O președinție istorică

Americanii știu ca, într-o lume în care alții caută să cucerească și  să domine, țara noastră trebuie să fie puternică material și spiritual. De aceea Statele Unite își apără ferm tradițiile și obiceiurile care ne-au făcut să fim ceea ce suntem azi. La fel ca țara mea, fiecare națiune reprezentată aici își prețuiește istoria, cultura și moștenirea, pe care le apără și le celebrează,  iar acest lucru este o sursă unica de putere.

Lumea liberă trebuie să-și accepte fundamentul național. Nu trebuie să-l renege și nici să-l înlocuiască.

Uitându-mă pretutindeni pe aceasta minunată planetă, este ușor de observat un adevăr: dacă vrei libertate, mândrește-te cu țara ta. Daca vrei democrație, păstrează-ți suveranitatea. Dacă vrei pace, iubește-ți națiunea. Liderii înțelepți au pus mereu pe primul loc poporul și țara.

Viitorul nu aparține globaliștilor. Viitorul este al patrioților. Viitorul aparține națiunilor suverane și independente care își protejează cetățenii, își respectă vecinii și respectă diferențele care fac ca fiecare țară să fie deosebită și unică”, a spus președintele Donald Trump, în septembrie 2019, în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Vor mai avea ecou cuvintele președintelui Trump după schimbarea de administrație din SUA. Nu, am putea spune, dacă este să ne uităm la membrii viitoarei administrații. Da, spune însă Pat Buchanan, pentru care președinția Trump a fost una istorică.

În primele două decenii ale secolului 21, cel pe care acum președintele ales Joe Biden l-a nominalizat pentru portofoliul de secretar de Stat a susținut războaiele SUA din Afganistan, Irak, Libia, Siria și Yemen. Era un liberal intervenționist. Același Antony Blinken poate acum să-și petreacă primii ani ca secretar de Stat încercând să scape țara de războaiele nelegitime pe care le-a susținut înainte. Democrați ca Biden și ca Blinken vor ajunge să desfacă acum ceea ce au făcut în timpul precedentelor administrații”, scrie Pat Buchanan.

”Cine a provocat această schimbare uriașă în gândirea națională?

Donald Trump. Multe dintre cele ce se spuneau și se gândeau înainte ca el să ajungă în prim-plan, în 2015, nu mai sunt spuse și nici crezute de majoritatea americanilor.

Și nicio instituție nu a fost schimbată mai mult decât Partidul Republican.

Viziunea ”Noii Ordini Mondiale” a lui George H. W. Bush, lansată odată cu victoria în Războiul din Golf, a murit odată cu președinția sa. Cruciada pentru democrație globală, pentru a ”învinge tirania din lume”, lansată de George W. Bush, a fost uitată. Republicanii lui Bush nu mai au un cuvânt de spus în politica externă a partidului, în politica comercială și politica imigrației.

NATO nu va mai fi la fel, după ce Trump le-a cerut vehement națiunilor care primeau securitate pe gratis să-și plătească partea din apărarea colectivă, altfel americanii urmând să-și facă bagajele și să plece din Europa.

Generalul James Mattis, fostul sef al Pentagonului, poate încerca să îngroape sloganul „America First”. Nu va reuși. Pentru că acest motto național și motto al politicii externe a prins rădăcini în pământul american, deoarece este conform cu dorința majorității tăcute.

Indiferent ce gândește sistemul, globalismul a fost infrant în America în confruntarea sa cu naționalismul.

Mai mult, la fel se întâmplă în întreaga lume.

Oare Xi Jinping nu-și pune țara pe primul loc atunci când revendică insule aflate la sute de mile de coastele Chinei, în Marea Chinei de Est și Marea Chinei de Sud? Oare Vladimir Putin nu-și pune țara pe primul loc atunci când încearcă să readucă sub aripa Moscovei fostele republici ale URSS? Oare președintele Erdogan nu pune Turcia pe primul loc atunci când trimite arme și trupe pentru a susține interesele țării sale în Libia, Siria, Cipru, Caucazul de Sud și Mediterana de Est, unde se confruntă cu Grecia? Ce altceva ar putea fi pe primul loc pentru Bibi Netanyahu dacă nu țara sa, Israel?

Dacă pe primul loc în inima și mințile americanilor nu ar fi țara și poporul, ce altceva ar putea sa fie? Inexistenta Noua Ordine Globală? ONU? NATO? O adunătură de instituții globale?

Sub Trump, naționalismul economic a înlocuit globalismul liberului schimb ca politică comercială a partidului și a guvernului.

Elita Partidului Republican care l-a susținut pe Bill Clinton cu inițiativa Acordului de liber schimb nord-american (NAFTA), cea care a susȚinut o nouă Organizație Mondială a Comerțului transnațională, care a invitat China să se alăture acestui club, cea care a acordat Beijingului clauza națiunii celei mai favorizate, toată această elită este redusă la tăcere acum.

