Obezitatea crește riscul de cancer la tineri

obezitate, cancer

19 mai  a fost declarată Ziua Europeană a Obezității. Un studiu publicat de Asociația Europeană de Studiu al Obezității asociază epidemia de obezitate cu apariția cancerului la adulții tineri, cu vârste sub 50 de ani.

Greutatea în exces este asociată cu risc crescut de cancer, morbiditate și mortalitate și nu sporește doar incidența cancerului, dar îi și accelerează dezvoltarea. În asociere cu extinderea la nivel mondial a obezității, asta înseamnă o creștere iminentă a cancerelor asociate obezității la adulții tineri.

Mai mult de jumătate din români sunt supraponderali

Peste 55% din populația adultă a României se confruntă cu kilogramele în plus, în creștere cu 5 procente față de ultimul studiu, realizat în 2017 de Nielsen CEE. Totodată, kilogramele în plus au început să apară în ultimii 5 ani pentru 40% din românii cu probleme de greutate, iar un sfert dintre români se confruntă cu surplusul de kilograme de peste un deceniu.

Aproape 1.000.000 de români susțin că mănâncă doar o singură masă/zi, în timp ce alţi aproximativ 400.000 de adulţi au mai mult de 6 mese într-o singură zi. Mai mult decât atât, peste 90% din oameni recunosc că reuşesc să mănânce abia după ora 18.00. Printre alimentele consumate zilnic de către români se află carnea, pâinea sau legumele. Dulciurile şi produsele de patiserie sunt şi ele printre opţiunile de zi cu zi pentru 40% din români. 12% dintre ei mănâncă și fast-food cel puțin o dată pe săptămână. Iar 36% dintre români nu practică deloc sport.

Studiu internațional: legătura dintre obezitate și cancerele apărute la tineri

În aceste condiții, concluziile unor studii internaționale recente nu ar trebui să ne lase indiferenți. Conform Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC), au fost identificate suficiente dovezi care să lege excesul de grăsime corporală de apariția a 13 tipuri de cancer la persoane sub 50 de ani.

 

  Cancere asociate obezității Incidența cazurilor noi în SUA (.mii) Intervalul de vârstă pentru incidența obișnuită (ani) Cazuri noi care apar între 20-44 ani (%)
1 Mamar 253 55 – 84 10,5
2 Colon 135 45 – 84 5,8
3 Rinichi 63 55 – 74 7,8
4 Endometrial 61,3 45 – 74 7,3
5 Tiroidă 57 20 – 64 23,9
6 Pancreas 54 55 – 84 2,4
7 Ficat 41 55 – 84 2,5
8 Mielom 30 55 – 84 3,5
9 Stomac 28 55 – 84 6,2
10 Meningiom 27 45 – 74 16,8
11 Ovarian 22 45 – 84 10,6
12 Esofagial 17 55 – 84 2,3
13 Vezică biliară 7 65 – 90

Aceste date demonstrează o contribuție importantă a obezității la cancerele de colon și rect, tiroidă, esofag, pancreas, și rinichi la bărbați și la cancerul de sân, colon, rinichi, endometru, esofag și vezica biliară la femei.

Conform tabelului, tipurile de cancere sunt aranjate, în prima coloană, în ordinea incidenței anuale a cazurilor noi din SUA. Coloana a doua arată incidența obișnuită a intervalului de vârstă pentru fiecare dintre aceste tumori. Vârsta medie la care sunt diagnosticate toate cazurile de cancer în Statele Unite este de 66 de ani

Din 253.000 de cazuri noi de cancer mamar în Statele Unite, peste 35.000 pot fi atribuite obezității. Iar pentru cancerul colorectal, peste 33 de mii de cazuri noi sunt asociate cu excesul de greutate. Pe baza calculelor, în 2017, mai mult de 144.000 din aceste 13 tipuri de cancer care au apărut în Statele Unite au fost atribuite obezității. Așa cum arată ultima coloană din tabel, cel puțin 9 dintre aceste cancere asociate obezității au fost raportate ca fiind întâlnite frecvent la adulții tineri și se află în topul bolilor de care suferă tinerii de peste 20 de ani.

O nouă soluție pentru românii obezi în chirurgia bariatrică

În total, populaţia României are peste 200.000 tone de exces ponderal. Mulţi români apelează la măsura radicală de a scăpa de grăsimea în exces, fie că este vorba de operaţii de micşorare a stomacului sau de montare a unui inel gastric. La noi în ţară se realizează în jur de 1700- 1800 de operaţii chirurgicale pe an. Costurile diferă în funcţie de tipul procedurii şi de particularităţile pacientului. Preţul unei astfel de intervenţii variază între 5.000 şi 10.000 de euro. Majoritatea se fac în instituţii private. Recuperarea poate dura de la 48 până la 72 de ore. În urma intervenției, pacienții pot ajunge să elimine, în medie, până la 80% din excesul ponderal.

