OPCOM creează o piață de energie în R. Moldova

 AGA OPCOM, operatorul bursei de energie din România, a hotărât constituirea și înregistrarea unei societăți în Republica Moldova care va opera piața de energie a vecinilor, arată un comunicat al OPCOM. În fapt, OPCOM va crea o piață de energie în RM, pentru că acum nu există. Aproape toată electricitatea moldovenilor vine de la termocentrala Cuciurgani din Transnistria.

Invers, odată cu acest eveniment, și piața de energie din România se deschide operatorilor economici din RM care vor să vândă curent aici.

 Această hotărâre vine în contextul în care luni, 11 decembrie 2023, a avut loc la Chișinău semnarea Memorandumului de înţelegere între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din România şi Republica Moldova, prin care părțile au decis să asigure, printre alte obiective strategice, condițiile desemnării OPCOM în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața de energie electrică a UE prin cuplarea piețelor”, arată comunicatul.

Potrivit unei informări a Ministerului Energiei de la Chișinău, întreprinderea se va numi Operatorul pieței de energie M, prescurtat OPEM, și urmează a fi înregistrată la Agenția Servicii Publice cu un capital social de 500 de mii de lei.

Datorită experienței OPCOM, deja anul viitor vom avea o bursă de energie funcțională. Fiind operator de piață în România, vom face natural cuplarea piețelor din Moldova și România, ceea ce înseamnă că operatorii de pe piața noastră vor avea de facto acces și pe bursa română de energie”, a declarat ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov.

Consolidarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova şi România pentru integrarea în piața unică europeană de energie a Republicii Moldova, cu efecte directe și majore în direcția creșterii gradului de securitate energetică al Republicii Moldova este facilitată prin acest proiect care permite OPCOM, deținând o experiență acumulată în cei peste 23 de ani de organizare și administrare a pieței de energie electrică din România, să contribuie în mod activ și decisiv la consolidarea procesului de creare a pieței de energie pe deplin funcțională în Republica Moldova, în condiții de intergitate și transparență, și cuplarea acesteia la piața unică de energie electrică”, arată Operatorul pieței de energie din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1062 Articole
Author

17 Comentarii

 1. Na bre,. Piața,.. Asta le-a lipsit târâtoarelor borfași urcați pe energie..Și o mai fac și festiv și patriotic,,. ce puii mei,..

 2. Dragi moldoveni, cu prietenie şi compasiune vă spun: ați pus-o! Mulțumiți-i Maiei Sandu şi minunatului vostru guvern progresist, că acum chiar că veți rămâne în frig, fără curent, cu toate intreprinderile voastre în faliment şi vă veți vinde fiecare fărâmă de pământ ca să supraviețuiți încă o vreme, devenind iobagi în fosta voastră țară..
  UE v-a trebuit, m#UE ați primit! Când erați „sub cizma sovietică” ruşii nu s-au atins nici măcar de un fir de păr din capul vostru, v-au tratat cu respect şi v-au dat energie ieftină, pe datorie. Acum veți vedea voi ce ínseamnă libertatea capitalistă şi prietenia occidentală!

 3. Basarabia nu e Romania zice un rusofil, rusofon? Basarabia sau r moldova e o non-entitate construita de rusi pe o limbă de pamant romanesc.Atat de mult i-a indoctrinat și prostit rusii incat nu-și recunosc neamul. Homo sovieticus in Basarabia e un dezradacinat, un rătăcit, fără identitate ,un moldobou/moldovaca.
  Vai de ei!

 4. @Basarabia nu e Romania – ce au facut rusii ma? Nu s au atins de un fir de par? Deportarile au fost relocari voluntare nu?

 5. @Basarabia nu e România: tare ma tem ca in frig si fara curent o sa stam noi, ca sa le dam nespalatilor de peste Prut gaze si electricitate pe de-a moaca. Iar tu, ba Ionescule, esti filosemit si pupator de tuhas american.

 6. @Ionescu Andrei: cam proasta parere ai despre fratii nostri de peste Prut. Ii jignesti gtatuit, ca un nesimtit ce esti. Pun pariu ca la cat te vad de fascist esti pro-Zelenski. Cum ii faci pe moldoboi si moldovaci sa-si recunoască neamul? Sunt o tara suverana. Ii cuceresti ca sa-i obligi? Vezi ca nu ai logica?

 7. OPCOM,
  „operatorul comunist”
  -da’ niste microreactoarebombe nucleare nu vor,
  ca intermediem?

 8. @Ionescu Andrei
  -aia sint „romani” daca vad ceva profit;
  daca nu pot fi ucraineeni,rusi sau ji’dovi,
  NU-I INTERESEAZA ALTCEVA,
  Basarabia nu e România

 9. Piata ?! Oligopol poate ! Incepem sa ne saturam de atâta scumpete și specula nimicitoare .

 10. O fi sau n-o fi romania, dar cu siguranță le dai energie din puținul pe care-l ai și evident pe cheltuiala ta patriotică de visător le ceva ce nu vei avea niciodată..

 11. afacei,,,,afaceri pentru cine ???,,pai fara falsa modestie un Moldovan ar putea spune ca ,,coNrupia si are capitala in Moldova daca luam ilicitu pa cap de persoana..bine majoritatea moldavilor,,prepulimea I tinuta departe de fenomen…si apoi sa nu uitam daca rusii care totusi au pompat cate ceva s au convins ca MAFIA MOLDAVA I mai organizata decat cea din CAVCAZ,, tre sa tinem sama..

 12. pai cred ca ati inteles ,,,au aparut productii in plus ori alte asoecte care permit sa se faca niste bani pentru ,,,romanii cei dastepti..daaa ce o fi mai facand bashescu -prigonitu ???o fi plecat .,,,ca io cred cadoar as I se putea limita apafritiile ,,,grotesti..na caam gtrait si cu asemenea presedinte ..o sa l ingropam sipa kiohaos in uitare si noi tat romani verzi…ramanem ..uscati dar pa picere..

 13. Romanii mizeaza pe gazul ieftin rusesc. Stiu ca odata cu venirea unui alt guvern la Chisinau rusii vor redeschide robinetele pentru Moldova. De fapt nici acum nu sunt inchise. Vor ciuguli si romanii ceva. Daca si-au dat gazul lor pe bani marunti austriecilor acum vor fi la mila lui Putin. Moldovenii vor mijloci pentru ei.

 14. @Ursule, „invata sa fii civilizat, Romania, nu romania. Sictir!”
  -romania,rromania,
  in curind Marele Jidanistan,
  SIKTIR!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.