OMV Petrom ține în șah autoritățile române

Compania OMV Petrom va lua decizia de exploatare a hidrocarburilor din perimetrul Neptun Deep, aflat în apele adânci ale Mării Negre românești, în acest an. Decizia va depinde de regimul fiscal, liberalizarea pietei gazelor și dezvoltarea infrastucturii de gaze naturale.
Este prima reacție a companiei petroliere după aprobarea de către Camera Deputaților a legii offshore, act normativ care reglemenează exploatarea de gaze naturale din Marea Neagră. Totodată, decizia va depinde și de partenerul american ExxonMobil. Într-un material apărut luna trecută în The Wall Street Journal se spune că șansele ca americanii să adopte o decizie de investiție favorabilă ar putea fi afectate nu numai de brusca creștere a fiscalității adoptate de Parlamentul român, ci și de schimbarea politicilor investiționale ale noii conduceri a gigantului petrolier.
Publicația a remarcat o reîntoarcere a ExxonMobil, sub conducerea noului CEO, Darren Woods, la vechile practici prudențiale. “Sub conducerea fostului CEO, Rex Tillerson, Exxon a pariat pe investiții masive în explorarea de hidrocarburi în locații riscante și scumpe precum regiunea arctică a Rusiei. Pe măsură ce prețurile petrolului s-au prăbușit, aceste proiecte nu au adus câștigurile sperate de Exxon. În prezent, compania cotată la 350 miliarde de dolari ,din Irving, Texas, se întoarce la vechile sale obiceiuri: cheltuieli mari și disciplinate pe proiecte care produc bani la prețuri scăzute ale barilului de petrolul”, scrie The Wall Street Journal. La începutul acestui an, ExxonMobil s-a retras din parteneriatul pe care îl avea cu gigantul controlat de statul rus Rosneft în vederea explorării de hidrocarburi în Marea Neagră și în Marea Arctică. În 2017, compania americană a anunțat că rezervele de 3,6 miliarde de barili din Canada (dintr-un proiect de nisipuri bituminoase care a costat peste 30 miliarde de dolari) nu pot fi exploatabile comercial. Până în prezent, Neptun Deep, concesionat de OMV Petrom și ExxonMobil, se dovedește a fi mult mai sărac (390 de milioane barili echivalent petrol) decât zăcământul din Canada. În plus, cheltuielile ExxonMobil în Marea Neagră românească sar de 60 de lei/MWh din cauza cheltuielilor de capital, operaționale, administrative și de transport, a taxelor pe producție, a cheltuielilor cu redevența sau cu noua formulă de impozit pe venitul suplimentar aprobată de către Camera Deputaților. Un prag maxim mulțumitor ar fi de 40 de lei/MWh.
La finele săptămânii trecute, au fost prezentate rezultatele ExxonMobil pe trimestru al doilea. Nici comunicatele de presă, nici prezentările vicepreședinților Neil Chapman și Niel Hansen, și nici raportul financiar nu au făcut referire la  Neptun Deep sau România, în pofida faptului că în acest an ar fi trebuit adoptată decizia de investiție. Sunt alocate câte o pagină proiectelor din Guiana, Mozambic, Brazilia sau Papua Noua Guineee, iar la capitolul alte proiecte sunt enumerate descoperirile recente din Pakistan, Namibia sau proiectul din Argentina, unde ExxonMobil a atras un nou partener, Qatar Petroleum. Neil Chapman a mai adăgat că printre proiectele importante ale Exxon din Upstream, pe lângă cele amintite anterior, unul din Cipru.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4573 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Unde este industria de utilaje pentru petrol si gaze? Era la Ploiesti!Unde sunt platformele romanesti? Au fost praduite!Cu investitii majore am fi adus-o la zi .Le-am concesionat pe nimic strainilor campurile de gaze din M. Neagra,straini care dicteaza muzica si coruptii-tradatori trebuie sa joace pentru ca nu au cum altfel,sunt captivi.

  2. tehnici perimate de negociere, un pas la dreapta-ncetişor şi alţii doi la stânga lor …

  3. mda, potaile mai marunte asteapta sa latre dulaul al mai mare din ograda, inainte sa hamaie si ei.Simt ca s-ar putea sa le facem vant la ei acasa pe Traubenstrasse,deoarece a expirat perioada voastra de gratie cf.contractului,iar timp de 14 ani ati distrus Arpechi, Doljchim, Suplacul de Barcau si trei-sferturi din Petrobrazi. Valea , tzapinarilor!

  4. În loc să concesionăm unor hoţi, în loc să dăm pe nimic Petromul unei firme de apartament din… Austria (de ce nu din Ungaria?), ar fi trebuit să ne exploatăm singuri petrolul şi gazele, ca pe vremea socialismului.
    Am înghiţit ca fraierii gogoşile despre marile avantaje ale privatizării, despre marea ”eficienţă” a managementului privat – ca să ne lăsăm expropriaţi de nişte şmecheri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.