastic şi performant, cel mai complicat şi dificil de înţeles. Curţile americane nu sunt cuprinse într-o singură structură judicială, existând mai multe sisteme aflate în interdependenţă. Deseori Curţile dintr-un sistem trebuie să aplice şi să interpreteze dreptul generat de altă Curte. De asemenea, uneori există duplicitate şi concurenţă pentru acelaşi caz în două sau mai multe sisteme judiciare. Acest lucru este determinat de linia dintre stat-federaţie
  Sistemul constituţional al Statelor Unite ale Americii, construit pe o ideologie comună, bazată pe toleranţă şi respect este azi unanim apreciat ca fiind unul din cele mai democratice şi mai funcţionale sisteme. El se fundamentează pe Constituţia americană, adoptată în anul 1787, fiind pe drept cuvânt, recunoscută ca prima Constituţie scrisă din lume. Secretul longevităţii acestei Constituţii credem că trebuie căutat în sistemul social, economic şi statal, care s-a dezvoltat diversificat şi liber. sistemul american de drept Common-Law reprezintă cel de-al doilea mare sistem juridic contemporan
  Astăzi, Common-Law îşi găseşte aplicarea în Anglia, în Ţara Galilor, în Irlanda (dar nu şi în Scoţia care are un regim juridic propriu), în S.U.A. (cu excepţia statului Louisiana), în Canada (cu excepţia provinciei Quebec), în Australia, în Noua Zeeland
  PS nu cred ca exista vreun roman,mai ales in media, care sa inteleaga cat de libera este SUA,dar pafaristii de asta sunt platiti,sa macane

 11. fraierii nu stiu ca in SUA sistemul de drept este common law
  Făcând parte din dreptul anglo saxon, sistemul de drept american este considerat cel mai elastic şi performant, cel mai complicat şi dificil de înţeles. Curţile americane nu sunt cuprinse într-o singură structură judicială, existând mai multe sisteme aflate în interdependenţă. Deseori Curţile dintr-un sistem trebuie să aplice şi să interpreteze dreptul generat de altă Curte. De asemenea, uneori există duplicitate şi concurenţă pentru acelaşi caz în două sau mai multe sisteme judiciare. Acest lucru este determinat de linia dintre stat-federaţie
  Sistemul constituţional al Statelor Unite ale Americii, construit pe o ideologie comună, bazată pe toleranţă şi respect este azi unanim apreciat ca fiind unul din cele mai democratice şi mai funcţionale sisteme. El se fundamentează pe Constituţia americană, adoptată în anul 1787, fiind pe drept cuvânt, recunoscută ca prima Constituţie scrisă din lume. Secretul longevităţii acestei Constituţii credem că trebuie căutat în sistemul social, economic şi statal, care s-a dezvoltat diversificat şi liber. sistemul american de drept Common-Law reprezintă cel de-al doilea mare sistem juridic contemporan
  Astăzi, Common-Law îşi găseşte aplicarea în Anglia, în Ţara Galilor, în Irlanda (dar nu şi în Scoţia care are un regim juridic propriu), în S.U.A. (cu excepţia statului Louisiana), în Canada (cu excepţia provinciei Quebec), în Australia, în Noua Zeeland
  PS nu cred ca exista vreun roman,mai ales in media, care sa inteleaga cat de libera este SUA,dar pafaristii de asta sunt platiti,sa macane

 12. @Goe: ești un editat cu ochi. De broscoi. Păcat ca-ți lipsește creierul…

 13. un dictator nenorocit care nici nu se ascunde,un batran seminebun, un rasist turbat,un antichinez din ura impotentei,cum a fost la tinerete antijaponez si antigerman,ca erau mai buni in ind auto si electronice,parasit de sotie si de copii,care a incercat o lovitura de stat fatise cu lumpenproletariatul alb al SUA vrea sa fie iar presedinte;)))numai media suveranista pro Kremlin e atat de imbecila sa creda

