Profil de magistrat #rezist

O judecătoare trup și suflet a DNA (I)

După ce a lăsat Judecătoria Negrești-Oaș baltă și fără un apartament de serviciu, judecătoarea Crina Muntean a ajuns la Tribunalul Bihor, unde a fost promovată în funcțiile de președinte al Secției Penale și de vicepreședinte al acestei instanțe, cu sprijinul unui amic din fostul CSM și al unui politician omnipotent originar din zonă. În aceste funcții s-a remarcat ca judecatoare de serviciu a DNA, fiind partenera de nadejde a procurorilor Ciprian Man si Cristian Ardelean de la Serviciul Teritorial Oradea, care au fost dati afara din parchetul anticoruptie si sunt cercetati de SIIJ pentru mai multe infractiuni impotriva justitiei. Profitand de aceste functii, a monopolizat abuziv ambele complete de drepturi si libertati de la Tribunalul Bihor, care emiteau mandate de interceptare, de perchezitie si de arestare, motiv pentru care a fost trimisa in judecata disciplinara de catre Inspectia Judiciara din cadrul CSM in cursul lunii iulie 2019. Imediat i-au sarit in ajutor gornistii binomului SRI-DNA si amicul de la CSM, care au proslavit-o prezentand-o drept o mare luptatoare si o adevarata eroina pentru independenta justitiei si stat de drept.

Cine este proslavita luptatoare si mama eroina din Oradea

„Crina Muntean, judecătoare de drept penal la Oradea şi mamă a trei copii, este ameninţată de infractori, terfelită de presă şi anchetată de Inspecţia Judiciară după ce ani de-a rândul a contribuit la destructurarea şi sancţionarea unor reţele care au cuprins inclusiv poliţia, justiţia şi finanţele. Crina Munteanu e probabil unul dintre cei mai luptători magistraţi din câţi au fost vreodată în sistemul de justiţie postdecembrist. E judecător de penal la Oradea şi mamă a trei copii. Ani de-a rândul a contribuit la destructurarea, investigarea şi sancţionarea unor reţele care au cuprins inclusiv poliţia, justiţia şi finanţele.Acum a venit timpul să dea socoteală: ameninţată de infractori, urmărită cu maşini suspecte, terfelită de presă, anchetată de Inspecţia Judiciară.A dat un interviu dur la adresa unora din sistem. Spune lucruri pe care nu le-am mai auzit spuse cu atâta curaj din anul 2008 şi pe care unii dintre noi le spunem azi doar în şoaptă”.

Aceasta oda ditirambica, acest laudatio lacrimogen, apartine marelui muhajedin mioritic pentru independenta justitiei si stat de drept care se crede judecătorul clujean Vasilica Cristi Danilet si a aparut intr-un comentariu afisat pe Facebook de catre acesta dupa publicarea unui interviu acordat de judecatoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor revistei Newsweek Romania. Sa vedem cine este aceasta Ioana dArc a justitiei romanesti in viziunea judecatorului trubadur si judocan originar din Tara Dornelor. Proslavita judecatoare a vazut lumina zilei intr-un sat din judetul Bihor si a invatat dreptul, cam cu stangul, dupa mediile obtinute, la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Stat din Oradea. In 1998 a fost numita judecator la Judecatoria Negresti Oas din judetul Satu Mare, unde i-a socat atat pe colegi cat si pe avocati prin modul robespperian in care a inteles menirea justitiei, adica sa condamne cu orice pret. In scurtul sejur profesional petrecut in capitala Tarii Oasului avea obiceiul sa le spuna cu tafna si cu dispret avocatilor ca sunt doar un apendice al justitiei, care nu este indispensabil si poate fi eliminat oricand, fara sa i se simta lipsa. De unde se vede ca judecatoarea Muntean nu a pus mare pret de la debutul in profesie pe dreptul la aparare al inculpatilor.

La Negresti Oas, Crina Muntean a solicitat imperativ de la inceput sa i se asigure un apartament daca se doreste sa ramana la judecatoria locala. Autoritatile locale s-au dat peste cap si, dupa cateva luni, au repartizat Judecatoriei Negresti Oas un apartament cu trei camere din putinele locuinte pe care le avea disponibile intr-un bloc nou construit, care a fost atribuit judecatoarei stagiare, privand de acest drept familii cu copii care aveau prioritate. In scurt timp, judecatoarea Muntean a reusit sa cumpere in mod dubios acest apartament de serviciu impreuna cu sotul sau. Dupa încheierea stagiaturii si-a luat insa talpasita, transferandu-se in judetul natal, la Judecatoria Alesd, si lasandu-i pe colegii si pe justitiabilii din Oas cu ochii in soare. Si fara un apartament de serviciu, pe care l-a vandut in scurt timp unei persoane fizice, la un pret aproape dublu. Un gen de escrocherie, se spune prin partea locului.

