Octavian Știreanu: Greta a încălzit planeta

Schimbările climatice sunt provocate de consumul de combustibili fosili. Adică de cărbune, țiței și gaze naturale. Acesta este narativul dominant pentru care s-au creat conferințe, s-au scris rapoarte, s-au editat tomuri, căpătând proporțiile unei pandemii climatice.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, declara la recentul summit de la Dubai că toți trebuie să încetăm să mai ardem combustibilii fosili. „Nu reducem, nu diminuăm. Eliminarea treptată, cu un calendar clar”, afirma Guterres la Dubai, chiar în casa unuia dintre cei mai mari producători de țiței din lume.

Se pun niște întrebări. Reprezintă schimbările climatice un pericolul real? În ce constă acest pericol și cum anume poate fi măsurat? Care sunt efectele concrete ale încălzirii globale, pe seama căreia se pun vrute și nevrute? Care este argumentația că „planeta se încălzește” și că trebuie să limităm creșterea la 1,5 grade Celsius? De ce nu la 1 grad? Sau la 2 grade? Care este etalonul care măsoară obiectiv toate aceste elemente ale schimbărilor climatice?

În pregătirea summit-ului de la Dubai, ONU a publicat date oficiale privind contribuția diferitelor țări la încălzirea planetei prin emisii de gaze cu efect de seră. Într-un astfel de clasament pe 2019, un an industrial neafectat de pandemie,  Uniunea Europeană a fost pe locul 4 în lume, după China, Statele Unite și India, cu o pondere de  7,3% din totalul emisiilor. Restul de 92,7%  aparține celor trei state cu economii puternice.

În interiorul  UE,   țările cu cele mai mari emisii în 2019 au fost Germania, Franța, Italia, Polonia și Spania, care împreună au contribuit cu 70% din acel 7,3%. Celelalte 22 de țări membre ale UE au avut o contribuție de numai 30%. Relația dintre dezvoltarea economică și consumul de emisia de gaze este evidentă.

România este cotată cu o contribuție de cca 2,75% din totalul UE, echivalent cu 0,37% din  volumul global al emisiilor de gaze de seră.

Țara noastră n-are de ce să fie intre în acest concert al trasului obloanelor și stingerii luminii în bruma de industrie pe care o mai avem. Văitându-se de „schimbările climatice”, România plânge la un mormânt străin. Cauzele se află la alte case,  mai mari. Cu toate acestea, Iohannis se angaja la Dubai că țara noastră va reduce până în 2030 emisiile cu aproximativ 80% faţă de nivelul din 1990 (!) și că vom deveni „lider regional și global privind energia solară”, „ca să ne îndreptăm apoi într-un ritm rapid către neutralitatea climatică”. Hodoronc-tronc,  ca surda în horă.

Întrebarea care se pune este dacă nu cumva această pandemie climatică este creată pentru a pregăti anumite decizii menite, de fapt, să adâncească decalajale în nivelul de dezvoltare al diferitelor țări?

Sub aspect financiar (nu mă refer la alte aspecte), marile crize din trecutul recent au avut câștigători cerți în bani mulți. Mai ales vânzătorii de vaccinuri și de arme.

Cine va fi câștigător după această nouă pandemie climatică? Nu cumva această campanie este menită să conducă la decizii care să accentueze  decalajele? Vor da cele trei mari puteri ale schimbărilor climatice – SUA, China și India – un exemplu de eliminare totală a consumului de combustibili fosili, cum cerea ritos secretarul general al ONU?  Deocamdată, marii dulăi industriali iubesc ecologia, dar numai pentru căței.

GENERAȚIA CE MÂINE VA RÂDE LA SOARE

Ca orice mitologie, amenințarea cu drobul de sare al încălzirii globale  avea nevoie de un simbol. Și el a fost inventat, sub întruchiparea unei școlărițe din Stockholm pe nume Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg. Din fragedă pruncie, fetița cu cosițe a lăsat poveștile copilăriei de-o parte și s-a dedicat salvării omenirii de la un viitor catastrofic, mai abitir decât ar fi putut s-o facă  toate academiile lumii.

Pe când avea 15 ani,  Greta Thunberg a avut probabil o revelație cu privire la „cataclismul” schimbărilor climatice și s-a hotărât să salveze planeta. Asumându-și  această nobilă misie,  noua Pythia a oracolului meteorologic mondial a început cu o grevă școlară (?) în fața parlamentului țării sale. Cu aproape trei săptămâni înainte de alegerile din Suedia din septembrie 2018, ea a lipsit de la școală pentru a se posta în fața parlamentului țării, cu un panou pe care scria „Skolstrejk för Klimatet” (Grevă școlară pentru climă). Mama Gretei era cântăreață de operă, iar tatăl scriitor, oameni cu carte putem bănui, dar se vede treaba că ambii au fost de acord cu acțiunile odraslei.

În prima zi școlărița grevistă a fost singură, dar treptat i s-au alăturat din ce în ce mai mulți oameni. Ținta fusese atinsă: climatofilii din spatele mișcării își găsiseră simbolul. Unul candid, serafic, exponent al generațiilor de azi și al celor ce mâine vor râde la soare.

Gestul  Gretei a fost preluat rapid de un anumit tip de propagandă internațională. După alegeri, ea s-a întors la școală, dar a continuat să sară peste cursurile de vineri pentru a face grevă în zi de post, respectivele zile fiind numite „Fridays for Future”. A fost un semnal pentru generalizarea acestei forme de protest, care a atins  rapid proporțiile unui  fel de pandemie climatică. Sute de mii de studenți din întreaga lume au început să-și organizeze propriile lor „Fridays for Future”. Pe încălzire globală sau nu, la vremea studenției pică foarte bine încă o zi liberă pe săptămână, dedicată unui scop atât de nobil precum este „viitorul planetei”.

Au fost organizate greve similare Belgia , Canada , Statele Unite ale Americii , Regatul UnitFinlandaDanemarcaFranța și Țările de Jos.

Subiectul schimbărilor climatice, pritocit mai demult în diverse laboratoare, a ajuns să  fie preluat ca temă politică a lumii. Greta încălzise planeta. Pandemia s-a răspândit prin toți coclaurii. Din seninul cerului au apărut și banii. Sume imense. Școlărița specialistă în probleme planetare a primit numeroase invitații pentru a vorbi despre schimbările climatice.

Cu o mobilitate formidabilă, Greta a ținut discursuri la Forumul Economic Mondial de la Davos și la Parlamentul European, precum și în fața legislativelor din Italia, Franța, Regatul Unit și Statele Unite. În septembrie 2019, pe când avea 16 ani, apariția ei la un eveniment climatic al ONU din New York – la care a călătorit cu un iaht fără emisii – a atras o atenție deosebită pentru comentariile ei pasionate: „Mi-ați furat visele și copilăria cu cuvintele voastre goale… Suntem la începutul unei extincții în masă, și tot despre care poți vorbi sunt bani și basme ale creșterii economice eterne. Cum îndrăznești!”.

În acea lună, milioane de protestatari au mărșăluit în greve climatice în peste 163 de țări.  Greta a colindat lumea în lung și-n lat, s-a alăturat protestelor din diverse țări pe diverse teme pentru a-și rosti mesajele, a fost arestată și eliberată – uneori doar pentru efecte de imagine. Pe seama ei a fost pusă schimbarea părerilor unor oameni în toată firea cu privire la schimbările climatice, influența tinerei suedeze fiind cunoscută sub numele de „efectul Greta”. Tot un tip de pandemie, dar de natură psihologică.