 14. Goe Daca citeai cu capul si nu cu inima de votant, observai ca autorul il citeaza pe Robert F. Kennedy spunand ca, citez (asa se face, specifici ca citezi la inceputul sau la sfarsitul citatului, si/sau se pun doua ghilimele) ”Dacă Trump.. aici incepe citatul si se termina cand autorul marcheaza sfarsitul citatului prin urmatoarele ghilimele: nu-i plac”, mai spune Robert F. Kennedy. Problema voastra este ca sunteti foarte emotionali mai ales in instantele politice, si ca urmare usor de inselat si manipulat. fara suparare

 15. Este identic si la fel ca atunci cand Dragnea a chemat lumea la vot si a fost condamnat ptr asta.
  Trump a chemat lumea la revolta, ca sa ia cu asalt Capitoliul. Bine ca n-a chemat lumea la alegeri ca Dragnea, ptr ca azi ar fi fost deja priponit in puscarie, ca Dragnea.
  Mentalitate tipic mioritic-cucuvusta: Este mai grav sa chemi lumea la vot, decat sa ia cu asalt Capitoliul? Ptr chemat la vot te alegi rapid cu parnaie……[Rumburak]

 16. Hai că asta mă distrează.
  Putinacii iși dau ei cu părerea despre democrația americană.

 17. @Mărgelatu nu crede ca mishteaux (si 1:5000 cu IQ la fel) nu inteleg dreptul anglo-saxon !

  TU insa nu-l intelegi si asta se vewde prin faptul ca NU PORICEPI ca tot ce i se-intampla azi lui TRUMP e
  in dreptul ANGLO-SAXON diferit de DREPTUL ROMAN aplicat la noi
  genereaza

  CAZ DE PRECEDENTA ! care va obliga la acceptul LEGAL-FORTAT al aceluias tratament … politic al adversarilor („DDEMOCATII” ? )
  in cazul in care TRUMP LA PUTERE ca vrea RAZBUNARE
  si se pare ca deja-si face reclama cu … „REVENGE” !

  Nu crede ca mishteaux nul straniu ajuta pe TRUMP ! Crede insa ca puterile unui REAL PROPHET de-a modifica viitorul
  sunt …pen bune …absolute !

  (atentie la ARGENTINA … nataraul de MILEI va rezista doar max. 6 luni daca nu asculta ce i s-a zis de catre „SHAMANII SIBERIENI” 🙁 😉 🙁 ! AMEN ! in plus dupa dezastrul FMI in Argentina … BRICS-ul se va standardiza ca „prezentul” ! 😐 )
  ❤️❤️❤️
  SHALOM !

  IQ=?
  😉

 18. „tetea spune:
  30 DEC. 2023 LA 15:39
  Hai că asta mă distrează.
  Putinacii iși dau ei cu părerea despre democrația americană.”

  „DEMOCRATIA AMERICANA” se bazeaza pe „CAZUL DE PRECEDENTA” … asa ca TRUMP va avea motive legale de REVENGE !
  TINE MINTE ASTA ! Mishteaux nu mai suporta NULANDIERII ! 😐 Prea insuportabil de RIDICOLI in DEMAGOGISMUL lor de … epoca trecuta ! 🙁
  TRISSTESE ! 🙁

  De ce „cazul de PRECEDENTA” e lege la americani ? …pentru ca la ei lega e „infailibila” si exprimandu-se odata juridic nu poate vinde cu 2-oua okale ca …DREPTUL ROMAN !
  Asta cu „democratia cazului de precedenta” le vine istoric, englejilor de la SANGEROASA revolta a lui CROMWELL ! 😛

  IQ=?
  😉

 19. TRUMP…reprezinta in varianta politica marele salt al lumii apusene spre edificarea cetatii (cetatii inexpugnabile ) de gips-carton a intregii sale istorii…Trump este investitor imobiliar,iar cele mai maiestoase constructii au pereti…de gips carton…

 20. TRUMP este sluga Sorosista(CIA),backup pentru deepstate,in 6 ian trump a decimat ultima speranta de libertate,DeSANTIS singurul guvernator antivaxin este discreditat de partidul neDEMOCRAT in frunte cu trump

 21. „ele mai maiestoase constructii au pereti…de gips carton…”

  DA! … peretii interiori ! La ei pot face economie de costuri !
  Uiti insa ca peretii exteriori trebuie sa sustina cladirea ! 😉 Cat o fac e OK ! 😉 La ei nu poti face economie !

