OMS vorbește despre riscul unei pandemii

Pornind de la faptul că, luni, pneumonia virală s-a accelerat pe tot globul, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a cerut lumii întregii să se pregătească pentru o „eventuală pandemie” a noului coronavirus, pe fundalul degringoladei piețelor financiare. El a considerat „foarte preocupantă (…) creșterea bruscă” a noilor cazuri din Italia, Coreea de Sud și Iran. În context, reamintim că pandemia este „o epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare, cuprinzând mai multe țări și continente”.

El a făcut această declarație șocantă în cadrul unei conferințe de presă convocată la sediul OMS din Geneva, adăugând însă că, în China, țara în care a apărut microbul în decembrie și în care au fost contaminate 77.000 de persoane, epidemia a înregistrat un recul în ultimele ore. De altfel, potrivit AFP, experții misiunii comune a OMS care s-au deplasat în mai multe provincii chineze, inclusiv în epicentrul epidemiei, Wuhan, au constatat că,„între 23 ianuarie și 2 februarie, epidemia cu Covid-19 a atins un vârf, urmat de o stagnare, după care nu a încetat să scadă”.

Dr.Tedros Adhanom Ghebreyesusb a opinat că așa ceva „poate crea speranțe că acest virus poate fi controlat”, după care a salutat măsurile drastice luate de China, unde zeci de milioane de persoane trăiesc în izolare de săptămâni întregi. La două luni după apariția noului coronavirus, cinci țări au anunțat primele cazuri de contaminare: Afganistan, Bahrein, Kuweit, Irak și Omanul, care și-au suspendat zborurile spre Iran.
Bilanțurile sunt în creștere din Coreea de Sud până în Iran, țări în care se înregistrează cel mai mare număr de contaminați și de decese din afara Chinei. Începând de luni, Hong Kongul a interzis sosirile nerezidenților ce provin din Coreea de Sud și a cerut concetățenilor să se abțină de la orice călătorie care nu este necesară.
„Trebuie să ne concentrăm pe blocarea (epidemiei-n.n), făcând tot ce este posibil pentru a ne pregăti pentru o eventuală pandemie”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.„Creșterea bruscă a numărului cazurilor în Italia, în Iran și în Coreea de Sude este foarte preocupantă”, a adăugat șeful OMS, care, marți, va ajunge la Teheran împreună cu mai mulți experți.

Italia, în care, până luni seara, s-au consemnat șapte decese, a devenit prima țară europeană care pune în aplicare un cordon sanitar în jurul a 11 orașe din Nord. În doar patru zile, ea a trecut de la 6 la 219 cazuri, devenind țara de pe continent cea mai afectată și a treia din lume, după Coreea de Sud și China.
„Trebuie să înțelegem dinamica epidemiei în Iran. Pentru așa ceva va fi nevoie de câteva zile, o echipă sosește în Iran marți”, a arătat dr. Michael Ryan, director al Programului pentru Urgențe al OMS.

Din punct de vedere științific, misiunea comună care a ajuns recent în China a permis să se constate că „nu există o schimbare semnificativă în AND-ul coronavirusului”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.Cât privește procentul de mortalitate în China, el este de 0,7%, și se situează între 2-4% la Wuhan, a mai spus el. Reamintim că orașul Wuhan și provincia Hubei sunt izolate de peste o lună.
Totodată, experții au constatat că persoanele care au fost contaminate, dar nu avut simptome grave, au nevoie de o perioadă de îngrijire de circa două săptămâni, iar cele atinse cu severitate se restabulesc între trei și șase săptămâni.

Pe de altă parte, în Italia, celebrul carnaval de la Veneția, care trebuia să se termine marți, a fost anulat încă de duminică. Apoi un avion al companiei italiene Alitalia a fost blocat la aterizarea sa pe insula Maurice, pasagerii au fost autorizați să debarce, exceptând circa 60 originari din Lombardia și Venția, regiunile cele mai afectate.
De notat că deși situația din Italia s-a agravat, Comisia Europeană nu dorește deocamdată restabilirea controlului la frontierele din cadrul UE, fiind vorba de o decizie care rămâne la latitudinea statelor membre.

Accelerarea contaminărilor la nivel mondial are implicații și asupra piețelor financiare, îndeosebi în Europa. Directoarea FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat că această criză „ar putea pune în pericol reluarea creșterii economiei mondiale” . FMI a diminuat cu 0,4% previziunile sale de creștere pentru economia Chinei, în 2020 la 5,6%. China, fiind a doua economie mondială, acest procent va însemna 0,1% din creșterea PIB-ului mondial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Am inteles ca sunt afectatu hrav cei peste 60 ani. Pare ca acestia, pensionarii care sunt considerati milogi si nu sunt luati in considerare la statistici, trebuie sa dispara urgent! Eheheeee, va asigurati linistea pentru eternitate daca piere aceasta entitate? Sper ca tinerii sa coboare pe picioarele lor, sa citeasca cu ochii lor istoria si sa inteleaga mizeriile istoriei, sa gandeasca obiectiv inainte de a lua decizii majore, sa nu se mai lase mintiti si manipulati!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.