Obiceiul de care sunt legate multe dintre cancerele diagnosticate în SUA

Până la 40% din cazurile de cancer diagnosticate în SUA sunt legate de fumat, informează un studiu federal dat publicității joi, relatează AFP.

În SUA, fumatul este în scădere netă de decenii în rândul adulților, dar rămâne totuși principala cauză evitabilă a cancerului, subliniază raportul Centrului pentru controlul și prevenirea maladiilor (CDC).

Din 2009 și până în 2013, în jur de 660.000 de persoane din SUA au fost diagnosticate cu cancer anual, potrivit acestui studiu care arată și că 343.000 de decese pe an au fost rezultatul unei tumori canceroase legate de fumat în această perioadă.

‘Există peste 36 de milioane de fumători în prezent în SUA’, a precizat directorul CDC, dr. Tom Frieden.

‘În mod trist, aproape jumătate dintre ei riscă să moară prematur de boli legate de fumat, iar șase milioane din cauza cancerului dacă programele federale pentru a-i ajuta pe fumători să se lase fumat nu sunt aplicate’, a avertizat el.

Fumatul este responsabil pentru cancerul la plămâni, dar și pentru tumori la gură, gât, esofag, stomac, rinichi, pancreas, ficat, splină, col uterin, colon, rect, precum și pentru apariția leucemiei mieloide cronice.

CDC subliniază progresele care s-au realizat în ultimii 25 de ani împotriva tabagismului. Astfel 1,3 milioane de decese provocate de cancere legate de fumat au putut fi evitate în această perioadă datorită campaniilor împotriva fumatului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.