Un magistrat judocan si un politician buldog, in spatele eroinei

De la Judecatoria Alesd s-a transferat la Judecatoria Oradea si apoi a fost promovata la Tribunalul Bihor. La Oradea a fost o perioada colega cu vajnicul judecator Vasilica Cristi Danilet, fost consilier al ministresei Monica Macovei, mai cunoscut ca si chitarist pletos si fantezist, cu inima zburdalnica si cu centura neagra, care a ocupat o perioada functia de vicepresedinte al Judecatoriei Oradea. Danilet s-a aflat in relatii foarte apropiate cu Muntean, pe care o alinta Crinuta. Dupa ce amicul Danilet a devenit membru al Consiliului Superior al Magistraturii din perioada de trista amintire 2010- 2016, Crina Muntean a avut o ascensiune profesionala rapida. In 2010 a fost promovata in funcția de președinte al Secției Penale a Tribunalului Bihor, pe care a detinut-o pana in 2014, cand a fost schimbata prin votul tuturor celorlalti judecatori din aceasta sectie. Tot atunci a fost exclusa din colegiul de conducere al Tribunalului Bihor, in urma unei hotarari adoptate de 24 din cei 28 de judecatori de la aceasta instanta. In pofida opozitiei aproape unanime a colegilor si subalternilor sai, in ianuarie 2015 a fost promovata in functia de vicepreședinte al Tribunalului Bihor, pe care a detinut-o pana in ianuarie 2018.

In functiile de conducere detinute a creat si a intretinut o atmosfera permanent conflictuala cu majoritatea colegilor sai, avand obiceiul sa colporteze tot felul de barfe la adresa acestora, inclusiv referitor la viata lor intima. In cursul anului 2017 a formulat sesizare penala la DIICOT impotriva a 120 de angajati ai Tribunalului Bihor, pe care i-a acuzat ca ar fi obtinut drepturi salariale necuvenite, iar, dupa efectuarea unui control in acest sens de catre Curtea de Conturi, a intentat procese impotriva acestora pentru recuperarea sumelor incasate necuvenit.In decembrie 2017 Crina Muntean s-a prezentat la concursul organizat pentru functia de presedinte al Tribunalului Bihor, dar a fost respinsa dupa ce a obtinut doar nota 4 la proba de sustinere a proiectului de management, facand astfel dovada valorii sale. Tot ea a facut pe suparata si s-a autovictimizat, acuzand comisia de concurs ca i-a pus intrebari tendentioase si a tras concluzii negative si calificand concursul drept o cacealma.

Conform unor surse locale, la promovarea judecatoarei Crina Muntean la Tribunalul Bihor ar fi avut o anumita contributie cunoscutul si controversatul politician PNL, initial PDL, Vasile Blaga, originar de pe meleagurile bihorene, fost senator, ministru, consilier prezidential, presedinte al Senatului, actualmente europarlamentar. Sotul Crinei Muntean este originar din Medias si este ruda cu Florin Muntean, fost lider local si deputat al PDL, precum si director general al companiei nationale Transgaz. Florin Muntean a devenit mai cunoscut dupa ce Vasile Blaga a explicat ca acesta este cel mai bun prieten al sau din armata si din facultate, cand i s-au cerut explicatii cu privire cu privire la un imprumut de 1.100.000 lei primit in 2007 de la sora si un asociat ai lui Muntean, pe o perioada de 10 ani, fara dobanda. Florin Muntean a fost in relatii de prietenie si cu tatal Laurei Codruta Kovesi, Ioan Lascu, in perioada in care acesta a detinut functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Medias, si a avut un rol in promovarea lui Kovesi in functia de procuror general al Romaniei, cu concursul politicianului Vasile Blaga. Kovesi a facut multe vizite la Oradea in perioada in care a fost procuror general al Romaniei si procuror sef al DNA. Potrivit unor martori oculari, dupa o escapada la Pestera Ursilor, a fost carata efectiv in spate de un prim-procuror si de un sef de politie locali, cu care se incinsese la o partida strasnica cu alcool si nu numai.