ABERAȚII  IZVORÂTE DIN PUȚUL GÂNDIRII

Un detaliu biografic al acestei prințese a aerului și soarelui prezintă Encyclopaedia Britannica (https://www.britannica.com/biography/Greta-Thunberg). Greta a fost diagnosticată în copilărie cu sindromul Asperger, „care acum – scrie sursa citată – este considerat o tulburare din spectrul autismului (ASD). Se caracterizează prin anomalii în interacțiunile sociale (ca în autismul clasic), dar cu o inteligență normală și o dezvoltare a limbajului. Persoanele cu sindrom Asperger tind să se concentreze profund pe o idee sau interes. În cazul lui Thunberg,  acestea sunt schimbările climatice. Ea a aflat pentru prima dată despre această problemă (medicală) când avea aproximativ opt ani, iar în câțiva ani și-a schimbat propriile obiceiuri în sensul protejării climei, devenind vegană și refuzând să călătorească cu avionul. Asta pentru că, în opinia ei, atât animalele, cât și avioanele emit o mare cantitate de gaze care ar contribui la încălzirea globală”.

Din acest puț al gândirii a izvorât probabil și epocala idee a funcționărimii de la Bruxelles de a impune statelor membre reducerea cu 71% până în 2030 a consumului de carne și eliminarea vacilor și oilor, vinovate pentru emisii de carbon atât la rumegatul nutrețului,  cât mai ales la eliminatul lui.

Pe lângă zbaterea pentru salvarea omenirii,  Greta  a militat și pentru  creșterea gradului de conștientizare despre boala Asperger, inspirând pe cei cu această suferință. Deși a recunoscut că Asperger a împiedicat-o în anumite privințe, ea a remarcat la un moment dat, pe Twitter,  și avantajele unei asemenea afecțiuni: „Am Asperger și asta înseamnă că uneori sunt puțin diferită de normal. Și, având în vedere circumstanțele potrivite, a fi diferit este o superputere”.

Un asemenea efort pe altarul salvării umanității nu putea să nu se regăsească și într-o operă pe măsură. Greta Thunberg a publicat cărțile No One Is Too Small to Make a Difference (apărută în 2019, pe când avea 16 ani!), documentarul „I Am Greta” (2020) și, desigur, o colecție a speech-urilor sale istorice, sub titlul The Climate Book: The Facts and the Solutions (2023).

Putem avea empatie pentru destinul unei adolescente preocupate de niște probleme globale pentru care, probabil,  nu are capacitatea de a le cuprinde în toată complexitatea. Răspunderea o au cei care o folosesc, transformând-o în trompetă a unor interese nebănuite. Încălzirea globală, cât o fi ea de păcătoasă, ar trebui înțeleasă cu forța rațiunii mature și nu tratată cu armele propagandei infantile.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 25
Octavian Știreanu 192 Articole
Author

59 de Comentarii

 1. putem avea empatie pentru o adolescenta deranjata la mansarda si indoctrinata de un sistem s a ta nic, folosindu-se de afectiunile ei, dar nu putem accepta ceea ce face. nu trebuie decat sa spunem #NU si sa aplicam legea. suveranitatea si independena Romaniei, precum si Constitutia trebuie respectate de cei care au JURAT CU MANA PE BIBLIE. CINE NU JURA CU MANA PE BIBLIE, NU POATE FI ACCEPTAT CA SI CONDUCATOR SAU REPREZENTANT AL NOSTRU. mai mult, cine NU ARE CETATENIA ROMANA NU POATE CONDUCE SAU REPREZENTA ROMANIA SI ROMANII. nu credeti ca este timpul sa ne UNIM SI SA SPUNEM #NU VREAU?

 2. Prresedintele Argentinei Milei a definit ‘schimbarile climatica’ca o ‘minciuna sosialista’Are dreptate,omul si activitatea economica nu conteaza la scara planetara,alte forte naturale guverneaza mediul
  ECO este noua ideologie promovata de stangisti in locul luptei de clasa,fumata deja

 3. Asta imi aminteste de o carte : ” Acesti bolnavi care conduc lumea ” !Sau cam asa ceva .Fereste-ne Doamne !Si parca ” Tintin” se ocupa cu altceva ,nu ?

 4. Poluatorii lumii : ue 7,3 % , restul hindia , sua china 92,7 % .Uraaaaa !

 5. greta e arierata nu geniu…
  -v-ati intrebat care e „magia” reclamelor „testimoniale”?
  -tinta se recunoaste in distrusii aia prefacuti,
  „pot si eu daca ala poate!”
  (adresarea la „per tu” ii unge la sufletzel….egalitate,fraternitate,LIBERTATE!)
  @olena infectata
  -nu mah,democratia chiar „functioneaza”,
  dobitocii conduc Planeta
  si o duc de rapa!

 6. Un rahat încălzire globală! De peste un an urmăresc meteo că previziune verbală și scriptic: meteo online cu temperatura prognozată, temperatura simțită și radar. Ce sa constat, am mai scris despre asta, temperatura simțită în teren e cu cel puțin 5-6 grade mai mică decât prognoza, scrisul de pe site-ul meteo! Daca azi prognoza e 8 grade, se simte de 1-2-3 grade real in teren! Statistica scriptică pe baza căreia se fac calcule, ramane, nu rămâne temperatura reală simțită în teren inscripționată statistic! In eter, norii în partea superioară când zbori cu avionul, vezi mizeria de la explozia armament(norii murdari deasupra) dar se urla că e de la gaze! Cu 3-4 ani în urmă, înainte de invazia rusă în ukraina, nu am văzut mizeria de pe partea superioară a norilor, a început și Israela de ceva timp, o să văd la revenire culoarea norilor in partea superioara. Sikkktir manipulatorilor! P.s. oare de ce gazele și fumul negru in urma exploziilor la război urca la peste 1.500 km inaltime și pătează norii, dar, fumul de la centrale de căldură nu depășește 500 metri înălțime, nu ajung la înălțimea norilor, și nici deasupra in partea superioara?!

 7. serios? …Schimbările climatice sunt provocate de consumul de combustibili fosili. Adică de cărbune, țiței și gaze naturale….

  eu cred ca de profit si nicidecum de consum… cine urla cu verdeata, urla si cu controlul consumului si se joaca si cu preturile pentru a cistiga din orice situatie…
  se minte foarte mult pe subiect astfel incit toti sa fie nauci de cap. se acund tehnologii, se folosesc selectiv si impotriva oamenilor…. o minunatie de „civilizatie”… cred ca devine o datorie de onoare si mai ales cu privire la supravietuire a oamenilor normali, ca toti cei care conduc sa fie strinsi la un loc si abandonati pe o insula pustie. si ma refer la aia putin isi imbecili care iau decizii impreuna cu toate marionetele lor precum presedinti, guverne, monarhii.