Fundamentalismul liberului schimb, care a fost dogma începând de la Dwight Eisenhower și până azi, a fost înlocuit cu tarifele care forțează deschiderea unor piețe și care îi pedepsesc pe prădătorii care profită de pe urma muncitorilor americani.

Partidul Republican nu se va mai întoarce la liberul schimb câtă vreme ”China First” va rămâne politica nedeclarată a Chinei, care astăzi ne-a dat jos de pe primul loc în rândul economiilor lumii.

Partidul Republican al lui George Bush și John McCain era pentru amnistierea imigranților ilegali. Partidul Republican de astăzi este pentru deportarea lor și pentru zidul lui Trump de la frontiera cu Mexicul.

Trumpismul a câștigat lupta ideologică în Partidul Republican, iar victoria aceasta a fost validată la alegerile din 2020. Trump a pierdut la limită în statele care i-au adus președinția în urmă cu patru ani, însă el a adus 10 milioane de noi alegători pentru Partidul Republican, a păstrat majoritatea republicană din Senat și a redus ecartul față de democrați în Camera Reprezentanților. Sunt realizări fără precedent pentru un președinte care pierde alegerile.

Trump nu a stabilit acea nouă relație cu Rusia pe care a promis-o și nici nu a pus capăt războaielor fără sfârșit din Orientul Mijlociu. Însă SUA sunt acum foarte aproape de o retragere din Afganistan, Irak, Siria și Yemen.

Cine poate să creadă că republicanii lui Bush și cei împotriva lui Trump mai pot reprezenta viitorul acestui partid, când ne uităm la reacțiile viscerale a milioane de americani până și la ideea că Trump ar putea să-și recunoască înfrângerea în aceste alegeri? După ce lucrurile se vor așeza, realizările lui Trump vor începe să fie recunoscute.

A redus taxele și a simplificat legislația federala, a reușit să ajungă la cea mai mică rată a șomajului, inclusiv în rândul americanilor de culoare și al minorităților etnice și rasiale. A reușit să schimbe configurația Curții Supreme și să obțină aici o majoritate constituțională de 6-3, un lucru pe care niciun președinte nu l-a reușit.

A zdrobit ISIS în Siria și a eliminat califatul de acolo. A retras SUA din acordul climatic de la Paris, din acordul nuclear cu Iranul și din Organizația Mondială a Sănătății. Inițiativa ”Operațiunea Warp Speed” lansată de el a ajutat la producerea, în mai puțin de un an, a două vaccinuri împotriva celei mai periculoase pandemii din ultimul secol. Și a dus indicii Dow Jones la 30.000.

Este un bilanț impresionant, dar elita din presa nu va recunoaște vreodată asta”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 23

28 de Comentarii

 1. Articol tip „cantec de lebada „al fostei supraputeri numita SUA!Democratia americana si-a trait traiul,si-a papat malaiul!Cine o mai face ca ea,ca ea sa pateasca!Traiasca mareata China,ca are de ce!

 2. … Veacul nostru ni-l umplură saltimbancii şi Irozii” … Noua, ca europeni, nu ne ramine decit sa speram ca in paralel va crapa si o alta grupare de crima organizata, „globalista” dar pe un plan mai restrins, european si facind parte din aceeasi gasca mondiala, adica UE !

 3. China de care vorbesti este o China condusa cu mana de fier de un partid unic, comunist, forjata prin marele experiment socio-cultural initiat de Mao, prin care un miliard si jumatate de oameni si-au abandonat libertatea de gandire si personalitatea. De Crestinism nu mai este loc in Ordinea conceputa de ei. Te-ai gandit la toate astea sau vorbeste gura fara tine ? Ori poate alcoolul /iarba din tine ?….

 4. @Gogu:ce „crestinism” la chinezi,ignorantule,vai de mama ta de habotnic!De taoism,de confucianism,de budism,de traditiile stramosilor, ai auzit?sau toata stiinta ta despre lume e galeata de crestinism??:)))))))