Bambina DNA

În funcțiile detinute la Tribunalul Bihor a fost delegată să emită, in calitate de judecator de drepturi si libertati, autorizații de interceptare si de perchezitie la solicitarea unităților de parchet din județul Bihor. Crina Muntean a fost denumită „judecătoarea de serviciu a DNA“ sau „bambina DNA” întrucât nu a respins nicio solicitare de interceptare ori de perchezitie sau vreo propunere de arestare preventivă inaintata de Serviciul Teritorial Oradea al DNA și nu a dispus nicio achitare sau restituire în dosarele instrumentate de procurorii anticorupție. Potrivit unor judecători și avocați oradeni, judecătoarea Muntean a fost in relații foarte apropiate cu contestatul procuror Ciprian Man, mai ales in perioada in care acesta a fost seful Serviciului Teritorial Oradea al DNA (2013-2017 ), apropierea lor fiind confirmata inclusiv de înregistrari video. Muntean petrecea zile intregi, uneori pana dupa miezul noptii, cu Man in biroul sau de la Tribunalul Bihor, pe altarul dragostei pentru lupta anticoruptie. Cand o ducea acasa tarziu in noapte, Man o lasa la doua-trei case distanta pentru a nu fi observati de sotul sau copiii luptatoarei si mamei eroine.

Dragostea a fost atat de mare incat, cel puțin două cazuri, procurorul sef Ciprian Man le-a instrumentat dosare penale din răzbunare unor persoane care au deranjat-o pe autoproclamata puritana si purificatoare a justitiei bihorene. Avocații Ioan și Daniela Sava și judecătorul Ovidiu Galea au fost victimele răzbunării procurorului Man din cauza judecătoarei Muntean. Avocatul Ioan Sava a avut o relație apropiată cu judecătoarea Muntean timp de 7-8 ani, până prin 2012, el fiind cel care i-a prezentat-o lui Man, care i-a fost avocat stagiar. Ulterior, procurorul Man le-a instrumentat două dosare penale avocatului Sava și soției sale, pe care aceștia nu le pot explica decât prin prisma unei reacții de gelozie si de razbunare. Unul din aceste dosare a avut ca obiect un santaj inventat la adresa judecatoarei Crina Muntean, in urma unei postari online la un articol de presa ce o viza pe aceasta. Sotii Sava au fost condamnati de judecatorul Antik Levente de la Curtea de Apel Oradea, un alt judecator aservit DNA, la 3 ani inchisoare cu executare ( Ioan Sava ), respectiv la 3 ani inchisoare cu suspendare ( Daniela Sava ), dar ulterior au fost achitati de Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu motivarea ca fapta nu este prevazuta de legea penala. Rechizitoriul pentru satisfacerea judecatoarei Muntean a fost emis de procurorul sef Man de la DNA Oradea si a fost confirmat de sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.

De două dosare penale „a beneficiat“ din partea lui Man și judecătorul Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor, după ce a criticat-o pe judecătoarea Crina Muntean pentru atitudine necolegială și a initiat schimbarea acesteia din colegiul de conducere al Tribunalului Bihor și din funcția de președinte al Secției Penala. Procurorul-șef Man i-a instrumentat judecătorului Galea un dosar pentru abuz în serviciu și fals intelectual, pentru că ar fi preschimbat un termen de judecată pentru a asigura celeritatea unei cauze cu inculpat in stare de deținere, fiind singurul inculpat trimis în judecată dintre cei trei membri ai completului. Dosarul a fost restituit DNA Oradea de Curtea de Apel Cluj, unde fusese strămutat, iar această hotărâre a fost menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție, ambele instanțe făcând varză rechizitoriul lui Man. Ulterior, structura centrala a DNA a emis solutie de clasare in aceasta cauza. Dupa restituire insa, șeful DNA Oradea l-a inculpat și l-a trimis din nou în judecată pe judecătorul Galea, de data aceasta pentru o infracțiune inventata de fals în declarații, acuzându-l că nu a consemnat în declarațiile de interese că ar fi membru al unei lojI masonice. Curtea de Apel Timisoara a dispus recent renuntarea la pedeapsa si aplicarea unui avertisment pentru aceasta fapta inchipuita,dar judecatorul Galea a declarat apel pentru a i se constata deplina nevinovatie. Judecatorul Galea a fost suspendat din profesie circa trei ani, iar, dupa ce a fost reincadrat la Tribunalul Bihor, Crina Muntean a mers cu razbunarea pana acolo incat a manipulat mai multi colegi din colegiul de conducere al Sectiei Penale sa nu fie acceptat in aceasta sectie, motiv pentru care a trebuit sa accepte un post de judecator la Sectia de contencios administrativ.