 8. Unde sunt suedezele de altadata? Acele actrite frumoase, inalte, stralucitoare, blonde in marea majoritate care aprindeau imaginatia tuturor adolescentilor si barbatilor de pe tot globul. Le mai tineti minte sau ati auzit de Greta Garbo (Greta Lovisa Gustafsson), Ingrid Bergman, Maybritt Wilkens (Mai Britt) Hanna Alström, Tuva Novotny, Noomi Rapace, etc? Va mai aduceti aminte de plajele statiunilor noastre de la Marea Neagra din anii ’70-’80 frecventate de tinere suedeze superbe (majoritatea cam la varste duduiei Thunberg) venite sa se distreze in Romania socialista, care zambeau gales focosilor studenti romani? Ce s-a ales de toate acestea? In filmele actuale suedeze, majoritatea actorilor sunt meridionali sau de culoare. Cartiere intregi sunt ocupate abuziv de mii de migranti musulmani si rudele lor care au o rata a natalitatii iesita din comun, spre deosebire de populatia autohtona care imbatraneste si face tot mai multi copii cu probleme de sanatate fizica ori mintala. Ceea ce se omite sa se spuna despre aceasta Greta Carbon, propusa spre santctificare, de catre biserica suedeza, este faptul ca ONG-ul pe care il conduce a acumulat peste un milion de euro din donatiile celor care au cazut prada isteriei climatice dusa la paroxism de aceasta adolescenta retardata. Daca Greta este viitorul Suediei, inseamna ca occidentul este in prabusire libera si-si merita soarta.

 9. Să gândim logic: Pământul se află la o anumită distanță, bine-cunoscută față de Soare. Soarele, cu dimensiunea şi forța lui electromagnetică dar nu numai, creează premisele ca toate celelalte planete din sistemul solar să se învârtă în jurul său, în condițiile în care unele planete au mase uriaşe față de masa Pământului. În aceste condiții macro-spațiale şi macro-temporale, din întreaga lui energie, Soarele „atinge” Pământul ca o „împunsătură de ac”, împunsătură suficientă totuşi pentru a menține Pământul pe o orbită constantă la nivel de milisecundă cu toate celelalte efecte ce decurg de aici asupra materiei, climei, reliefului, anotimpurilor, vieții, etc. Cum să aibă activitatea umană vreo influență asupra climei? Dacă ar fi astfel, nu ar trebui să am vreo oarecare influență şi asupra gravitației? Ne-am putea trezi într-o bună zi că ne cere „cineva” nu şim cine, să nu ne mai mişcăm, să nu ne mai deplasăm dintr-un loc în altul ca să nu dezechilibrăm planeta!!!! Oameni buni! Căderea drobului de sare are o logică măcar în căderea mărului care l-a inspirat pe Newton în teoria gravitației dar cantitatea de căldură provenită de la Soare, cine, când şi cum a evaluat-o vreodată? În loc de concluzie: Lăsați copiii să-şi trăiască copilăria. Chemați „specialiştii în climatologie” să tacă pentruca astfel să mai răcească puțin Pământul. „Opriți planeta!”

 10. Ați omis esențialul.Clasa pulitică actuală n-ar fi făcut atâta scandal , urlete-n presa mainstream și chiolhanuri pe te miri unde, numite pompos „conferințe” de unde să iese fălcoșii zburați pe petroale, cu moace sumbre și priviri săgetatoare, dac-ar fi fost o iotă adevăr în tromboanele lor.Schimbări climatice au tot fost și pe când singura industrie era fabricarea de scobitori cu care dinozaurii mai mici scoteau din găuri furnici dar încercati să accesați înregistrările temperaturilor măcar din ultimii 150 de ani si o să înțelegeți ce spun. Politica scoate minciuni pe care le tot repetă pentru că, vb lui Musk, nu-i intetesează progresul, știința ci doar puterea.În ultimii 70 de ani, nimic esential n-a mai fost produs, descoperit, inventat.Tranzistorul e tot tranzistor dar mai mic, leacuri nemaipomenite pentru boli rele sau măcar pentru o amărâtă de gripă n-au mai apărut decât accidental, un tren rapid din anii 80 e similar cu cel de azi, Avioanele din ’70 sunt neschimbate.Dacă s-a inovat ceva, s-a făcut pentru control: card, telefon, supraveghere electronică, bașca bunuri ireparabile facute de mântuială la prețuri astronomice.Asta cu clima e ultima gogoașă pe care o tot vinde neobolsevismul din 2003 ca să justifice in numele ei criza pe care o tot visează.

 11. Greta este asistata/ghidata de o colaboratoare a lui G.Soros, nu poate ingana doua cuvinte fara scenariu, e pur si simplu o pupasica controlata mintal pusa ,,sensibilizeze” lumea cu privire la una din cele nesimtite minciuni a elitelor sataniste. In timp ce restul lumii trece printr-o revolutie stiintifică si spirituala insotita de ritmul rapid al descoperirilor despre propria noastra planeta, Soare, si mediul nostru cosmic local, si interactiunile complexe derivate din acest mediu, acesti primitivi ignoranti si vindicativi in frunte cu capitanii lor de osti, copii prosti, sunt varful de lance al operatiunilor de DEPOPULARE. Zero carbon emisii inseamna cateva miliarde de oameni scosi de pe inventar. Va place sau nu

 12. Cu alte cuvinte: Fiecare cu cocofixul lui.
  In cazul maimutei suedezesti, cocofixul acesta tine mai mult de avantajele materiale: sponsorizarile substantiale. Maimuta face ceea ce face Marian Ceausescu al nostru, face circ. Dar ptr sume serioase, nu ptr mizilicurile primite de sonatul mioritic.
  Problema este ca noi ne strofocam ptr ceva insignifiant, in timp ce pe statele masiv poluante precum SUA, China, India, Rusia le doare-n … undeva de poluare si de incalzirea globala.
  In prostia lui, Iohannis isi ia niste angajamente ptr care stie ca nu va da soscoteala in viitor. Si eu pot sa ma angajez ca peste 20 de ani, romanii vor coloniza planeta Pluto……[Rumburak]

 13. Avem si noi ,,Greta,,noastra in persoana lui Rares Bogdan,ai mai lipsesc zulufii blonnzi si ne-am scos cu asta.

 14. Niste șuturi în coor, dimineața și seara, în fiecare zi, i-ar face bine la creieras (editat) suedeze! Iar Iohannis ar avea și el nevoie de ceva tratamente. La Mare, la stațiunea Poarta Albă.

 15. MANIPULARE,MANIPULARE,PROSTIE DIRIJATĂ ȘI IMPOSIBIL DE CORECTAT,SPIRIT DE TURMĂ FOLOSIT —-ASTA-I LUMEA! DA DE CE NU SPUN „MANIPULANȚII,MANIPULATORI : CÂTE MOTOARE DE „MAȘINĂRII ALE MORȚII-TANCURI,TAB-URI,CAMIOANE,AUTOTUNURI,SUV-URI,VASE DE RĂZBOI,AVIOANE MILITARE FUNCȚIONEAZĂ ÎNTR-O ZI „DE PACE PARȚIALĂ PE PLANETĂ”,CÂTE EXPLOZII,CÂTE INCENDII,RACHETE,BOMBE,DRONE PLUS FEL DE FEL DE EXPERIENȚE PENTRU -MOARTEA AȘA ZISULUI ADVERSAR! DE MILIARDELE DE MOTOARE DE MAȘINI INUTILE -NIMENI NU MAI VREA SĂ UMBLE PE JOS ,….. TOTUL DUPĂ PRINCIPIUL -TOTUL VA EXPLODA ÎNTR-O ZI ȘI LUMEA SE VA SFÂRȘI AȘA CĂ BEȚI,MÂNCAȚI,VESELIȚI-VȘ,CHELTUIȚI, ,NU MAI FACEȚI COPII–SFÂRȘITUL LE REZOLVĂ PE TOATE!