 22. Tot mai buna si mai potrivita locului o solutie pe modelul secolului 19, in Vestul Salbatic : Trump si Biden singuri si fata in fata, aruncindu-si priviri crincene pe strada principala a vreunui orasel-fantoma prafuit de prin Arizona sau Texas, toata lumea inghesuita prin case sau in saloon, privind de dupa perdele si … cine-i mai iute de mina pleaca la Casa Alba ! Celalalt … se ocupa proprietarul micutei firme de pompe funebre din oras …

 23. Seamana din ce in ce mai mult cu fapta penala a sinistrului dictator (rimeaza cu chior !) Basila, care a indemnat lumea sa NU iasa la vot la referendumul care ar fi trebuit sa-l trimita nu acasa, ci direct in puscarie, pentru incitare la neexercitarea unuia din drepturile fundamentale prevazute de Constitutie, dreptul la vot !

 24. Ce ne mira ? Asta e noua democratie care vine din America, doar de acolo se da ora exacta ! E drept ca nici Fraiereanu nu-si mai bate capul, pentru ca e gol sau plin de instagram, facebook…. !

 25. Tanchievici, insurectionistii n-au voie sa fie pe balot. E lege!
  Si nici tu n-ai voie sa interferezi cu alegerile din SUA.
  Toata energia pusa in dezvoltarea ta in scris mai bine o foloseai sa-ti gasesti o iubita sa o impresionezi. 😉

 26. @esop, gica, margica, &1001 clone: ba baiete, prima constitutie scrisa este Magna Charta Libertatum ca element de baza al parlamentarismului englez. Sa treci pe la biblioteca inainte de a trece pa la casierie.

 27. Pentru fraierii cu justitia in gura din sculare in culcare, in lumea capitalista aia bazata pe reguli exista o singura regula, dubla masura. Ai bani ai dreptate, nu ai bani poti sa mori cu dreptatea in mana.

 28. SUA sunt atat de democrate si de libete incat au produs Holocaust in august 1945 in Japonia in aplauzele multor gugustiuci de peste toate meridianele….Holocaustul american din Japonia a fost chiar mai odios si mai lash decat al lui Hitler…pentruca…1. SUA a executat Holocaustul fara niciun risc, doi piloti au aruncat bombele nucleare nestingheriti..2.SUA nu au dat niciodata socoteala…3. Holocaustul american a fost in totalitate Ardere de tot la propriu. ..4. Holocaustul american a fost mult mai gratuit decat cel al lui Hitler, mult mai fara rost Japonia era terminata, ar fi capitulat oricum, fie si cu 2 luni intarziere. Holocaustul nazist avea in spate o Istorie de sute de ani de Antisemitism in care si victimele stiau despre ce e vorba…5. Holocaustul american a avut scopul inrobirii viitoare a unei natiuni capabile. Holocaustul german a fost o pretinsa razbunare, dorita de secole, pe Evreii care erau doar tzapii ispasitori pentru faptele Clasei dominante in Stat.

 29. @axon:
  Ne mirosim fundurile precum cainii?
  Truman intrebat fiind daca ar mai da bomba, a raspuns ca da.
  Asa ca inghite odata galusca de la bunica-tau ca esti crestin si vezi de ale tale!
  De altfel ma suna unul de-al meu ca mi-am gasit telefonul cu ajutorul sau. Nu ne cunoastem dar pare mai interesant ca tine. Sorry, gotta go!

 30. Platile globale mondiale in luna Noiembrie 2023 ,potrivit datelor furnizate de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) sunt :
  47% dolarul american.
  23% euro.
  7,15% lira sterlină.
  4,61% yuanul chinezesc.

