Oprescu va fi susţinut dacă merge sub sigla USL

Sâmbătă 27 august s-a aflat din surse oficiale dacă Sorin Oprescu va fi sau nu susţinut în bătălia pentru Bucureşti de către USL. De asemenea s-a aflat şi de ce depinde viitorul relaţiilor dintre USL şi UDMR.

Independent, dar sub siglă

După încheierea lucrărilor Delegaţiei Permanente a PNL, liderul liberalilor, Crin Antonescu, a fost rugat să clarifice poziţia USL faţă de candidatura la Primăria Capitalei a lui Sorin Oprescu. Răspunsul a fost tranşant: dacă Sorin Oprescu îşi va asuma sigla USL, va fi susţinut, în caz contrar, nu.

Totuşi, din afirmaţiile lui Crin Antonescu reiese că există şansele unui mariaj între alianţă şi primarul Capitalei. „Ceea ce domnul Oprescu doreşte, şi ceea ce nouă ni se pare normal şi suntem gata să susţinem, este condiţia sa de independent în sensul de a nu se încrie în PSD, că a mai fost sau în PNL, ceea ce nu-i putem pretinde pentru că a declarat că e un om de stânga. În ce priveşte asumarea politică a frontului USL, a aliniamentului politic USL, evident că e nevoie dacă suntem împreună”, a spus Antonescu. Liderul liberal a mai precizat că Sorin Oprescu nu a condiţionat candidatura sa susţinută de USL de numele candidaţilor pe care alianţa îi va desemna la primăriile de sector, nici de numirea unor consilieri în CGMB.

Crin Antonescu a lămurit parţial şi situaţia candidaturilor pentru primăriile celor şase sectoare din Bucureşti. „Ştim sigur că PNL are un primar în sectorul 1. Cred că stă destul de bine, nu avem încă sondaje. În sectorul 4, Popescu Piedone stă bine. PSD are un primar în 5. Cred că PNL stă foarte bine în sectorul 6, şi în 3, pentru că în 3, cu Negoiţă primar, am avut un scor foarte bun la scrutinurile din 2009. Sectorul 2 este unul mai complicat, nu am făcut încă sondajele”, a precizat Antonescu.

Un fel de ultimatum pentru UDMR

Tot sâmbătă, preşedintele PNL a făcut precizări vis-a-vis de poziţia USL faţă de UDMR.

„Dacă UDMR în sfârşit îşi dă seama că girează un guvern care este nociv pentru România, şi renunţă la colaborarea cu PDL, atunci suntem deschişi oricăror discuţii”, a menţionat Antonescu. Liderul liberal a mai menţionat că USL aşteaptă o schimbare a atitudinii UDMR până în prima decadă a lunii septembrie curent şi că în acest caz nu ar fi exclusă chiar o colaborare la guvernare. În caz contrar, Antonescu exclude orice relaţie în afara celei instituţionale în situaţia în care USL va accede la guvernare. „În această situaţie, UDMR va merge în Opoziţie. De altfel, recent un lider UDMR a afirmat că vor fi alături de PDL şi la bine şi la rău. Ei bine, răul va fi Opoziţia”, a conchis Antonescu.

Update

 

Kelemen Hunor refuză invitaţia USL

La nici două ore după declaraţiile lui Crin Antonescu, a venit şi replica liderului UDMR, Kelemen Hunor. “Nu comentez acest lucru, suntem în coaliţie, momentan nu se pune problema ieşirii noastre din coaliţie. Coaliţia funcţionează în acest moment în parametri normali. Nu vreau să comentez această invitaţie a domnului Crin Antonescu”.

Şefuk Uniunii chiar a manifestat un optimism fără reţineri în ceea ce priveşte rezultatul alegerilor de anul viitor al grupării politice pe care o conduce. “Sigur, fiecare dintre noi e optimist, unii sunt superoptimişti, alţii mai puţin optimişti. Şi eu sunt optimist în ceea ce priveşte rezultatele la alegerile de anul viitor şi sunt convins că vom avea un rezultat bun”

Cristian Oprea,

Lucian Gheorghiu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.