Buna de puscarie

Recent au aparut noi dovezi (inregistrari audio si documente) privind abuzuri comise de fostii procurori Ciprian Man si Cristian Ardelean de la DNA Oradea cu concursul nemijlocit al judecatoarei de drepturi si libertati Crina Muntean. Astfel, din inregistrarea unei discutii purtate de procurorul Cristian Ardelean, in perioada in care activa la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, inainte de a fi promovat la DNA, cu prim-procurorul Vasile Popa, rezulta ca vajnicul anticorupt a aranjat cu judecatoarea Muntean sa vina la instanta intr-o zi de duminica, impreuna cu o grefiera, pentru a dispune mentinerea arestarii preventive pentru doi inculpati intr-un dosar in care emisese rechizitoriu si natafletul a aflat in ultima zi ca le expira mandatul de arestare. Conform legii penale (art. 207 alin.1 din Codul penal) si practicii judiciare in materie, procurorul Ardelean trebuia sa inainteze instantei rechizitoriul cu dosarul cauzei cu cel putin cinci zile inainte de expirarea arestarii preventive, iar nerespectarea acestui termen este sanctionabila cu nulitate absoluta. In conditiile date, cei doi inculpati ar fi trebuit pusi in libertate de judecatoarea de drepturi si libertati la data respectiva. Desi autoproclamatul procuror al statului de drept a inaintat Tribunalului Bihor rechizitoriul cu dosarul cauzei doar in ziua in care expira arestarea celor doi inculpati, care era si zi nelucratoare, de duminica, si cu toate ca nu putea studia in cateva ore un dosar care insuma 24 de volume, judecatoarea Crina Muntean, care detinea atunci si functia de presedinte al Sectiei Penale, a emis o incheiere prin care a mentinut arestarea preventiva a inculpatilor in cauza.

Solutia a fost emisa in dosarul Tribunalului Bihor nr. 513/111/2014, prin incheierea pronuntata in data de 2 februarie 2014, care a mentinut arestarea preventiva fata de inculpatii Ciprian Claudiu Bara si Robert Titi, arestati si trimisi in judecata pentru evaziune fiscala, respectiv complicitate la evaziune fiscala. Dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Bihor duminica, 2 februarie 2014, in jurul orelor 16, iar ultralegalista presedinta a Sectiei Penale si l-a distribuit, aleatoriu bineinteles, sie insasi. In acest sens a intocmit un proces-verbal fictiv cu data de 2 februarie 2014, in care a consemnat ca problema a fost remediata in data de 3 februarie 2014. In aceste conditii luptatoarea eroina pentru stat de drept este pasibila de raspundere penala pentru fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu. Stupefiant este ca aceeasi judecatoare a pronuntat o solutie contrara intr-un alt dosar al Tribunalului Bihor, inregistrat sub nr. 1641/111/2015, in care, prin incheierea din 20 mai 2015, a constatat nulitatea absoluta a propunerii formulate de Serviciul Teritorial Oradea al DIICOT privind prelungirea arestarii preventive dispusa fata de cinci inculpati, pentru motivul ca nu a fost formulata cu cel putin cinci zile inainte de expirare, fiind inregistrata numai cu patru zile inainte.De unde se vede ca (scuzati cacofonia!) Crina justitiei bihorene a fost pentru unii procurori si inculpati muma, iar pentru altii ciuma. Pe langa aranjamentul nelegal si abuziv realizat in ziua expirarii mandatului de arestare, care era si nelucratoare ( duminica ), in inregistrarea mentionata guralivul procuror Ardelean o da in gat pe judecatoarea Muntean si cu faptul ca aceasta i-a spus ca termenul de cinci zile ar fi un termen de recomandare, nu unul imperativ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Valer Marian 278 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Javra asta este prima Căzătură judiciară care a brevetat infracțiunea „amenințării” prin comentarii postate pe rubricile electronice ale ziarelor. Fără pic de făptuire directă, fără pic de mijlocire, fără intenționalitate, era și normal ca soții Svaa să triumfe împotrifa acestui infam exercițiu de represiune și terroare brevetat de stricăciunea hashtag de la Oradea.
    Soții Sava au reușit să-și afle dreptatea.
    Io*, din păcate, nu am avut acest noroc căci… la Suceava nu sunt Judecători (ca la Berlin!) ci sunt doar Cârdași judiciari.
    5 luni de închisoare pentru „amenințare” și 2 luni de închisoare pentru „hărțuire”.
    Executate integral în regim penitenciar.
    Circumstanțele faptice ale „infracțiunilor” identice celor din dosarul Sava: prin comentarii pe ediția electronică a unui ziar local.
    Rămân cu amarul deținerii unei premiere naționale: primul postac / comentac condamnat la închisoare DIRECT CU EXECUTARE. *
    Revenind la subiectul articolului. Trebuie să-mi mulțumim acestei scârbe judiciare că a reușit să frângă zăgazurile interpretative ale infracțiunii de amenințare și să o împingă jurisprudențial dincolo de orice orizonturi cognoscibile sau predictibile.

