O lovitură de maestru dată de Ponta şi PSD

Ce consecinţe ar avea angajarea răspunderii guvernului pe Codul Fiscal. Cine din politica românească sunt corespondeţii lui Balotelli şi Iniesta. Care sunt chiflele săptămânii.

  • O lovitură politică năucitoare dată de PSD

În timp ce întreaga presă este preocupată cu viaţa de arestată preventiv sau la domiciliu a Elenei Udrea sau a altor persoane dezagreabile, PSD a ieşit public cu noul cod fiscal. Şi nu este numai asta. Vineri, cam în jurul orelor 15.00, adică atunci când toată lumea se pregăteşte sau este deja în week-end, premierul Ponta a anunţa că există posibilitatea ca Guvernul să treacă Codul Fiscal prin angajarea răspunderii. O lovitură politică de geniu. De fapt singura lovitură politică a social-democraţilor din ultimii „n” ani. Practic prin această lovitură, PSD şi-a paralizat principalul adversar politic, PNL. Să o luăm metodic, punctual:

  1. PSD le-a suflat liberalilor crema programului de guvernare pe care aceştia urmnează să îl anunţe pe 28 februarie.

  2. PSD îşi asigură o puternică armă electorală pentru 2016 – cum este vorba de numeroase reduceri, este clar că nou Cod Fiscal va fi bine primit de populaţie.

  3. PSD forţează PNL să depună o moţiune de cenzură nepregătită. Aici suntem în faţa măiestriei loviturii date de PSD (mă rog, nu un social-democrat ci unul din consilierii lui Ponta este autorul – n.a.). PNL este pus într-o situaţia cvasi-imposibilă. Are doar variante pierzătoare. Liberalii sunt forţaţi să depună o moţiune de cenzură încă nepregătită. Mai pe româneşte, ar fi vorba de o moţiune de cenzură fără a avea asigurată fie şi o majoritate fragilă în Parlament. În acelaşi timp, în cazul depunerii unei moţiuni de cenzură, se va declanşa o ofensivă mediatică a PSD, tema fiind, „PNL votează împotriva propriilor idei” (Aici singurul inconvenient pentru PSD ar fi recunoaşterea paternităţii liberale a principiilor Codului Fiscal)., „PNL votează împotriva poporului”.

  4. PSD forţează PNL să-i accepte mişcarea politico-economică – Este posibil ca liberalii să nu rişte depunerea unei moţiuni de cenzură. Dar în acest caz, Codul Fiscal se va considera ca fiind adoptat şi volens-nolens, se va spune că liberalii acceptă mişcarea guvernului, ceea ce ar însemna un plus de procente pentru PSD şi un minus pentru PNL.

  5. PSD îl pune în dificultate pe Klaus Iohannis – este posibil ca preşedintele României să încerce să temporizeze şi să trimită Codul Fiscal spre reexaminare, Parlamentului. Argumentele lui Iohannis ar ţine de elemente de recuperare a pierderilor generate de scăderile prevăzute de cod, elemente care nu există în actul normativ al guvernului. Şi în acest caz se va declanţa tema mediatică, „Iohannis întârzie o lege benefică poporului” şi „Iohannis se dezice de programul său”. Preşedintele se poate apăra cu o declaraţie a sa din 10 octombrie 2014: „Nu vreau să spun că trebuie redus de azi pe mâine, aşa ceva nu se poate, ca ramânem fără surse de finanţare. Dar se poate reduce în trepte şi atunci revenim în zona în care mai mulţi agenti economici vor plăti benevol TVA-ul şi vom intra iarăşi într-o zonă de normalitate. Acum suntem într-o zonă de TVA prea mare”. Numai că este puţin probabil ca această declaraţie să fie mai mult mediatizată decât în campania din toamnă. Pentru că a început deja campania. Pentru 2016.