 5. Referitor la globalizare, sunt foarte curios cum vor admite anumite natiuni precum China, India, Japonia sa fie conduse de asa zisa erlita mondiala formata din Soros, Koch, Rockefeller si multi alti sacali si speculanti care si-au facut averile din specula cu bani, sau au mostenit ce au furat parintii si bunicii lor. Eu mai dgraba cred ca chinezii daca pun mana pe soros l-ar executa prin spanzurare. China si India impreuna reprezinta 1/3 din populatia lumii, nu pot crede ca toata aceasta masa de oameni se va lasa in seama vointei acestor sarlatani cu pretentii globaliste. Faptul ca se ocupa de specula cu bani este evident, pentru ca nu poate exista o masa monetara mai mare decat totalitatea stocurilor de produse existente la un moment dat, banii reprezinta valoare produselor si serviciilor. Ori intrega lume este datoare sume uriase, oare cui sunt ei datori? Un produs odata consumat, echivalenta lui in bani dispare, nu se tezaurizeaza. Speculantii globalisti incearca sa obtina cu banii lor falsi lucruri palpabile care au valoare reala, asta este esenta globalismului, niste speculanit vun doar de intrigi pentru putere vor sa devina stapani peste tot ceea ce exista pe lume folsosind averi fictive in bani. Un vanzator de teren agricol de exemplu, se va alege cu niste hartii sau cu niste cifre de cont care nu reprezinta o valoare in sine si isi pierd valoarea si semnificatia atunci cand nu nai exista marfa de vanzare pentru ca totul va fi fost intrat in posesia globalistilor. Globalizarea este un pericol mortal pentru omenire.

 6. O caricatura azi in Politico:doi curcani la Casa Alba,vorbind intre ei ,privind la Trump:nu toti curcanii ar trebui gratiati de Thanksgiving day

 7. China cat e ea de mare are o boala.
  Poporul care este usor de corupt datorita saraciei. Japonia si hunii cu mici armate au cucerit china cu miliardul de locuitori prin tradarea pentru cativa arginti a unor nobili chinezi care le-au deschis poarta zidului chinezesc.
  Sorosh va face si acolo o revolutie alaturi de Brucan si Barladeanu.

 8. Curtea Suprema din Tara Vecina si Pretina America are Ezitari Mari daca sa Accepte sau Nu Judecarea Fraudelor Uriase comise de KommiSSarul Bernie Sanders si Tovarasa Nancy Pelosi Calabreza. Oricare ar fi Decizia Curtii Supreme, Tiranul Capitalist Donald J Trump si Gangsterul Mike Pence sint mult mai Periculosi pentru Establishment in afara Casei
  Albe decit in Interior.
  Tovarasul Joe Biden este deja Istorie – Primul Presedinte Zombie din Galaxia Noastra a Ciumatilor

 9. Meritul este ca a trezit marinarii din visul si vraja sirenelor de pe corabia care se indrepta spre stancile ascutite. Lumea a inteles pericolul globalismului .
  Europa este o constructie globalista …un imperiu care doar va duce la sclavia popoarelor.

 10. Articolul este lectie valoroasa, un studiu excelent, de predat studentilor in Universitatile si Liceele de pretutindeni. Multumim, dle. Marchevici, de mirare ca mai exista in presa romaneasca, condeie talentate cum ai matale.

 11. Propaganda americana foarte penibila si de prost gust. Iti intoarce stomacul pe dos.
  Nu am mai putut citi pana cand s-a ajuns la insulele Chinei. La care am urmatoarea replica pentru imperialistii americani. Dar ce probleme aveti cu SUVERANITATEA CUBEI? De ce nu lasati in pace o tara aflata in imediata vecinatate? De ce impuneti sanctiuni si interdictii?

 12. Discursul e mai vechi, de verun an, în stilul personal inconfundabil al persoanjului – se aburcă singur pe soclu, pentru a înlocui Statuia Libertăţii, că tot provenea din hulita Europă. Laudele hiperbolizante ale ploconicilor de pretutindeni sunt ceva mai recente.

  Începeţi să-I republicaţi discursurile şi tămâierile în rubrică permanentă, în serial sau în supliment? După republicare ar putea fi legate frumos în piele, impreună cu scripturile osanalelor înflăcărate, în “Opere complete”, că tot există precedente. N-ar trebui uitate interviurile din anii 70, chiar dacă învârt aceleaşi idei puţine, aceleaşi fraze standard şi cele o sută de cuvinte de bază, ornate cu puţine atribute hiperbolizante, repetitive.

  Există posibilitatea de a i se transmite compasiunea pentru că, la alegerile de la 3 noiembrie 2020, s-a împins singur pe locul doi, cu scorul identic celui cu care câştigase din 2016. Va avea mereu notorietatea celui ce a lansat „Realităţile alternative”.

  Sub bradul de Crăciun istoria îi va pune necrologurile celor aproape trei sute de mii de decedaţi, dintre care putea să salveze măcar o parte.

  Logica potrivit căreia cineva ar fi bun doar pentru că ceilalţi sunt condamnabili e şchioapă.

 13. Ai perfecta dreptate ! Da’ spune-ne, de pe ce planeta transmiti ? Si mai ales, ai probleme cu bateriile ?

 14. Si daca Trump va fi presedintele Americii[ma feresc sa spun Statele Unite],ce ziceti?America nu-i Sectorul1 din Capitala,iar Trump nu-i Tudorache…..