 31. Iar bati campii.
  Holocaustul american in Japonia a fost atat de odios, incat dupa ce le-au aplicat un fel de plan Marshal, Japonia a ajuns astazi una dintre cele mai mari puteri economice mondiale si n-ar mai spune acum sa le plece americanii de acolo.
  Taci rakului ca te faci de ras.
  Ca le-au tras-o bine la cap este logic, dupa atacul marsav de la perl Harbour si sutele de mii de morti americani din tot razboiul. Japonezii au fost niste bestii atat cu americanii, cat si cu chinezii, coreenii, malaiezienii, filipinezii si au facut prapad in toate insulele din Oceania. Australia tremura de frica sa nu-i invadeze. Au invadat doar insulele din jurul ei.
  S-a gasit un analfabet istoric sa le planga de mila japonezilor!
  Pune problema invers: ce-ar fi facut japonezii daca le-ar fi mers sa invadeze SUA si Australia? Ia zi milosule……[Rumburak]

 32. Numai dictaturile elimina candidatii sub pretexte juridice.

 33. DEMOCRATIA este cea mai subtila forma de dictatura!Te ingroapa in legi de nu mai poti nici macar sireturile de la pantofi sa ti le legi fara aprobarea lor!Trump presedinte – nici un conflict militar! Obama presedinte 7-8 interventii militare si globalistii ii mai dau si un premiu Nobel pt pace! Asta este democratia de tip globalist!
  Si atunci nu merita sa dai cu ei de pamint? VOTATI NUMAI PARTIDE NATIONALISTE, NU CUMPARATI DE LA MULTINATIONALE, ASOCIATI-VA IN GRUPARI MICI SI DEZVOLTATI COMERT CU PRODUSE ROMANESTI SUSTININD MICUL MESTESUGAR SAU TARAN! ATENTIE CUI DATI PUTINII VOSTRI BANI!

 34. Ai dreptate, @Calin Marchievici, ca scremetele Democratilor de-a scapa de Trump la alegerile prezidentiale sunt si ilegale, si amorale. Te citez: ” de ce judecătorii din cele două tate nu țin cont de faptul că Donald Trump nu a fost condamnat pentru insurecție?”. Raspunsul fiind ca tipii-si bat joc Constitutia SUA. Pâna la o condamnare definitiva a lui Trump în legatura cu insurectia POPULARA din ianuarie 2021, tipului nu i se poate interzice sa candideze la alegerile prezidentiale. Condamnarea respectiva neavând cum sa se obtina: trecând peste faptul ca „justitia” SUA e corupta, rasiala si partinica si ca Trump va obtine, totusi, desemnarea partidului drept candidat la Casa Alba (fiindca majoritatea statelor SUA sunt Republicane, au autoritati Republicane), nu exista NICI O DOVADA scrisa, orala ori de alta natura ca Trump ar fi instigat la respectiva rebeliune, finantat venirea multimilor dezlantuite-n Washington, luarea cu asalt (meritata, de altminteri) a Congresului. Ca Trump s-a referit la forta poporului în fata unor alegeri trucate (si trucarea lor e incontestabila), si la „corupta Nancy Pelosi”, e adevarat. Numai ca era tardiv (nu s-a exprimat decât târziu, când zarurile deja erau aruncate-n Washington si cladirile oficiale, deja eliberate în mod VOLUNTAR de catre manifestanti). Asa zisii „judecatori” „supremi” STIU ca 1. faptele-i contrazic 2. în procese în fata tribunalelor „obisnuite”, care cer DOVEZI si dezbatere CONTRADICTORIE, tipilor le-ar LIPSI, si-n mod OBIECTIV, DOVEZILE.

 35. @axon: te urmaresc si-n destul de multe cazuri sunt de acord cu tine, însa privind Hiroshima si Nagasaki, nu. Japonezii erau fanatizati (si-asa au si ramas, îndiferent de aparentele de azi, cf. inclusiv asasinarea lui Shinzo Abe, în plina strada). Nu numai militarii: întreaga populatie era fanatizata. Ocupase Manciuria (China), prin anii ’30, unde a si organizat genocide. Unul singur durând saptamâni în sir. Pentru genocidele interbelice din teritorii OCUPATE, si japonezii meritau si Hiroshima, si Nagasaki. Ca, pe de alta parte, SUA nu s-au mai oprit, ele însele, de la genocide peste tot în lume (Peninsula Indochina, Vietnam, Chile, Argentina … Irak, Siria, Ucraina…sanctiunile genocidare împotriva Cubei, României – pâna la finele lui ’89 -, tuturor tarilor socialiste europene pâna la 1989, Rusiei si tarilor bogate-n materii prime, etc., posturile de radio, intox-ul, prin imagini filmate, inclusiv, coruperea „elitelor”, „revolutii” „colorate”, „maidane”, etc. ), fiind, însa, adevarat.

