O politică a dialogului imposibil

Zilele astea politica nu mai este altceva decât ciocniri fără dialog, acuzații de tot felul fără vreo legătură concretă cu problemele adevărate ale românilor, ale economiei, ale iureșului global, în care România este, în orice condiții, parte, națională și europeană.

Domnul Tăriceanu nu mai crede în nicio virtute a PSD (sau a doamnei Dăncilă) așa cum a crezut statornic timp de aproape trei ani. Și nici invers. PSD nu mai acordă niciun fel de circumstanță favorabilă partidului liberal ALDE.

PSD este atacat din toate pozițiile de Victor Ponta dezlănțuit împotriva partidului care l-a creat pe el, l-a condus la nivele prea mari față de calitățile manifestate (de el) în acest parcurs. Despre ascuțimea boantă a atacurilor liderilor PNL la adresa PSD și răspunsul dogmatic și lipsit de elasticitate al liderilor acestuia nici nu merită să mai vorbim. Nu a produs nimic mai bun în guvernare dar nici în promisiunea unei viitoare guvernări.

A mai apărut un nou conflict, la fel de neproductiv pentru speranțele de mai bine ale românilor. Cel dintre PNL și USR. Partidul oamenilor noi, neapăsat de un trecut de eșecuri de guvernare, adică USR, înțelege foarte bine că el trebuie să ia prim-planul PNL, dar nu înțelege deloc faptul că politica trebuie să producă proiecte și propuneri prin care să obțină sincer încrederea oamenilor. Avem în politica de acum o realitate fluctuantă, în care nimic nu are durată, nici statornicie. Rezultatul e mult mai urât, mai lipsit de perspective, mai instabil și mai incapabil să facă față provocărilor unei anunțate recesiuni europene și globale.

Este un joc complet greșit. Fiecare încearcă jocul său propriu, al intimidării celorlalți pentru a-i supune cât mai mult propriilor interese.

Guvernarea, a oricui ar fi, devine imposibilă căci planificarea acțiunii și direcțiilor de acțiune, a investițiilor și însăși derularea normală a treburilor administrative, sunt complet date la o parte din jocul greșit de care vorbeam. Ceea ce era normal ieri, pare imposibil acum. Nicio țară nu stârnește respectul și aprecierea altora, din lumea largă, dacă nu reușește să trezească respectul și mândria propriilor săi concetățeni. Am avea nevoie urgentă de un ”trădător” în politică, acela care să trădeze și repudieze hățișul de interese speciale, oculte, hiperegoiste și fără îndoială anti-naționale, care se vede că domină scena politică.

În istoria politicii în lume au fost asemenea eroi-trădători, precum Abraham Lincoln ”un trădător al rasei sale”, F.D. Roosevelt ”un trădător a clasei sale sociale”, Charles de Gaulle ”un trădător al Algeriei franceze” și pentru noi, A.I. Cuza ”un trădător al boierimii și intereselor materiale ale prelaților Bisericii”. Toți au fost, în lumea asta pământeană, patrioți fără egal, precum steaua polară este în cer ghidul etern al navigatorilor.

Aș propune să începem de îndată, în politica tuturor, cu problema competenței și răspunderii. Cine îi mai ascultp azi cu răbdare și sincer interes, pe cei care sunt mai bine pregătiți, mai înțelepți, mai inteligenți?

Pentru a se reuși să atingem o nouă și reală calitate a serviciilor statului este obligatoriu un program politic la nivel național cu trei componente:

  1. Evaluarea obiectivă a nivelului de pregătire profesională și competență a funcționarilor publici, dar și a experților utilizaâi în mod curent de instituțiile statului, precum și a nivelului tehnic al sistemelor de operare;

2. Cunoașterea opiniei reale a cetățenilor: cum au trăit și trăiesc ei relația concretă a serviciile administrative și de ordine și siguranță publică

3. O evaluare comparativă cu experiența europeană și bineînțeles, o nouă calitate politică. O nouă inginerie a politicilor de partid: alcătuiri inteligente, concrete, pragmatice și funcționale. Dar mai presus de orice să fie abandonarea atitudinii de nepăsare, de cinism de doi bani (golănesc), de dispreț față de adevăr.

Nicio țară și niciun popor nu pot să fie așezate pe o relație de înșelăciune cu adevărul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Petre Roman 38 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Petre Roman care a scris acest articol este acelasi Petre Roman din anii 90 cu pulover rosu ,care a demolat la propriu industria Romaniei? Intreb si eu.

  2. Bai Roman,nu mai umbla cu prostii si manipulari! Voi premierii si politicienii de dupa 1990 sunteti vinovati de absolut tot ce traiesc cetatenii din Romania! Nu erai tu cel care urla in gura mare „tara este plina de fier vechi” si ati distrus o tara cu mentalitatea voastra idioata! Stai dreacu langa printesa ta actuala si nu te mai da in spectacol verbal transmis i scris!

  3. Singura data cînd am ținut cu Iliescu ,a fost atunci cînd te-a dat jos. Vrei din nou la putere … Nebunule

  4. Newlander. Fără legătură cu Roman, pe care il gasesc vinovat de multe ticăloșii, lumea se mai schimba. Aceiași întrebare ne-o putem pune despre filozoful Sora. Este aceiasi persoana cu consilierul bolsevicei Ana Pauker?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.