Orban: Proiect care dă bază legală pentru creşterea drastică a tarifelor la apă şi canal pentru furnizori

Deputaţii au votat un act normativ care dă bază legală furnizorilor pentru creşterea drastică a tarifelor la serviciile de apă şi canalizare, cu încălcarea autonomiei locale, a declarat miercuri Ludovic Orban, liderul Forței Dreptei.

„Singurii deputaţi care au votat împotriva unui proiect de lege de aprobare a unei ordonanţe au fost deputaţii Forţa Dreptei. Este vorba de actul normativ care practic dă bază legală pentru creşterea drastică a tarifelor la apă şi canal pentru furnizorii, societăţile care furnizează serviciile de apă şi canal şi care practic împiedică orice autoritate locală, încălcând autonomia locală, să-şi mai spună punctul de vedere cu privire la tarifele de la apă şi canal. Şi le atrag atenţia românilor că actuala coaliţie de guvernare, dar şi celelalte partide au votat un act normativ care va avea, cu siguranţă, un efect negativ asupra cetăţenilor, pentru că va permite furnizorilor de apă şi canal să crească dramatic tarifele de furnizare a apei şi a serviciilor de canalizare”, a declarat Orban, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.

Potrivit acestuia, „liberalismul a murit în PNL”.

El s-a referit la faptul că plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de Lege privind aprobarea OUG nr.144/2021 pentru modificarea şi completarea Legii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr.241/2006.

Ordonanţa de urgenţă supusă adoptării are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare nr.241/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Modificările propuse vizează asigurarea sustenabilităţii financiare a infrastructurii de apă şi canalizare, creşterea gradului de racordare la sistemele publice de alimentare cu apă şi canalizare existente, reglementarea sistemelor individuale adecvate şi stabilirea condiţiilor de descărcare a apelor uzate din acestea în resursele de apă, reducerea/eliminarea poluării cu ape uzate menajere, implementarea unei metodologii de ajustare a preţurilor/tarifelor pentru serviciile publice de alimentarea cu apă şi de canalizare, pe baza strategiei tarifare aferentă planului de afaceri. Proiectul de Lege va contribui la accelerarea implementării Directivei 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate urbane şi a Directivei 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman modificată şi completată prin Directiva (EU) 2015/1787 şi Directiva (EU) 2020/2184, potrivit raportului comisiilor de specialitate asupra proiectului de lege.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Eu am scris tocmai din august, de cand am vazut afisul lipit pe un perete al firmei despre ceea ce inseamna afacere(profi) apa in Romania! Orban, cam tarziu, trebuia pana acum rezolvata problema si nu sa iesi la vorbitor!

  2. Ups! Vom face pipilică în boscheți!!!! Ce fan!! Noi, băieții, suntem dublu avantajați : „faceam, mai”, economie acasă și „aveam” spectacol gratuit pe stradă! Atâtea domnițe frumoase!! ??

  3. Este ora 4: 50 ,m-am trezit din somn de la pra 4 din cauza mirosului puternic de dejectii amestecate cu chimicale deversate in canalizarea orasului,probabil undeva aproape de locuinta.Lucrul asta se intampla din 2016 dar sunt luni in care mirosl este insuportabil.Acum in fiecare noapte si zi cam de 2 saptamanii se deverseaza in valuri ,ceea ce inseamna ca este undeva in interiorul unei firme, regii,poate chiar companie de apa si canalizare.Dupa raspunsurile celor de la regia de apa si canalizarea am dedus ca nu sunt straini de lucrul acesta.Dupa cum se vede din avizele de la Agentia de protectie a Mediului,numarul vidanjelor particulare a crescut,Cine le verifica ,cine le urmareste ce fac ele cu chimicalele,cu substantele periculoase,unde le deverseaza?Asta se intampla in multe orase sau direct in rauri. Populatia s-a obisnuit cu mirosurile de chimicale,nici nu le mai simt.Acum au de cand sa ii si platim pentru ca, pur si simplu ne imbolnavesc,ne omoara cu zile.Este ora 5, mirosul de dejectii ,continua.NATO si tancurile franceze de cine sa ne apere? Noi romani ne omoram noi intre noi pentru bani,bani scosi din otravirea populatiei.Dejectiile din haznale sunt deversate cu chimicale sa se acopere mirosul chimicalelor[pesticide,insecticide,acetati, amoniac,perhidrol,un fel de DDT,HCL,de toate amestecate deseuri petroliere].

  4. Sunt sate,in care dupa ce s-a facut canalizarea,,cand treci cu masina prin localitatea respectiva,miroase peste tot,mai ales seara a rahat.Acum locuitorii probabil or sa plateasca aceasta binefacere , acest miros cu bani grei.Apa miroase a clor,este plina de nisip si calcar,rugina ,de sulfat de aluminiu iar la sate, galbena,plina cu nitriti,nitrati,fier,care nu poate fi folosita nici la spalat rufe,nici la udat florile.Asta sunt conditiile pe care sa le platim?

  5. au ajuns toti stapani si tartori pe resursele noastre, IMPOTRIVA ROMANILOR. CAND VA TREZITI? deja stapanul administrator a marit paaas-cu-paas tarifele in mod NEJUSTIFICAT! NU EXISTA INVESTITIILE PROMISE DE APANOVA NICAIERI! CANALIZAREA ESTE SPARTA, CAND PLOUA NE INUNDAM, PENTRU CA INSTALATIA „NU FACE FATA”. PE BUNE? AEM CE MERITAM DE ADORMITI CE SUNTEM!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.