 16. Păi obișnuit cu dampful de capitală tu probabil nu vrei decât alte gropi de gunoaie și mai multe păduri rase.. E așa-i românu, nu vede de nas..nici pân la nas.. Nu ai altă treabă decât să pui măna la plantat pomi bre..Anu acu e cel mai prielnic. Câte ai plantat bre ??

 17. Nea Stireanu oscileaza in pledoaria sa intre NEGAREA INCALZIRII GLOBALE si acceptarea existentei EFECTULUI DE SERA, fapt care-i diminueaza impactul analitic scontat…Nu ne zice clar daca e de acord ca are loc o INCALZIRE GLOBALA rezumandu-se indirect la a ne transmite doar ca nu crede in influenta OMULUI…Anticapitalismul sau a disparut ca prin farmec constatand ca China BOLSEVICA
  si India REBOLSEVIZATA dupa caderea in uitare a lu ILEGALUL Mahatma sunt declarate statistic cele mai mari producatoare de emisii
  uitand total de URSS-Rasputin care face eforturi uriase sa intre in hora…

  A uitat Nea Stireanu sa-si consolideze argumentatia prin invocarea ISTORIEI INCALZIRILOR si RACIRILOR GLOBALE ale Planetei inca dinaintea lui Adam si Eva si tot asa pana pana la „revolutia” industriala…

 18. Greta trotineta for ever! Noi ce treaba avem, ar tebui ca reducerile de combustibili fosili sa se faca pe cap de locuitor, nu aiurea. In acest fel Romania nu ar mai avea de redus nimic pina in 2040, ar putea chiar construi ceva industrie!!

 19. @Postăkel Gudurău
  -bolshevicii d-aici au tot micshorat „tranzistorul”,
  oare ce faceau cu el?

 20. Ihhhh…sa nu combati argumentul ci persoana e o tactica folosita des. Dar sa te iei de un copil ca sufera de o boala e un nivel cu totul nou. Bravo Cotidianul. Mai jos puteti?

 21. Teoria cu efectul global de sera si cu CO2-ul care incalzeste planeta este doar o teorie care nu poate fi probata in laborator si necesita timp geologic pentru confirmare.

  Exista un numar mare de oameni de stiinta si savanti ale caror studii contesta CO2-ul ca sursa a efectului de sera, dar bineinteles ca nu se accepta mediatizarea lor in mass media, totusi rezultatele muncii lor exista pe internet, inca se pot publica la liber.

 22. Marele scUrs Continua sa planetezi tufe de mure daca vrei si lasa interogatoriile ecologice. In alta ordine de idei, se intreaba, cati? Un pom, doi pomi.. mai pui si diacritice, ignorant fudul si rasist. Pariez ca vorbesti asa de rau romaneste incat ai un complex de inferioritate care te macina si te face mai prost si mai rasist.

 23. De ce oare Nea Stireanu nu a dat de pamant analitic cu China BOLSEVICA, URSS-Rasputin si India REBOLSEVIZATA dupa esecu lu Mahatma Gandhi? Doar are statistica in mana si precis stie ca in tzara COMINTERNISTULUI Mao si a odraslelor sale SMOGUL bantuie de multe decenii, sclavii PC-chinez purtand de atunci MASTI!!!

  Nici prostacii sclaveti sovietici nu au probleme respiratorii cand este vorba de China BOLSEVICA si URSS-Rasputin care se dedau capitaliste, adica energofage…

 24. Microcamere, procesoare si memorii Maxtor, să te țină-n laț cu ele, ce credeai? Ți le bagă peste tot, în punguța de bani, în tembelefonul cel ascultător, în frigider, televizor atoate văzător și ascultător, mașină, mașină de spălat și vor să-ți bage și-n cap unul.Daca nu în cap, măcar în frunte că în mâini, deja e la modă.Mai trebuie să dai oun ochi prin Apocalipsa, si o să vezi ce frumos se înșiră toate și cine e la butoane.Succesuri!

 25. nu ma pricep la arme, dar la TV s-a spus ca unele contin metale grele, asta inseamna ca in afara de arderea totala CO2 si H2O mai sunt si alti compusi fie rezultati din ardere sau imprastiati din explozie. De aceea de la arderea gazului adica CH4 si superiorii lui rezulta doar apa si CO2 si eventual Carbon/funingine si in alte cazuri multe alte substante, etc. Nu stiu principiul pt care unii ”urca” la 1500 km si altii la 500, logic ar trebui ca un compus mai greu sa nu se ”inalte” ci sa coboare…poate norii sunt intunecati pt ca unii ”trag” pt grindina, ploaie acolo unde n-ar fi in acel moment. Am observat uneori la rasaritul sorelui se inroseste cerul si in SV, iar noapte norii sunt rosiatici, desi mai sunt zece ore pana la rasarit…Simplu se plimba Zeus si curtea lui prin cer. Am glumit, dar nu-i sigur ca unii nu se cred zei. Asa cum unii ziaristi au remarcat ca unele probleme sunt in preajma unor mari zacaminte de petrol si gaze desi propaganda striga ECO…

 26. Ia uite-te cine vorbește de „forța rațiunii mature” ! Matur erați dacă-l respectai pe acel „Cineva” și nu te comportai infantil, sedus fiind de „farmecele” ăleia care fusese plasată în Red de perfidul Jigpi. Secundo – cine a ruinat industria în RO, maestre ? Cine a dat ce-a primit pt a valorifica terenul ? Iohannis rezonează cu trendul mondial, ce ai vrea să facă ? Să joace pe linia putinistă ? Nu ar fi riscant pt RO ? Și chiar neproductiv ?!

 27. Bey, „umanist” format la UBB, nu v-a invatat la scoala ca clima este dictata de care activitatea singurei stele (Soarele) din galaxie sau atunci udai buretele la baie ? Lasa China, Rusia si India in pace, nu toti oamenii pupa icoanele Inexistentului si crucile facute la traforaj, cum fac neinstruitii ca tine ! Biserica polueaza cel mai tare, in Ukraina si in Gaza sunt razboaie religioase, dinamitele bubuite acolo polueaza mai mult decat toate vitele din capul tau !

 28. nistorescue ,nimic,nimic despre actiunile ciolacului?migranti bagati pe git ,15 ani extindere contract omv, etc oare pen’ce? „ciolacii de salvare ” care probabil urmeaza ?

 29. Ba pamflet, soarele e singura stea din sistemul solar. Galaxia e putin mai mare.

 30. Prietene, Soarele nu este singura stea din galaxie, din contra, în galaxie sunt miliarde de astfel de stele. Soarele este doar cea mai apropiată stea iar căldura de pe Pământ nu provine doar de la el ci şi de la celelalte stele, în măsuri diferite precum lumina care ajunge la noi tot în măsuri diferite. În felul acesta se formează o oarecare „constantă climatologică” pe care noi nu o prea putem influența decât în mod nesemnificativ şi foarte posibil, doar la nivel ideatic. Din acest motiv este şi foarte dificil de găsit o unică opinie sau teorie. Cu sau fără teorii, viața îşi urmează propriul curs iar acest aspect este cu adevărat un miracol de care am uitat să ne bucurăm.

 31. „Prietene, Soarele nu este singura stea din galaxie, din contra”

  Am vrut sa va verific vigilenta.