 36. Pai de mult se spune ca se apropie apusul ” marelui jandarm” . Daca fac treaba asta cu Trump , abia atunci vom vedea ” Revolutia „amerloca in toata splendoarea ei. Si disparitia federatiei uniunii sovietice aialalta (USA).Pare incoerent @ misteaux ,dar se cam adeveresc multe…Si nu trebuie sa-l urmaresti pe el . Daca urmaresti jocurile politice de la virf prin lume poti deduce multe.Sa speram ca anul care vine ne va aduce surprize placute , pace si liniste.Si mai putini idioti utili in functii de conducere (conducatori de state si ministri) ,dar si pe forum!

 37. Mishteaux mai putine pupaturi si mai multe confirmari, daca se ma poate, maRog Anton beton.
  Padurarii romani ce vor face sa treaca puntea? Tradare sau autodistrugere asumata?
  Cu stima,
  Un epigon, fazan. Nu pup! Niciodata!

 38. @ Epigonul intreaba – pai ” padurarii romani” dupa cum ii stim vor ” trece puntea „cu tradare asumata.Asta fac de la Bicilis incoace…

 39. Uiti ca lumea e dinamica si natural, NU crede in STATUS QUO !
  Ca sa te destepti iti dau de lectura

  SOARTA LIREI STERLINE inainte de ww2 si soarta lirei sterline dupa WW2 !

  Acum vezi in cat timp se poate („NINGE PE FED!”) duce buuuh DOLLARUL
  daca LIRA STERLINA despre care nu mai scri nici tu niscaiva procente AIUREA-PROPAGANDISTICE,
  a fost nimicita MONETAR in EXACT 6 ani ! 😀 !

  Nu mai face pe PROSTUL ca nu-ti sat bine … nu esti destul de destept pentru a face CREDIBIL … „pe prostul” ! 😐

 40. Deseori ma intreb cat de STRANIU-COLOSSAl multe trebuie sa ante-sti pentru a face chiar si puerilele-ti barfe
  mistico-prophetice !
  ce-a mai tare ramane … ce-a cu ATENTIE la AUGUST, mister TRUMP, ti se pregateste ceva = lasa unele dossar doar cu copertile !
  CRED cu TARIE ca sti ce era in dossarele de la MAR-A-LAGO din care lipsea continutul
  si mai cred ca doar (!!!!) de aceea
  pentru ca TRUMP are „continutul” acelor dossare la care s-a gasit COPERTA
  „DEMOCARTII” zapaciti si zagrciti la faina scumpi la gtaratze … Nu-i pot GARANTAT face nimic lega lui TRUMP !

  REPET zisele unui REAL PROPHET :

  TRUMP = POTUS !
  (impacati-va cu gandul … daca insa reusaeau sa-i ia continutul dosarelor gasite goale la MAR-A-LAGO , de unde stiu eu un „nimeni asta ? … TRUMP era deja mancat ! Continutul acelor dossare … IL APARA JURIDIC-POLITIC …ce se vede in USA acum e CIRC pentru prosti … USA e un castel de carti de joc …usor de distrus informational daca vrea TRUMP , de ce-ar vrea-o insa ? ) -> 23 ianurie ! ❤️

  IQ=?
  😉

  (DE und stiu eu ce era in dossarele alea , gasite doar ca coperti ? daca nu-s , cred unii, un REAL PROPHET ? De unde puteam sti inca din april 2022 despre august 2022 …si chiar numele judecatoarei „CANNON” 😉 … recititi arhiva COTIDIANUL! Sunt mega straniu ! Si putin au curajul sa ma intrebe VIITORUL REAL …pentru ca intim nimeni nu vrea cu adevarat sa stie 🙁 ce-l asteapta ! )
  PUP !
  Sarbatori fericite ! ❤️❤️❤️
  S H A L O M !

