S-a ajuns la echivalentul a 4 euro pe pachet

O nouă scumpire a țigărilor. Vezi noile prețuri

Producătorul și distribuitorul de țigări British American Tobacco a scumpit țigările pe care le comercializează sub brand-urile proprii cu 0,50 lei pe pachet.  BAT, ca lider de piață (peste 50% din total vânzări), scumpește, de obicei, primul, apoi urmează și ceilalți distribuitori.

Noile prețuri pe care magazinele din România le primesc, începând de vineri, în următoarele zile, de la distribuitorii BAT sunt următoarele:

Kent – 18,5 lei

Kent Switch, Nano, Core, MIX Green – 19 lei pachetul

Pall Mall – 18 lei pachetul

Dunhill – 20 lei pahetul

Rothmans – 19 lei pachetul

Lucky Strike -19 lei pachetul

Viceroy – 17,5 lei pachetul

Vogue 19,5 lei pachetul.

Ultima scumpire a țigărilor a fost la 1 ianuarie, anul acesta. Anul trecut, au fost trei majorări de preț.

 Triplare a prețurilor

În ultimii ani, prețurile la țigări au crescut, în medie, de la 5,10 lei în decembrie 2006, la 18 lei în 2019, preconizându-se că va depăşi 21 lei/pachet în 2022 (circa 4,5 euro), cost care poate creşte în funcţie de cheltuielile cu forţa de muncă. Putem face un calcul că , pentru un fumător care consumă un pachet de țigări pe zi, cheltuiala lunară este acum de aproximativ 550 lei, adică 20% din salariul mediu la nivel de țară.

Scumpirile la ţigări vor continua până în 2022, în medie cu 2% pe an, prin majorarea cotei de acciză şi actualizarea cu rata inflaţiei. Este un calendar asumat de România în faţa UE, care, în cele din urmă, va face ca pachetul de ţigări să coste peste 5 euro, în orizontul de timp 2022.

 Cu un preţ mediu al ţigărilor de 4 euro pe pachet, România este printre cele mai ieftine ţări din UE. Cele mai scumpe sunt cele din Marea Britanie, cu peste 10 euro pe pachet, Olanda şi Belgia cu circa 6 euro pe pachet. Ţări mai ieftine decât România sunt Bulgaria, cu 3,3 euro pe pachet, şi ţările baltice. În România, 80% din preţul unui pachet de ţigări reprezintă taxe ce revin statului. Alinierea nivelului accizelor pentru ţigări din România cu cele din ţările UE are un program devansat. Noi, încă din 2016, suntem la nivelul anului 2018, când programul de convergenţă ar fi trebuit să fie încheiat, dar va continua, mai lent, până în 2022.

Industria ţigărilor este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu vărsăminte anuale de circa 3 miliarde de euro. Piaţa locală este un joc în trei, BAT, Phillip Morris şi JTI, la care se adaugă ţigările comercializate „la negru”, aduse prin contrabandă din ţările vecine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1067 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Am cativa ani de cand M-AM LASAT DE FUMAT si na simt lafel de bine ca si cand as fuma. De ce sa mai dau banii pe tigari. NICOTINA creeaza dependenta cand nu o mai ai te simti rau….e foarte parsiva. Dadeam 7 milioane pe tigari la salariu de 15 milioane.STATUL TREBUIE SA FACA CEVA….BANII TARII AJUNG LA ALTII PE FRUNZE DE STEVIE ARSE.

  2. Articolul nu spune si cati bani trage statul la 1000 de tigari. Si de acolo pretul este atat de ridicat. In rest mi-e mila de fumatori, sunt priviti ca niste paria si nu e drept. Bunicul meu a luptat in 2 razboaie mondiale, apoi miner vreo 30 de ani. Era un om respectabil cu bun simt, care trezea respectul in jurul sau. Asa ca ceea ce se intampla acum cu fumatorii mi se pare abject. Bine ca gay-ii sunt superbi, pe aia nu ii blamam ca e discriminare. E lumea cu susul in jos.

  3. Fumatul excesiv este daunator pentru sanatate,dar chiar si fumatul mai putin excesiv este daunator… celor care manipuleaza popoarele,pentru ca acolo „la o tigare” individul se aduna,se concentreaza pe idei despre una alta,gandeste mai profund,si intamplator se prinde si de tot felul de smecherii,iar asta nu-i bine tovarasi.

  4. In mod clar, fumatul in exces aduce prejudicii sanatatii. Intr-o masura si mai mare, si alcoolul. Numai ca, fumatorii sunt pusi la zid, in timp ce consumatorii de alcool nu au niciun fel de probleme. In timp ce pachetele de tigari sunt acoperite in proportie dee 60% cu avertismente anti-fumat, la ambalajele pentru alcool nu se intampla la fel. Mai mult, este permisa si publicitatea pentru anumite bauturi, ambalate in sticle frumoase cu etichete care mai de care mai atragatoare!! Privind obiectiv problema, consumul de alcool are implicatii mult mai grave, atat pentru consumator, cat si pentru familie si societate (boli asociate onsumului excesiv de alcool, violenta, crime, accidente de circulatie, familii destramate, etc). Numai luand in consideratie doar aceste aspecte, chestiuea mi se pare un pic ciudata! Nu cred ca doar taxele pe care le incaseaza statul sunt „de vina”, in mod sigur, sub aceasta ipocrizie mai sunt si alte interese!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.