  PS postarea anterioara este un pamflet la adresa lui Charlie, atat, deci, un neadevar in plus, este ca inexistemt.

 32. IPOCRIZIE E cică SĂ SALVĂM PLANETA
  când de fapt planeta există de vreo 5 miliarde de ani si 5 mari Cataclisme au transformat radical
  aspectul-relieful planetei…si mai mult de 80% dintre formele de viață care au existat au Dispărut.
  Pe planetă au existat mai multe Ere Glaciare, Cicluri – Încălzire – Răcire pe perioade lungi de timp
  de zeci de mii de ani…si totuși atunci NU EXISTAU Oameni, Orașe dezvoltate care să influențeze
  în vreun fel Clima.
  Realitatea de azi e că e foarte multă Propagandă Perfidă în privința Climei influențată de oameni,
  când de fapt oamenii Nu Locuiesc nici măcar pe 10% din suprafața planetei.
  SOARELE este principalul factor, Termostat, care produce marile schimbări climatice – NU omul.

 33. Spuneam la 11:28 intrand curajos in hora blocajelor alternate cu publicari a lefegiilor din avanposturi:

  Lu ticacalosu tomlin alias marius zis rene doru popescu FARA Dumnezeu i s-a facut TARSHE de propriile identitati de acoperire si a devenit Pamflet-ar…Mai rar si cand il provoc dejecteaza ca Yahwe Yoram Hassan Hayssam Ramadan Bairam El Zorab martzoaga alba ce scoate flacari pe narile de arama cand e calarita de Cosanzeana HAITELOR, trans Vestitul Cpt core/Core, ATEUL la fel de ordinar si alternativ ca Salvamarul dez axon natilor rollasonati evadati din Balamucul astral profitand de o „explozie solara”…
  Prim matul fabricat din praf stelar iradiat dupa alta explozie sollara ce i-a fost fatala, devenind cel de azi, isi depaseste in ATEISM ticacalos gemenii galactici enumerati!!!

  Aceasta forma materialist-dialectica de vietzuire RASTALMACESTE REALITATEA MACELURILOR BOLSEVICE din STATUL SUVERAN Ucraina si Fasia Gaza unde Armata ROSIE opereaza GENOCIDAR prin TERORISTII ISLAMICI din Hamas-ul lasat mostenire de inNobel-latul Ararat!!!

 34. dar o Galaxie are multe stele/sori, ai vrut sa spui sistemul nostru planetar. In al II lea rand nu-i frumos sa-i judeci pe unii care au o credinta, razboaiele in care religia a fost folosita ca scuza au inceput din dispretul unora fata de alte credinte, faceau prozelitism si au deranjat pe altii, criza sangeroasa a inceput in sec. III si a determinat aparitia unor sfinti in armura. Biserica catolica a decimat atat pe altii cum erau druizii care iubeau natura/stejarul care nu era nou daca Iacov si fii sai si-au ascuns hainele la radacina unui steja dupa ce au ucis/jefuit neamul viitorului ginere. Apoi clerul catolic au ucis apropiatii acuzandu-i de necredinta, dar scopul Inchizitiei a fost acapararea puterii si a bogatiilor. Azi in acelasi scop se fac razboaie pt putere si bogatii. iata cum a fost scindat un popor aceeasi limba numita sarbo-croata cu doua scrieri latinca pt cei convertiti la catolicism de austrieci si chirilica la sarbii care si-au pastrat traditia si religia, introdusa de Chiril si Metodiu nascuti in Grecia in Salonic in sec. IX pe baza alfabetului grecesc. Grecii fiind traducatorii Bibliei/Vechiului Testament din aramaica in greaca si apoi a ajuns si in latina. Elenii sunt promotorii culturii si civilizatiei europene, romanii fiind doar niste profitori, dar care au inteles si si-au pus percepotori de limba elena si i-au folosit in institutii pe greci. Apusul intunecat a fost luminat de Atena la propriu si la figurat. In Bizantion devenit Constantinopol crestinismul a fost accepat ca religie in Imperiul Roman de Constantin cu radacini trace, unii spun chiar getice, iar prin asta s-a oprit varsarea de sange confesionala.

 35. Tu esti trimis sa strici articolele unor persoane neagreate de catre altele, din Coti ? Un adevarat caine de paza, Buboko !

 36. Dupa ce-au ajuns la puterre cu #rezist si anticoruptie, sus faraoana anticoruptie, DNA sa vina sa va ia si alte asemenea USR s-a trezit ca nu le-a ajuns DNA lui Kovesi si antocoruptia lui Portocala vor si DNAul padurilor. Pe Kovesi si DNA-ul ei romanesc si european nu i-a interesat de dosare de legat de defrisari. Indirect pe toti care se „lupta cu incazirea globala”, inclusiv aia brusc sunt ofensati cand e „pomentit” Soros..
  #rezist trece de la anticoruptie, a terminat cu coruptii, s-au gandit ei se muta la defrisari. De fapt doar zgomot. Nu vor veni Greta la proteste in fata covrigariei lui Ciolacu din Buzau si in fata caselor lui Iohannis din Sibiu megacombativ cu incalzirea globala sarind din private-jet privat in private-jet privat. Avioanele din curse obisnuite, cum fac alti conducatori de state, nu sunt pentru ei.

 37. …guvernele finanteaza pe bani buni orice studiu care sustine incalzirea globala.In SUA,Canada e la moda.. Merita investitia,deoarece guvernul globalist are argumente sa dicteze si sa se amestece in politica oricarei tari,scenariul seamana cu covidul.Oameni de stiinta reputati,centre de cercetari ce denunta aceasta mare diversiune sunt penalizate,nefinantate,trecute cu forta sub tacere.Cu ajutorul acestui scenariu-incalzirea globala,statele pierd suveranitatea in numele salvarii planetei.Scenariul e creat de o natie de indivizi care creaza probleme si tot ei le rezolva,…….stiti de cine vorbesc

 38. ORICINE se UITA pe CER vede SOARELE, steaua din Galaxia Calea Lactee care ne INTRETINE noua VIATA pe PAMANT/ca stea centrala din Sistemul nostru Solar !
  Si, prin studiul ei, TI-AI FI PUTUT DA SEAMA de activitatea SOLARA PERMANENTA (fenemenele de EXPLOZIE si EXPULZARI de MATERIE de la suprafata Soarelui in mediul interplanetar si care INFLUENTEAZA si PERTURBEAZA electromagnetic si corpuscular activitatea de pe PAMANT).

  Si TI-AI FI PUTUT DA SEAMA de activitatea SOLARA CICLICA (CICLURI de ACTIVITATE de 11 ani care PROVOACA cresteri de ACTIVITATE solara si de EXPLOZII si EXPULZARI de MATERIE care NE AFECTEAZA CLIMA si VIATA de pe PAMANT).