 41. PENTRU ca e sfarsit de an (Sarbatori fericite !)
  „Epigonul intreaba spune:
  31 DEC. 2023 LA 7:51
  Mishteaux mai putine pupaturi si mai multe confirmari, daca se ma poate, maRog Anton beton.
  Padurarii romani ce vor face sa treaca puntea? Tradare sau autodistrugere asumata?
  Cu stima,
  Un epigon, fazan. Nu pup! Niciodata!”

  CE VREI SA STI , nu ce vrei sa auzi ? Ce te … intriga ? 🙁
  AUD ? 😐

 42. Totalul plăților globale din nov.2023 în valutele arătate este de 81 % . Restul – 19 %- în ce crezi că s-au plătit ?
  Și e doar începutul. 😎

 43. @Tăticule, deși tu sărbătorești la alte date, frumos din partea ta să urezi unor necunoscuți (?)„PENTRU ca e sfarsit de an (Sarbatori fericite !)” !
  Așa că , asemeni și ție și încă ceva: să ți se îndeplinească cât mai multe dintre cele pe care le prorocești cu atâta, dacă nu exactitate uneori, măcar cu o f.mică marjă de eroare !
  Gam Aleika SHALOM !

 44. Un gest nobil si frumos, din partea voastra ! ❤️❤️❤️
  SHALOM !

  IQ=?
  😉

 45. „Goe spune:
  30 DEC. 2023 LA 13:13”

  EXACT ! De aceea „cineva” a pre-gandit un RAZBOI MONDIAL WW2
  (Hess a demonstrat ca A.H. nu voia caderea imperiului, britanicii s-au sinucis imperial de buna voiem si-au ucis si LIRA)

  Daca Hitler ar fi fost cum n-a fost in intrebarea ta:
  – USA era inca mica si-n spatele francezilor coloniali si spatele britanicilor imperiali azi,
  insa USA, proaspat industrializata atunci si cu apetitul crescut in WW1 😉 la MATERII PRIME („LEBENSRAUM” 😉 )
  a zis ca dupa un WW2 devine … PUTERE IMPERIAL MONDIALA …
  si-a si devenit, exact conform „planului” … altfel, fara HITLER, ramanea doar o tara contientala si desi INDUSTRIALA, fara acces aprope-gratis 😉 la MATERIILE PRIME MONDIALE pazite prin baze militare azi !
  Si nici export de infaltie prin VALUTA propriu tiparita nu putea face !

  PS: Daca tot te crezi „er rudit” zi cine i-a finantat lui ADOLF … Ziarul ? 😉 Incepe cu „F … ” si a fost yankeu get-beget! 🙁

  IQ=?
  😉

 46. Constitutzia SUA spune clar ca poate candida la preshedentzia SUA chiar shi un candidat condamnat shi aflat in pushcarie ceea ce s-a shi intamplat: Eugene Debs cndidat din partea partidului comunist din SUA a candidat la preshedentzie din pushcarie shi a luat ceva voturi ieshind pe locul 3. Nu a cashtigat dar a fost curand dupa alegeri eliberat caci arestarea fusese una abuziva pentru care a fost shi despagubit. Cei care incalca constitutzia sunt cei care l-au scos pe Trump de pe lista pe care el are dreptul sa stea chiar shi in caz ca ar fi condamnat shi arestat.

 47. LA ANUL CARE VINE SA FIE DOAR BINE ,TUTUROR care ne contrazicem pe aici (fara folos)!
  Un singur lucru ma deranjeaza ( nu ex President TRUMP) ,ci cele 8 submarine rusesti atomice ,fiecare submarin inzestrat cu 10 lovituri nucleare si cele 8 submarine chineze ,fiecare cu zece lovituri nucleare.
  Prin 1963 CUBA era ocupata de rusi si acum de …toata lumea stie ,dar unii americani se deranjeaza de TRUMP. Despre ,,electul „ BIDON + prietenul lui Onana ce ar fi sa ne intrebam .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.