  • Klaus Iohannis a început să joace

Interviul dat pentru Digi 24 ne-a arătat un alt Klaus Iohannis decât cel pe care lumea îl ştia din primele două luni de mandat. „Neamţu” a început să „joace”. Nu ca Traian Băsescu. Dacă este să facem o comparaţie „fotbalistică”, Traian Băsescu a fost un fel de Balotelli, în timp ce Klaus Iohannis este un fel de Iniesta. Cunoscătorii pot face foarte uşor „translatarea” de la cele două vedete ale gazonului la cei doi politicieni. Revenind la interviu, am reţinut câteva pase „decisive” în „careul Guvernului”: „Mi se pare că nu e doar treaba Guvernului să hotărască dacă mai trebuie sau nu acord cu FMI”; „Este (Codul fiscal propus de guvern – n.a.) este un lucru interesant ca și exercițiu teoretic, ca exercițiu practic am mari semne de întrebare”; „aceste idei (principiile Codului Fiscal – n.a.) sunt luate din propunerile PNL sau ale mele, au fost enunțate în programul meu, ale PNL”. Rămâne de văzut cine va frunctifica „pasele”, dar un lucru este clar: Iohannis a exprimat fără ocolişuri, dar într-un limbaj civilizat, o serie de nemulţumiri ale sale la adresa Guvernului.

  • Și chiflele săptămânii

Cei care se autointitulează „profesioniştii în ştiri” au dovedit că sunt veritabili amatori în materie de manipulare. Pe 17 februarie, întreaga mass-media era în „breaking-news” cu săltarea de către „mascaţi” a cumnatului premierului Ponta şi audierea lui la DNA. Exista deja şi un comunicat al DNA dar fără nominalizări. Nimic însă la Antena 3. În emisiunea „Previziunile zilei”, realizatoarea Sabina Iosub dă legătura în faţa sediului central al DNA, unde Ana Maria Roman „ne va spune ultimele noutăţi”. Neavertizată din studio, reportera de teren se referă la audierile din Prahova „…în proporție de 54% fondurile europene ar fi fost deturnate și folosite în alt scop. Sunt percheziții ce au loc în această dimineață. De asemenea o evaziune fiscală…” relatează Ana Maria Roman, dar Sabina Iosub intră peste ea şi spune „sunt percheziții care au loc în această dimineață, din nefericire Ana Maria Roman nu ne-a auzit și întrebarea pentru a putea avea un dialog în legătură cu acest subiect. Cei de la DNA au activitate intensă. Vă spuneam că în urmă cu puțin timp Ion Ariton a ajuns la DNA și e audiat probabil în dosarul Gala Bute”. Şi pentru că reportera din teren nu avea nimic cu Gala Bute, directul a fost tăiat de către responsabilii din studio, unde s-a discutat în continuare de Elena Udrea & Co.

O altă „nefăcută” a celor de la Antena 3 au descoperit ziariştii de la Informaţia Zilei. Despre ce este vorba, integral aici.

Vă mai aduceţi aminte de ziaristul care a doua zi după alegerile parlamentare din decembrie 2012 ieşea cu următorul editorial, „Băsescu TREBUIE SĂ SCHIMBE rezultatul alegerilor”? Este vorba de Cristian Câmpeanu. Un nume care nu spune multe necititorilor de România Liberă. Acum, C.C. a recidivat şi ultimul său editorial este întitulat astfel: „Iohannis l-a adus pe omul lui Voiculescu la SRI”. Parcă am mai auzit la cineva acest „citat”. Cin’ să fie, cin’ să fie?

  • Alte evenimente pe scurt

  • Klaus Iohannis a desemnat noul director al SRI în persoana europarlamentarului PNL, Raul Hellvig. Cam toată lumea este de acord, trebuie urmărit însă ce va face Victor Ponta.

  • În premieră, Victor Ponta nu a fost prezent la întâlnirea liderilor PES de la Madrid. Sunt surse care spun că nici nu ar fi fost invitat la reuniunea la vârf a şefilor socialişti şi social-democraţi.

  • Tot în premieră, procurorii DNA s-au apropiat de afacerile familiei Ponta. Deocamdată cumnatul premierului este arestat preventiv

  • În dosarele „Microsoft” şi „Gala Bute” s-a intrat în faza în care toată lumea denunţă pe toată lumea. S-ar putea să apară unele surprize. În ambele sensuri.

  • Simona Halep a câştigat un turneu tare (din categoria Premier 5) şi s-a accidentat a doua zi, cu 24 de ore înainte să ia startul într-un turneu ce o categorie imediat inferioară. Poate era mai bine dacă se accidenta după un tur sau două, nu înainte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.