  Si TI-AI FI PUTUT DA SEAMA de activitatea SOLARA CATASTROFICA si ALEATOARE (CICLURI de DISPARITII de PETE si activitate pe suprafata Soarelui care afecteaza in mod catastrofic atmosfera terestra ca si VIATA de pe PAMANT/RACIRI sau INCALZIRI bruste ale atmosferei terestre (cam o data la 500 de ani), care induc fenomene cataclismice de seceta profunda sau epoci de glaciatiune pe multi ani, cu implicatii profunde asupra agriculturii si vietii terestre). Astfel de activitati solare catastrofice, combinate cu activitatea umana, produc astazi o CRESTERE de peste doua grade Celsius a temperaturii medii/fenomenul de INCALZIRE GLOBALA si IREVERSIBILA a ATMOSFEREI TERESTRE. Aceasta CRESTERE GLOBALA a TEMPERATURII medii, de pe Pamant, din mari si oceane si din atmosfera terestra, INFLUENTEAZA la fel TOATE tarile lumii (inclusiv ROMÂNIA) ! Greta si toti copii AU DREPTATE, adultii cei INCULTI fiind cei care GRESESC !

  Si TI-AI PUTEA DA SEAMA de EVOLUTIA in timp a SOARELUI, prin EPUIZAREA materialului termonuclear (ceea ce duce la o noua faza de evolutie a Soarelui/faza de Giganta Rosie, faza care v-a incepe peste doar un miliard de ani, faza in care atmosfera SOARELUI se va expansiona treptat, inghitind dupa 4 miliarde de ani PAMANTUL). MOMENT in care VIATA pe PAMANT va DISPAREA.

 39. Hotărăşte-te nene! Încălzirea şi dispariția Pământului peste 4 miliarde de ani se va produce ca efect al relației directe Pământ-Soare sau intră în ecuație şi relația Pământ-Om-Omenire? Eventual, cu ceva procente dacă tot sunteți atât de cult în cap. Nu de alta dar să nu avem discuții la proces peste primul miliard de ani.

 40. doru popescu Prietene, blocarea curentului din Atlantic si topirea ghetarilor o sa fie urmate de o iarna cumplita si lunga. Nicidecum de incalzirea planetei. Daca vrei sa vezi ce inseamna variatii, arunca o privire la Younger Dryas cu o scadere de 8 grade in mai putin de 200 de ani si cu o crestere de aproximativ 140 de m a nivelului oceanelor care a acoperit aproximativ 28 de mil de km patrati de uscat. Cam cat China si Europa la un loc. Pe de alta parte, dinamica nucleara a Soarelui se dovedeste a fi o speculatie convenabila ca orice mit globalist. Intreaba-te de ce ,,vantul solar” accelereaza pe masura ce se departeaza de sursa. Doar o singura energie din Univers face asta.

 41. DEH … PUTERILE cele NATURALE ale SOARELUI (un simplu obiect astronomic material/o simpla stea) în scrutarea viitorului catastrofic al umanități !

  ALTII, unii care nu respecta NATURA cea ASTRONOMICA (DZEUL tatal/CERUL si DZEITA mama/PAMANTUL) si care se fac ca nu observa si nu vor sa studiaze Soarele si activitatea solara (NERESPECTAND stiintele Astronomiei si Fizicii) … isi inchipuie ca ‘vad’ doar cai verzi/omuleti verzi si antropomorfi pe PERETI albastri (ai unei bolti CERESTI imaginare), omulti verzi si antropomorfi care ne vor ‘salva’ de la ápocalipsele cele cosmice’, conform unei anumite carti imaginare/de tip SF de acum 3.000 de ani …
  Asa precum Charlie cel FARA DumneZEU (cu o credinta doar in omuleti verzi de pe pereti albastri, cf. singurei sale carti citite) si FARA PATRIE/APATRID (strain GALITIAN) ALOGEN UCRAINEAN BOLSEVIZAT (KHAZAR mozaicat) …

  RECTIFICARE … doru popescu CU DumneZEU (DZEUL Tata/”*Dyḗws Ph₂tḗr” al NATURII cele CERESTI, cel pre-crestin si MITOLOGIC (dupa radacina cuvantului/ZEU), DZEU autohton adorat CU ACEST NUME, pe acest TARA, inca din epoca Bronzului Proto-Indo-Europeana (PIE)/3000 BC) … precum si CU PATRIE/ROMÂNIA (fiind nascut si botezat in rit crestin-ortodox (rit al IUBIRII la ROMÂNI) in orasul stravechi Craiova, oras STRAVECHI din ROMÂNIA).
  Doru popescu cel care si-a dedicat toata viata sa STUDIERII si EXPLICARII fenomenelor astronomice celeste … a formarii si evolutiei Universului Extragalactic (cel care printr-un proces fizic banal de expansiune si racire adiabatica A GENERAT si CERUL si PAMANTUL), a formarii si aparitiei Galaxiei Calea Lactee, a formarii si evolutiei termodinamice a Soarelui, precum si implicatiile profunde ale activitatii solare asupre vietii pe PAMANT.

 42. In ce o priveste pe fatuca taxata dur de Nea Stireanu, daca i-ar fi cunoascut ultimile iesiri publice TERORISTE de „CONDAMNARE A STATELOR SUVERANE Ucraina si Israel” sunt convins ca altfel o aborda, nepedaland pe „tare” care NU O POT CONDAMNA, ci numai pe cei
  care i-au folosit cu ticacalosie aceste „tare”!!!

 43. Nu vă mai certați și uitați-vă-n sus.Schimbările climatice se văd clar cu ochiul liber,în spatele avioanelor dar mai greu prin statisticile min. Sănătății unde sunt pieptănate.Au grijă sa-și confirme trăncăneaua ca s-o vândă ușor fraierilor.N-are nimic cu fizica și știința care demult nu mai e obiectivă ci suflă-n drâmba politicii.Dacă vă pot jumuli și-n același timp pot să vă pună lanțul pe grumaz, sunt fericiți.Dezbaterea n-are nici o noimă în condițiile astea.

 44. Ghici, Nea Stireanu cine s-a folosit de „tarele si cruditatea” fatucii? Aceiasi care de 50 de ani incearca sa SUBMINEZE Vestul capitalist prin MASHA cu „protextia mediului” care a fost folosita pentru crearea de BANDE TERORISTE actionand in teren, dar si „PARTIDE”, dirijate de la Moscova via Berlinul Rasaritean!!!
  Tinere cu „tare” exista peste tot in Europa, dar Suedia e o tzara EMBLEMATICA pentru operatiunile teroriste LENINIST/STALINISTE,
  pe aici tranzitand ASASINII IDEOLOGICI spre si dinspre Petersburg si aici existand SUTE DE REZIDENTE/AGENTURI, ca si MII de firme cu CENTRALA la Moscova!!!