 15. „Gogu Pulitologu”, robot bolsevic defect din fabricatie, nu te-ai potolit cu odele aduse Chinei bolsevice, nata raule? Nu ti-a ajuns/nu te-a ajuns VIRUSUL BOLSEVIC CHINEZ, ne noroc itule? BEST ialitatea vostra de creaturi spalate pe creiere e inepuizabila, slugi ati fost, slugi ati ramas. Intreaba-l pe „gigel” ce-i cu bolsevicii ca e specialist…Mai e unul, mi-a scapat pseudonimul lui de front, care sustine TAMP ca bolsevismul a fost adus din America!? Marxismul/bolsevismul/nazismul
  nu poate guverna cu oameni liberi, doar cu spalati pe creiere,cu indoctrinati ca tine si inca cativa,de aceea interzicerea presei libere si a libertatii de gandire, de aceea indobitocirea…

 16. n-am putut citi mai mult decit primul paragraf pt ca traiesc in tara lui trump…..chestia cu libertatea tine la oricine dar nu la palestinieni….sua sprijina ocuoatia jidanilor cu toata dragostaea de ea …..gargara sumarizata toata divagatia…

 17. Trump a cautat sa aduca acasa intreprinderi pentru a crea locuri de munca pentru americani.Corporatiile respective si mass-media(care este tot o corporatie pe profit) au avut pierderi(in afara plateau 500,in tara plateau 10000).Deci erau impotriva lui Trump.
  In etapa actuala prin mass-media si alte forme de informare(manipulare) cei multi vor alege(vota ce li se vor spune).Prin mass-media intr-un sector al Bucurestiului electoratul a ales pe talharul BARABA(Piedone).

 18. @jupanu

  Bineinteles ca Rusia, China, India nu se vor supune, de aceea se urmareste si destabilizarea ei, in numele „democratiei”. De exemplu, protestele din „Hong Kong”, alegerile „contestate” din Belarus, gargara non stop cu „Putin” care este vomata tot timpul in legatura cu orice act de nationalism, ex Brexit, alegerea lui Donald Trump. Peste tot globalistii urmaresc sa creeze proteste artificiale in numele „democratiei” pentru destabilizarea tarilor ce le stau in cale. In timp ce noi stam inchuiati in casa in numele democratiei, chinezii din Wuhan sunt la strand si la meci de fotbal.

 19. Mulți lauda China fără sa aibă habar despre ce se întâmpla acolo. Trump a avut dreptate când a promovat MAGA. Dacă nu se va tine cont de ideea patriotismului, și SUA vor ajunge precum jalnica adunătura numita UE.

 20. China a infaptuit un miracol economic, dar trebuie sa fie constienta ca ea a preluat doar stiinta si tehnologia Occidentala. Nimeni nu este contra prosperitatii chinezilor, dar a muta intreaga productie mondiala in China este o tampenie fara margini, o vulnerabilitate la scara planetara asa cum se poate observa in plina pandemie. Intreaga lume a devenit astfel dependenta economic de un singur stat. Pana in 1990 SUA era autosuficienta din punct de vedere economic, produceau singuri cam tot ce doreau. Relocarea industriei a inceput cu automobilele de lux si produsele electronice de larg consum (televizoare, aparate de radio, casetofoane si in general echipamente audio, etc. fabricate mai ales in Japonia si Koreea de Sud. A urmat China. Cine spune ca pe americani ii va costa mult mai mult sa produca in SUA, vorbeste tampenii, nu stie ce spune, pentru ca inainte de relocarea productiei de masa in alte tari cand nu exista productivitatea de astazi data de robotizare si informatica, SUA traiau foarte bine, aveau standardul de viata cel mai inalt. Explicatia este simpla, banii cheltuiti atunci de americani pe produse ramaneau in tara si dadeau locuri de munca, populatia era solvabila si exista clasa mijlocie ca motor al inovarii, cercetarii si micii productii. In acele vremuri era foarte greu sa vinzi ceva in SUA. Acum SUA este dependenta, cumpara totul pe credit la care se adauga dobanda, credite acordate de speculantii financiari care fabrica bani din aer si nu risca nimic. Trump a avut dreptate sa ceara readucerea productiei corporatiilor americane la origini, adica in SUA.

 21. Best-ia securista specializata in piraterie pe forum a atacat din nou la orele 20:36 folosindu-mi pseudonimul „Charlie” si, fapt iesit din comun, cand mi-am postat propriul comentariu de la orele 23:25, scarnavia securista nu avusese afisata
  postarea piratereasca!!! Ceea ce demonstreaza complicitatea sefului de ghilotina al public atiei…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.