  2. „Prin acțiunile sale inculpatul […] în mod fățiș a sfidat ÎNSĂȘI (!) rolul magistratului în societatea, periclitând astfel ordinea de drept și nu în ultimul rând securitatea statului.”

    Nu!
    Deși aparențele așa ar da de înțeles, fragmentul de mai sus NU este din vreo sentință de condamnare din anii ’ 50 pronunțată de vreun Tribunal al Poporului ci este un fragment din Decizia penală nr. 568 din 26 mai 2017 a Curții de Apel Suceava.

  3. Anno Domini DOUĂ MII ȘAPTESPREZECE.
    Secolul XXI.
    Mileniul 3 cel guvernat de prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului. (printre care și cel la libera exprimare!)
    Da, da! Mai puţin în Röemenika – Republica Orwelliană a Porcilor Judiciari!
    Cine comentează online la adresa Porcilor orwellieni cu robe – i se manufacturează dosar penal și intră la închisoare!.

  4. Cât despre excepția de neconstituționalitate a art. 206 Cod penal, generată inevitabil de dosarul de mai sus, infracțiune ale cărei limite interpretative au fost „extrapolate” de Cârdașii judiciari suceveni, prin infam, abject și prohibit execițiu interperetativ analogic în defavoarea inculpatului (analogia in „malam partem”), deși se află pe al treilea an de când este trimisă la CCR (17 mai 2017), ea încă se află în faza de raport.
    Probabil ori raportor o fi CoLivia Stanciu, ori CCR nu mai are timp de justițiabilii mărunți, fiind exclusiv preocupată să-i soluționeze excepțiile Întâiului Plăvan Boulean al Țării.

  5. Este foarte bine ca incep sa apara mizeriile infaptuite de acesti nenorociti!Ce nu inteleg boii de hastagieni este faptul ca distrug familii dupa bunul lor plac , sunt platiti si din bani publici pentru aceste orori, mai pierdem bani si la CEDO din cauza lor, sunt bagati oameni la puscarie care trebuie intretinuti din bugetul statului iar ei iau salarii grase pe NIMIC.Iar acest perpetuum mobile are consecinte si mai grave dovedite in cazul CARACAL…au decazut atat de mult incat nu pot face un dosar serios de aia sar acum toti impotriva raspunderii procurorilor pentru ca nu sunt in stare sa faca un dosar ( ce te mai miri daca Mesia Justitiei Kovesi nu a facut niciodata un dosar si acum este Mare Procuror European sustinut de aceste gasti nenorocite!).Ne asteapta vremuri grele de acum incolo, de abia astepta alde Ludovica si toti vopsitii lui Blaga sa vina iar la butoane si sa refaca perioada portocalie…la mamaligarii de romani nu le strica …ipocritii si prostii sunt cu duiumul!

  6. asa e corect,sa aratati si judecătoare trup și suflet cu DNA,nu numai judecătoare trup și suflet cu PSD, ca garbovanka,savon si halebarda!
    Bravo nea procuroru’ Marian,da-i inainte; daca tot te-am prins,ia spune,ce pensioara speciala ai?

  7. Am vazut, si nu e prima oara, ca atunci când nu-ti convine ceva, fiind prea evident, o bagi p-aia cu „ba, pe-a ma-sii!”. Urasc aceasta „argumentatie” infantila, la care apelezi
    frecvent. Ma si mir ca pen-
    tru asemenea prostii esti
    platit cu salariu intreg, desi nu cred ca in nomencla-
    torul meseriilor oficiale
    este si cea de postac la ordin. Poate iti cauti si tu un loc de munca mai acă-
    tarii. De exemplu, cred ca
    ai fi bun de artificier, ca
    nu te pricepi la altceva decât sa umbli cu fitile…

  8. Nu stie deloc carte colega Kodruta care se lauda ca a invatat la Cluj, dar aceasta care a buchisit dreptul la Oradea? O fi avut acolo profesori unul si unul ca mai noul universitar Coldea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.