  In aceeasi ordine de idei, Nea Stireanu, ai cumva cunostinta ca ATENTATORUL de la Sarajevo a fost un ANARHIST BOLSEVIC cu „TARE”?
  Dar ca ATENTATORUL INCENDIATOR al Reichstag-ului in 1933 a fost tot un ANARHIST cu „TARE”? Nu am spus tot BOLSEVIC stiind ca-ti e greu digerabil…

  Niciodata Greta nu a condamnat China BOLSEVICA, URSS-Rasputin si nici India REBOLSEVIZATA dupa esecul ILEGALULUI Mahatma Gandhi!
  Nea Stireanu, Greta este de-a noastra, vreu sa zic de-a voastra…

 45. Activitatea solara afecteaza viata de pe Pamant in diferite forme si pe termene diferite:
  Activitatea solara de scurta durata produce aurore si perturbeaza activitatea terestra electromagnetica (1-3 zile).
  Activitatea solara ciclica (de 11 ani) perturbeaza activitatea terestra pe termen de 11 ani.
  Activitatea solara neciclica/catastrofica afecteaza pe termen lung si ireversibil clima si activitatea terestra pe termen lung/de sute de ani. Astfel stim ca la anii 11.000 BC (Marea Glaciatiune) dar si la anii 5500 BC, 4400 BC, 3300 BC, 2200 BC, 1100 BC, 1100 AD, 1700 AD, au existat astfel de schimbari drastice climatice pe termen lung, care au afectat profund culturile si civilizatiile umane din acele epoci. La ora actuala, activitatea umana intensiva suprapusa cu cea solara neciclica, afecteaza iremediabil si mult mai rapid (pe termen de ani) incalzirea globala a Pamantului (continente, oceane, atmosfera).
  Evolutia naturala a Soarelui si trecerea sa intr-o faza de giganta rosie (faza banala de evolutie, observata in evolutia oricarei stele de mase asemanatoare cu a Soarelui) reprezinta o CERTITUDINE (ca urmare a consumarii si epuizarii materialului termonuclear/H, daca vrei pot sa-ti scriu si ECUATIILE care regleaza dinamica nucleara/ecuatii fizice extrem de simple), faza care va perturba pe termen extrem de lung (1-4 miliarde de ani) umanitatea, ducand in final la extinctia vietii de pe Pamant (peste 4.5 miliarde de ani). Evolutia termodinamica a stelelor (de diverse mase) reprezentand domeniul meu pricipal de activitate stiintifica.
  PS. Vantul solar accelereaza in mediul interstelar DOAR datorita vitezei accelerate de expulzare a materiei din atmosfera solara in urma exploziilor solare. Si cum mediul interplanetar, in care se deplaseaza vantul solar, este mult mai putin dens, accelerarea (practic fara frecare) se franeaza pe distante lungi. Masteratul l-am dat chiar in dinamica vantului solar.

 46. Când se vorbește despre praful care poate declanșa un eveniment micro nova in Soarele nostru, ai un deja-vu a unei comete care loveste Soarele și declanșează un ejecție de masă coronală spontana. Dacă o bucată de rocă poate face asta, atunci ce pot face câteva milioane/miliarde de tone de praf atrase in heliosfera (prin acreție)? Învinovățirea oamenilor pentru schimbările climatice este o saga în desfășurare, dar Încălzirea globală nu este atât de extremă, în timp ce evenimentele Heinrich a patra armonică a ciclului de 1500 de ani controlează ciclurile majore ale Soarelui: Efectele super exploziilor salre forțeaza impreuna cu câmpurile magnetice interplanetare modularea activităților seismice si vulcanice, răspunsul biologic la vremea spațială a tuturor fintelor vii. Cometele nu sunt bloburi de gheață care s-au acumulat sau s-au condensat în zorii sistemului solar cu miliarde de ani în urmă, această ,,predicție/speculatie este demontata cu fiecare misiune care studiaza cometele, dezvăluind nuclee uscate ale cometelor, suprafete șocant de complexe din punct de vedere geologic si alte detalii ,,surprinzatoare” mereu. Biserica și statul sunt indisolubil legate. Ambele instituții depind de frică, făcându-le una ca cealalta. Cosmologia standard se bazează pe Big Bang și, astfel, dictează un univers entropic. Dacă universul s-ar dovedi etern, structurile de control de pe planeta s-ar dizolva în scurt timp.

  „Singura forță suficient de puternică pentru a afecta vremea globală este soarele” – o rand din scenariul din „The Day After Tomorrow”

 47. Activitatea solara afecteaza viata de pe Pamant in diferite forme si pe termene diferite:
  Activitatea solara de scurta durata produce aurore si perturbeaza activitatea terestra electromagnetica (1-3 zile).
  Activitatea solara ciclica (de 11 ani) perturbeaza activitatea terestra pe termen de 11 ani.
  Activitatea solara neciclica/catastrofica afecteaza pe termen lung si ireversibil clima si activitatea terestra pe termen lung/de sute de ani. Astfel stim ca la anii 11.000 BC (Marea Glaciatiune) dar si la anii 5500 BC, 4400 BC, 3300 BC, 2200 BC, 1100 BC, 1100 AD, 1700 AD, au existat astfel de schimbari drastice climatice pe termen lung, care au afectat profund culturile si civilizatiile umane din acele epoci. La ora actuala, activitatea umana intensiva suprapusa cu cea solara neciclica, afecteaza iremediabil si mult mai rapid (pe termen de ani) incalzirea globala a Pamantului (continente, oceane, atmosfera).
  Evolutia naturala a Soarelui si trecerea sa intr-o faza de giganta rosie (faza banala de evolutie, observata in evolutia oricarei stele de mase asemanatoare cu a Soarelui) reprezinta o CERTITUDINE (ca urmare a consumarii si epuizarii materialului termonuclear/H, ecuatii fizice extrem de simple), faza care va perturba pe termen extrem de lung (1-4 miliarde de ani) umanitatea, ducand in final la extinctia vietii de pe Pamant (peste 4.5 miliarde de ani).
  PS. Vantul solar accelereaza in mediul interstelar DOAR datorita vitezei accelerate de expulzare a materiei din atmosfera solara in urma exploziilor solare. Si cum mediul interplanetar, in care se deplaseaza vantul solar, este mult mai putin dens, accelerarea (practic fara frecare) se franeaza pe distante lungi.

 48. ” Opriți planeta că mă ia cu rău,
  Nu sunt deloc din filmul tău.”

 49. Al de Greta vad poluarea cu CO2. Numai in teorie lor din arderi rezulta doar atat. Mai sunt si altele si mai aiurea bagate sub presh de Merkel in scandalul oxizilor de azot cunoscut ca Dieselgate, fara manareli scade una creste cealalta, consumul de combustibil.
  Corporatiile globale si-a exportat in est si in tarile unde coruptia si toleranta statului fac poluarea scapata de sub orice control crescand profiturile corporatiste din dauna sanatatii oamenilor, agriculturii si mediului.
  Protestele sunt politizate si regizate sa fie indreptate doar contra ce convine marilor corporatii globale. Greta Thunberg zice doar ce ii este permis, un alt personaj fabricat de Securitate din categoria Marian Ceausescu #rezist.

 50. Atmosfera Soarelui nostru este o descarcare clasica de plasma electrica, iar corpurile noastre lucreaza pe impulsuri electro-chimice complet inconjurati de propriile noastre campuri electromagnetice, care se conecteaza cu altii si cu intregul univers. ADN-ul nostru emite fascicule coerente de lumina. De la macro la micro, totul functioneaza pe principii universal valabile si fractalice. Materia intunecata/energia intunecata/gaurile negre/stelele neutrino sunt cel mai prost tip de asa-numita stiinta. Pare mai degraba o dogma mistico-religioasa, o tendinta sectariana bigota si impenetrabila. O stare perpetua de ignoranta antagonista autoprovocata. Pana si Tesla a facut caterinca de acest misticism stiintifico-fantastic acum 100 de ani. Cautati citatele lui despre relativitate. Pur si simplu uimitor este aceasta chestiune de scara de la cel mai mic la cel mare, chiar in fata noastra, pe care o vad atat de putini.

