Opoziția de la Kiev vrea guvernare, nu coabitare. Protestele continuă

Liderii opoziţiei ucrainene Arseni Iaţeniuk, Vitali Kliciko și naționalistul Oleg Tiagnîbok nu au acceptat propunerea preşedintelui Viktor Ianukovici de a conduce Guvernul, pentru ca oferta politica nu includea si elementul cel mai important: alegeri prezidentiale anticipate si abrogarea legilor ce restrang dreptul la proteste si libertatea presei, adoptate pe 16 ianuarie, scrie Kyiv Post. Presedintele a mai fost de acord cu eliberarea tuturor protestatarilor retinuti de fortele de ordine in ultimele doua luni de proteste.

Să nu lăsăm pe nimeni să ne scindeze

Pozitia adversarilor regimului de la Kiev a fost cel mai bine exprimata de deputatul si oligarhul ucrainean Piotr Porosenko: ”Trebuie sa ramanem uniti pentru a reusi sa ne atingem obiectivele si sa nu lasam pe nimeni sa ne scindeze…Ei ne-au facut o propunere crezand ca o vom refuza. Conditia pe care Vitali Kliciko a mentionat-o a fost ca opozitia trebuie sa-si asume responsabilitatea de a duce Ucraina in Europa. Suntem pregatioti pentru asta.” Cu alte cuvinte, opozitia ucraineana arat ca nu fuge de responsabilitatea guvernartii, insa nu doreste sa guverneze impreuna cu actualul presedinte.

(Piotr Porosenko, care a detinut portofoliul Economiei chiar in timpul actualului mandat al presedintelui Ianukovici, a fost unul dintre liderii revolutiei portocalii din 2004, iar fostul presedinte pro-occidental Viktor Iuscenko este nasul fetelor sale.)

Presedintele Viktor Ianukovici a discutat sambata cu liderii opozitiei si a fost de acord asupra demisiei guvernului actual condus de Mikola Azarov si cu numirea la conduverea unui nou guvern a lui Arseni Iateniuk (liderul partidului Patria, al Iuliei Timosenko). Kliciko ar urma sa devina vicepremier.

”Destul cu un singur țar”

Insa Iateniuk nu a fost de acord cu aceasta oferta. ”Niciun acord. Terminam ceea ce am inceput. Poporul va decide liderii, nu dumneavoastra”, a scris Iateniuk intr-un mesaj pe Twettre adresat presedintelui. ”Guvernul a dus tara pe marginea prapastiei. Ianukovici a vorbit cu noi doar pentru voi sunteti aici”, s-a adresat Iateniuk multimii de pe strazile Kievului si ale celorlalte mari orase.

”Prima conditie care a fost acceptata de guvernul lui Ianukovici a fost eliberarea fratilor nostri. Cazurile penale trebuie abandonate si toti oamenii trebuie eliberati. Legile rusinoase adoptata nu prin ridcarea mainii, ci cu picioarele majoritatii trebuie abrogate. Nu ne temem de asumarea responsabilitatii, suntem gata sa conducem o natiune europeana”, a spus Iateniuk referindu-se la propunerile facute de presedinte. El a mai adugat ca lidera partidului sau, Iulia Timosenko, trebuie sa fie eliberata si ca tara trebuie sa se intoarca la Constitutia din 2004, care oferea mai multa putere parlamentului. ”Destul cu un singur tar. Nu mai credem niciun cuvant de-al lor, credem doar in actiue si rezultate”, a spus liderul celui mai important partid de opozitie.

”Sa-l credem pe Ianukovici?”

Liderul partidului nationalist Svoboda, Oleg Tiagnîbok, care a participat si el la negocierile cu Ianukovici, a declarat ca nu s-a ajuna la nicio intelegere.

”De ce au inceput autoritatile sa lase de la ele? Este a treia runda de negocieri si am simtit o schimbare a starii de spirit. Este din cauza ca am deschis un al doilea front, protestele nu au loc doar aici in Kiev, ci a inceput si in regiunile in care poporul preia puterea”, a spus Tiagnîbok, referindu-se la extinderea protestelor in toate regiunile din vestul tarii (traditional pro-european), dar chiar si in zona centrala, unde orientarea pro-Ianukovici era majoritara.

”Pentru a rezolva criza trebuie sa continuam negocierile. Am simtit ca facem progrese importante, au vorbit altfel acum. Pe moment, nu sunt pregatiti sa abroge legile, dar vom pune presiune pe ei. Este obiectivul nostru limpede: sa abroge legile”, a spus liderul ucrainean, cu referire la legislatia anti-proteste. El a mentionat ca printre oboiectivele majore ale opozitiei raman si alegerile prezidentiale anticipate si demisia guvernului.

”Intrebarea este daca sa-l credem”, s-a adresat Tiagnîbok multimii, care a raspuna in cor ”Nu”. ”Nici eu nu-l cred”, a raspuns nationalistul.

Mingea e în terenul opoziției

Opozitia se vede in fata unei dileme complexe. In cazul in care respinge oferta formarii guvernului, Iateniuk si Kliciko pot fi priviti ca ireposabili de catre electoratul ucrainean din estul si centrul tarii, electorat de care au nevoie la alegerile prezidentiale. Totodata, o asemenea decizie poate fi interpretata ca un refuz de a aduce miscarea pro-europeana la putere.

Pe de alta parte, daca accepta formarea guvernului, Iateniuk si Kliciko risca sa-si erodeze imaginea coabitand cu experimentatul presedinte Ianukovici si administrand o economie pe butuci si dominata de clanurile fidele acestuia, pana la alegerile decisive. Ei risca astfel si sa fie perceputi drept tradatori de catre protestatarii care se radicalizeaza tot mai mult. Astfel poate aparea riscul ca liderul nationalist Tiagnîbok sa devina adevaratul conducator al multimilor sau ca un al nationalist sa-si faca aparitia in prim-plan.

Experienta politica a principalilor trei lideri ai opozitiei este esentiala in aceste momente. Or, doar Arseni Iateniuk are aceasta experienta: a fost ministru de Externe, al Economiei, presedinte al parlamentului si viceguvernator al Bancii Nationale. In rest, boxerul Vitali Kliciko pare sa aiba nevoie de consiliere masiva din partea cancelariilor occidentale care il sustin pentru a lua sa nu decizia intrarii la guvernare, mai cu seama ca el este candidatul favorit al Vestului pentru prezidentiale. Cat despre nationalistul si xenofobul Tiagnîbok, el nu poate fi frecventabil pentru Vest decat in actualul context tulbure, iar Rusia ii este dusman declarat, astfel incat singura sa sansa de a ramane in prim-plan este sa continue protestele. Pentru moment, pana la obtinerea si a altor concesii din partea presedintelui, aceasta pare sa fie si orientarea celorlalti lideri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.