Limita lor este cerul

O lege șchioapă cu dedicație

Senatorii și deputații vor cu orice chip să-și mărească seria de beneficii și drepturi de orice fel. Parlamentarii sunt la un pas să lase Agenția Națională de Integritate fără „mâinile“ cu care să-i poată înșfăca pe demnitarii care au diverse interdicții sau care se află în conflict de interese din cauza faptelor lor. Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat deja o astfel de măsură de limitare a atribuțiilor ANI.

Plenul acestei Camere urmează să se pronunțe în această speță, care îi avantajează pe toți aleșii, având în vedere că desființează o serie de restricții. Autorul noilor modificări este nimeni altul decât fostul ministru al Justiției, pesedistul Florin Iordache, supranumit și „altă întrebare“.

Hățișul legislativ, nebuloasa ajutătoare

Deputații juriști au amendat Legea 176/2010 în baza căreia funcționează Agenția Națională de Integritate. Modificările operate vizează două categorii majore de infracțiuni, respectiv conflictul de interese și de incompatibilități. Prima categorie îi are drept țintă pe demnitarii care iau decizii, în care au și anumite interese personale. Cât privește incompatibilitățile, prin noile modificări, aleșii pot cumula și alte funcții care până acum erau considerate incompatibile cu demnitatea de parlamentar. Mai concret, deputaţii au votat un articol potrivit căruia, „interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013“ încetează de drept. Prin noul amendament devenit articol prin adoptare este invocată decizia 619/2016 a Curții Constituționale prin care a fost respinsă o lege cu care Parlamentul intenționa să-i salveze pe senatorii și deputații cu rude angajate în Legislativ, între 2007 și 2013. Ca să fie cât mai convingător, pesedistul Florin Iordache se folosește de un pasaj din decizia CCR, din care ar reieși că: „fapta de conflict de interese nu exista în materie civilă pentru deputați și senatori și nu se aplică parlamentarilor“. Numai că, hățișul juridic de care fostul șef al Justiției vrea să se folosească este anulat de aceeași decizie a CCR, în paragraful următor. Judecătorii Curții atrăgeau atenția Parlamentului, anul trecut, că existența conflictului de interese este reglementată de Codul Penal și, pe această bază, ANI a anchetat mai mulți parlamentari, iar instanțele au decis în mod corect că aceștia sunt în conflict de interese. Pe lângă aceste modificări, s-a mai adoptat un amendament, prin care demnitarii găsiți vinovați de conflict de interese sau incompatibilitate nu mai pot ocupa aceeași funcție „pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate.“ Altfel spus, interdicția de a mai candida a celui găsit incompatibil s-ar aplica doar dacă acesta va dori același post, și nu o altă demnitate.

Cu ce arme se apără inspectorii

ANI a transmis Parlamentului că nu susţine adoptarea propunerii. Inspectorii de integritate și-au motivat punctul de vedere, precizând că un astfel de demers al senatorilor și deputaților instituie un tratament preferenţial şi discriminatoriu pentru senatori și deputați în faţa altor categorii de funcţii publice. De asemenea, aceștia au subliniat că astfel de amputări ale legii de funcționare nu corespund niciunei decizii a CCR. „Forma propusă nu corespunde Deciziei Curții Constituționale nr. 81/2013, iar textul din proiectul de lege este de natură să excludă, retroactiv, de la aplicarea sancțiunilor pentru conflictul de interese o singură categorie de demnitari: parlamentarii pentru care s-a constatat definitiv încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese în perioada 2007-2013“, se arată în comunicatul ANI. Însă o decizie finală se va lua în plenul Camerei Deputaților.

Lege modificată cu dedicație

ANI a identificat, în perioada 2011-2015, 54 de senatori și deputați care și-au angajat rudele la Parlament. Toți aceștia au fost acuzați de conflict de interese și chiar condamnați cu suspendare. Multe dintre aceste fapte s-au petrecut înainte de 2013, anul până la care ar urma să fie anulate interdicțiile. Este și cazul deputatei ALDE, Steluța Cătăniciu, membră a Comisiei Juridice din Cameră, care operează îmblânzirea până aproape de anulare a criteriilor ANI. Cătăniciu a fost declarată definitiv vinovată pentru un conflict de interese anterior preluării mandatului de parlamentar de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe de altă parte, pe lângă numărul mare de aleși din Parlament, au mai primit aceleași verdicte și o serie de aleși locali. Ba mai mult, ANI a constatat zilele acestea starea de incompatibilitate și conflict de interese de natură administrativă în cazul a nouă aleși locali.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

5 Comentarii

  1. STIMATI PARLAMENTARI, VOUA NU VA ESTE RIUSINE ca UN PROCENT SEMNIFICATIV DIN POPULATIA ROMANIEI TREIESTE SUB PRAGUL SARACIEI? CAND AVETI DE GAND SA VA OPRITI? ROMANIA ESTE O TARA DEVALIZATA. OPRITIVA si NU MAI SFIDATI RABDAREA ACESTUI POPOR.

  2. Dar ca trebuie sa-i tinem in lux pe urmasii lui Mihai pe banii romanilor nu va deranjeaza?

    • Ba DA, ne deranjeaza TOATE Privilegiille de care anumite persoane sau categorii sociale, dupa VOIA PSD+ALDE, beneficiaza de Privilegii NEMUNCITE!
      Intr-o tara democratica asa ceva NU e permis, sa vina niste penali care sa FACA ce VOR ei!
      Rusine!
      Sper ca DNA sa-i trimita intr-o zi acolo unde merita, mult nu mai e!!

  3. Ce altceva au facut PSD-ALDE de un an de cand sunt la putere decat sa isi dea salarii mari si privilegii lor si camarilei lor! Asta in timp ce, de exemplu, PSD-ALDE a respins propunerea maririi alocatiilor pentru copii iar lumea moare in spitale din lipsa de medicamente.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.