 51. Stiinta fiind de peste un secol sub controlul PROFI marxistoido/bolsevicoizi in mod IDENTIC cu Istoria si Filosofia in Universitati
  si in special in CELEBRELE UNIVERSITATI OCCIDENTALE, PERVERTIREA REALITATII se comite la foc continuu, MALFORMARILE SERVIND in mod
  obstinant „confirmarii” maculaturii teoretice!!! E o BLASFEMIE, ba chiar o CRIMA folosirea STIINTEI in acest scop ticalos si inca BAZANDU-TE pe PURE PRESUPUNERI!!! Un alt des creierat de calibrul lu doru popescu FARA Dumnezeu si FARA PATRIE/APATRID ALOGEN UCRAINEAN BOLSEVIZAT ii sustine aberant „disparitia a doar 80% dintre VIETUITOARE” cu putine ZECI de milioane de ani in urma cand ar fi avut loc o CATASTROFA COSMICA!? Acceptand „teoria aparitiei spontane” a vietii in conditii dinainte stabilite probabilistic
  la nivel de MATERIE, ca si „evolutia de cel putin DOUA MILIARDE de ani” pana la VIETUITOARELE COMPLEXE disparute 100% acum UNA SUTA/DOUA SUTE de milioane de ani, era IMPOSIBILA reluarea procesului in asa de scurt timp!!!

  De ce NU PUTEAU SUPRAVIETUI mamiferele si reptilele indiferent de dimensiuni si DIVERSIUNEA ca TRAIAU SUB PAMANT si NU AR FI FOST AFECTATE? Pentru ca NORUL IMENS produs de IMPACT care A INVALUIT Pamantul, ca si de ERUPTIILE ADIACENTE nu au permis RAZELOR SOLARE SA STRAPUNGA ATMOSFERA, VEFETATIA TERESTRA si MARINA FIIND DISTRUSA TOTAL!!!

 52. Ei nu vin cu solutii, practice si testate. Ofera in schimb mult zgomot

 53. Cu un STUPID needucat. necitit si necunoscator, dogmatic ingramadit, NU AVEM ce DISCUTA ! Crede ce vrei tu …
  Charlie cel FARA DumneZEU si FARA PATRIE/APATRID (strain GALITIAN) ALOGEN UCRAINEAN BOLSEVIZAT (KHAZAR mozaicat) …
  Nici astea nu le stii ? Esti cumva ORFAN de neam, tara si religie si minte ? Dupa cum gandesti cred ca DA !

  STIINTA a fost OFERITA (ca un bun de mare pret VENERAT pe acest TARAM) poporului nostru stravechi GETO-DACIC de catre Zalmoxis/550 BC (elevul astronomului Anaximandru, matematicianului Thales si al filozofului Pitagora) inca de la INCEPUTURILE conoasterii STIINTIFICE pe TARAMUL Europei, si in particular pe TARAMUL nostru GETO-DACIC … si inainte CHIAR ca ‘neamul cel ales’ sa inventeze ‘micii omuleti verzi antropomofi de pe pereti albastri de firmament solid’ si dupa al caror chip a fost cioplit si Charlie cel ATEU.
  Charlie cel FARA DumneZEU si FARA PATRIE (ORFAN de neam, patrie si religie) sa stii ca OBICETUL cel ASTRONOMIC/ Universul Extragalactic a CREAT si CERURILE si PAMANTUL (cele vizibile cu ochiul liber). intr-un TIMP de peste 13.8 miliarde de ani si printr-un simplu proces fizic evolutiv (proces adiabatic de expansiune si racire) …
  Si nu doar ‘in sase zile’ precum pretindeau (in romanul lor SF de acum 3.000 de ani) micii tai ‘omuleti verzi antropomorfi’ care iti populeaza mintea ta cea obscurantista .

 54. PAMANTUL (a treia planeta din Sistemul Solar) s-a format acum 4.5 miliarde de ani (din materia reziduala ramasa de la formarea stelei numita Soare), primele forme de VIATA din oceanele de pe Pamant aparand acum 4 miliarde de ani (prin structurarea materiei anorganice in macromolocule organice), VIATA din oceane aparand (prin structuratea materiei moleculare organice in macrosisteme bine definite functional) acum 1 miliard de ani, VIATA trecand (in evolutia sa) pe uscat acum 600 de milioane de ani, iar acum 65 de milioane de ani (in urma ciocnirii unui asteroid cu Pamantul) au disparut doar dinozaurii MARI (cei care consumau MARI cantitati de hrana, hrana devenita insuficiente dupa impact si efectul sau climatic), ramanand doar dinozaurii de talie mica (pasarile asa cum le vezi in curtea ta), iar mamiferele (cele de talie mica in acea epoca) au evoluat (in decursul celor 65 de milioane de ani de la acel cataclism) ajungand la specia Homo acum 3 milioane de ani si la specia Homo Sapiens (specia noastra) acum 300.000 de ani. EVOLUTIE dovedita dpv. STIINTIFIC in urma DESCOPERIRILOR din domeniul PALEONTOLOGIEI. Si NU in doar in sase zile asa precum afirma ‘micii omuleti verzi antropomorfi’ care iti populeaza mintea ta cea obscurantista !

 55. Daca NU crezi in STIINTA (ATEU fiind doar), Charlie cel FARA DumneZEU si FARA PATRIE (ORFAN de neam, patrie si religie) … incearca sa INSIRI in SCRIS numele TUTUROR speciilor de FORME de VIATA si de FIINTE care au POPULAT Pamantul (de-a lungul diverselor EPOCI geologice/de acum 4.3 miliarde de ani si pana astazi) asa cum au fost ele DESCOPERITE de catre STIINTA paleontologiei, precum si VARSTA acestor fosile ! Din aceasta INSIRUIRE … poate ai sa CREZI si tu in STIINTA !
  Si NU asa precum pretindeau (in romanul lor SF de acum 3.000 de ani) micii tai ‘omuleti verzi antropomorfi’ care iti populeaza mintea ta cea obscurantista .

 56. Văz p-acilea tot felul de oa.eni care o dau cu știința.N-are nimic trombonul ăsta politic cu nici o știință,totul e despre putere dominatie și naratiunea care merge d-a surda ca să umple buzunarele potentaților si să bage fraieri,n sărăcie.Clima reală n,are nici o relevantă, dacă se-ncălzește”uliuu ,ia foc planeta, mocofanilor, ia treceti voi la cușcă, dacă se răcește”ați nenorocit curenții și bibadobalulu planetar, ‘reaț ai draq, sunteti prea mulți și vă pârțâiți într-una, ian mai strângeți cureaua și noi o să ne forțăm prin chiolha-pardon, conferințe să luptăm să dregem busuiocu’ până nu-nghețați dă vii, larazitii naibii, că stricati peisaju, hai, urgent, avionu! Și dați draq termostatu ăla la paișpe sau facem noi unu pentru toți,mai bine, că voi nu știti să umblați cu d-astea! Si luati câinele cu voi în pat! Hai, planeta are nevoie, fiti viteji, o să facem un film p-astea.Asta e, nu K(consta ta solara, albedou, reflehii pe lungimi dd undă, conversia radiatiei ionizante in termosferăși modificarea pe infraroșu îndepărtat și alte d-astea.Dacă le vb d-astea se întorc plictisiti, n-au chef să-ti spună”prostane, nu asta vorbim noi, taci si treci în rând” și drept e.Nu știți voi cu ce se mănâncă comunismul și nici nivelul obligatoriu de prostie si minciună lingușitoare care te pune-n cărți.Voi chiar credeți că le pasă când vorbesc de climă.Nu știți să traduceți indicațiili prețioase.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.