O rezoluţie semnată de Franţa, Regatul Unit al Marii Britanii şi USA va fi pusă în discuţie la ONU

Proiectul unui text ce va fi prezentat astăzi în Consiliul de Securitate al ONU condamnă atacul recent care a produs peste 100 de morţi în oraşului Khan Cheilkoun, controlat de rebeli.

Trei state semnatare ale proiectului, SUA, Franţa şi Regatul Unit vor cere astfel discutarea proiectului de rezoluţie şi, totodată solicită declanşarea unei anchete imediate.

100 de persoane au fost omorâte, printre care şi mulţi copii, iar alte 400 de persoane au fost asfixiate în micul oraş din provincia siriană Idleb. Acest bilanţ devastator a fost confirmat de direcţia medicală a provinciei.

Prin textul rezoluţiei, obţinut de agenţia de presă franceză AFP, se remarcă solicitarea imediată adresată Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) de a prezenta imediat concluziile despre atacul invocat.

Totodată, proiectul de rezoluţie cere Siriei să furnizeze de urgenţă planurile de zbor şi toate celelalte informaţii necesare în directă legătură cu operaţiunile militare derulate în timpul atacului chimic. Ambasadorul UK la ONU, Matthew Rycroft, nu a ezitat să caracterizeze situaţia astfel: „este vorba de o crimă de război”.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat la rândul său că informaţiile referitoare la un atac chimic în Siria sunt „extrem de neliniştitoare şi şocante”.

Valentin Ceauşescu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.