Problema apare atunci când acești pacienți trebuie să-și mențină greutatea. Studiile de specialitate arată că, în medie, după 5 ani de la o intervenție bariatrică, unul din cinci pacienți ia din nou în greutate.

Recent, românii care suferă de obezitate morbidă şi vor să scape de kilogramele în plus au acces în ţară la o nouă procedură chirurgicală, mai eficientă decât operaţiile bariatrice clasice. Intervenţia presupune montarea unei benzi elastice în jurul stomacului, care să limiteze cantitatea de alimente ingerate şi care, pe termen lung, împiedică luarea în greutate.

În România, acestă intervenție este realizată de Victor Diaconu, medic specialist în chirurgia bariatrică, în cadrul Centrului de Diagnostic și Tratament Provita. Până acum s-au făcut trei astfel de operaţii, iar pacienţii care au beneficiat de noul tip de tratament sufereau de obezitate morbidă.

„Benzile gastrice se monează laparoscopic, în momentul în care pacienții fac un Bypass gastric sau o operaţie de micşorare a stomacului, iar recuperarea nu diferă cu nimic faţă de intervențiile clasice.”- Victor Diaconu, medic primar de chirurgie generală, specializat în chirurgia metabolică.

Spre deosebire de operațiile bariatrice clasice, care presupun doar micșorarea volumului stomacului, benzile gastrice îl împiedică să se mai dilate, ceea ce induce mai rapid pacientului senzaţia de saţietate. Conform statisticilor realizate în SUA, la cinci ani de la operaţie, doar 3% dintre pacienţi au început să se îngraşe, faţă de 20%, în cazul celor care nu au beneficiat de un astfel de dispozitiv medical. În comparaţie cu inelul gastric, care poate provoca leziuni pe stomac, banda eleastică se monează larg şi intră în acţiune doar în momentul în care stomacul începe să se dilate.

Ce înseamnă o greutate normală

Mulți dintre români nu știu nici măcar ce înseamnă o greutate normală. Matematic, indicele de masă coroporală se poate afla dacă se împarte greutatea la pătratul înălțimii.

Parctic, dacă o persoană de 1,60 m are mai puțin de 63 de kilograme, înseamnă ca este normală. Dacă depășește această limită, este supraponderală, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Dacă are mai mult de 77 de kilograme, deja vorbim despre obezitate.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Dragilor, traiti in Romania? Jumatate din populatie este in mediul rural, deci partial sau total au o alimentatie eco, fara E-uri si chimicale, ingrasaminte/pesticide, etc. Romania nu mai are industrie si nici infrastructura ca sa fie poluare din noxe auto si industriale. Lumea nu-i atat de ”libera” incat sa ”umble” din floare in floare si din saracie nici consumul de medicamente care provoaca dependenta sau cu efecte secundare deosebite nu se consuma. Deci nu va mai raportati la altii fiecare are o istorie deosebita prin zona si traditii. Negrii din Africa nu sufera de osteoporoza, este o problema europeana…deci prin analogie fiecare are un specific. Unele tendinte sunt genetice, acum 100 de ani era vorba ”uita-te cum arata mama iubitei ca sa stii cum va arata peste ani”, tot atunci era conceptul:”grasa si frumoasa”. Lumea n-a pierit, ba din fericire a supravietuit in acesti 100 de ani. Viata este mai complexa decat o statistica. Ar fi bine ca pana la 40-50 ani sa avem o greutate mai mica decat cifrele ce depasesc un metru din inaltime, chiar cu 10 kg mai putin. Unii nu se pot ingrasa atii nu pot avea o greutate rezonabila. Nu aveti dreptul sa provocati psihoze. Lasati oamenii liberi, nu-i angoasati. Am vazut reactia unei tinere care pana la 26 de ani n-a avut derajamente digestive si la cate boli s-a gandit dupa o cautare. Noroc ca un ceai a salvat-o rapid, altfel cine stie ce traume traia.

    • Draga,nu pune la suflet! Unele sunt boli inventate ca de ex:sindrom metabolic(daca ai un pic de burta esti gata),osteoporoza(boala inventata cum scrie la carte), rujeola,ca nu ii gaseste nimeni virusul,disbacterioza,sindromul oboselii cronice,prediabet,prehipertensiune,deficit de atentie ,etc

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.