(VIDEO) Anunțurile lui Orban despre ce se întâmplă după 15 mai

Premierul Ludovic Orban a prezentat un raport de activitate la împlinirea a 6 luni de la învestirea guvernului liberal şi, de asemenea, măsurile pe care Executivul le-a luat în bătălia anti-Covid.

„România nu a fost pregătită pentru a se confrunta cu acest pericol. Nu am avut stocuri strategice. Structurile de sănătate publică, DSP-uri, spitale, nu au fost pregătite să facă față unei astfel de provocări. Am avut nevoie de o evoluție permanentă în toate domeniile. Am avut o abordare preventivă. Guvernul a luat măsuri înainte ca alte țări să ia astfel de măsuri, înainte să existe avertismente care să forțele guvernul sa ia astfel de măsuri”, a spus premierul.

Acesta a spus că primul caz diagnosticat în România a fost în 26 februarie și a comparat evoluția cu cea din Spania, care în aceeași dată avea 3 cazuri de persoane infectate.

„Astăzi în Spania sunt 247.000 cetățeni diagnosticați pozitiv, în România sunt 13.000, o diferență uriașă, care arată că măsurile severe au produs efecte și mai ales comportamentul cetățenilor a determinat o reducere a răspândirii virusului”, a spus Ludovic Orban, care a menționat că în timp ce în România sunt peste 800 de decese, în Spania numărul acestora a depășit 25.000.

„În România sunt 4,1 decese la suta de mii de locuitori”, a anunțat șeful Executivului.

Acesta a precizat că în acest moment sunt în țară 60 de centre de testare, iar capacitatea este de 11.000 de teste zilnic. Potrivit premierului, sunt în curs de acreditare 17 noi centre, iar obiectivul este creșterea capacității de testare la 15.000 pe zi.

Orban a spus că nu şi-a dorit să impună restricţii, dar au fost necesare pentru sănătatea populaţiei.

Premierul a spus că şi măsurile economice şi sociale au dat rezultate şi că lucrurile stau mai bine decât era aşteptat.

„Pot să vă spun că față de previziunile unor analiști privitor la căderea economică, lucrurile stau mai bine decât ne așteptam. Ne-am uitat la încasările la bugetul de stat și cel de sănătate. Scăderile sunt mai mici decât previziunile care au fost făcute. Acest lucru se datorează și măsurilor economice pe care le-am adoptat”, a spus Orban.

„Aproape 40.000 de persoane și firme au beneficiat până acum de această decizie, a suspendării ratelor. (…) Am suspendat propririle și executările silite pentru creanțele bugetare. Am ridicat presiunea care era pusă pe companii și pe persoanele fizice din cauza acestor propriri pentru creanțe bugetare. Am amânat termenul pentru depunerea solicitărilor de restructurare a crențelor bugetare. L-am amânat până la data de 30 octombrie cu notificarea prealabilă a organelor fiscale până la data de 31 iulie. (…) Am ridicat presiunea în privința taxelor și impozitelor locale prorogând termenul la care pot fi plătite până la 30 iunie”, a spus Ludovic Orban.

Șeful Executivului spune că 570.000 de angajați au primit șomaj tehnic.

„Am scutit de plata impozitelor speciale care se plăteau pe numărul de locuri de cazare sau suprafețe pe perioada stării de urgență și intenționăm să lungim această măsură până la redeschiderea activității în Horeca”, a adăugat Orban.

Despre relaxarea restricțiilor

Ludovic Orban a declarat, luni seara, că deplasarea în afara localității va fi permisă după 15 mai pentru anumite motive, cum ar fi în interes de serviciu, la rude sau pentru munci agricole. De asemenea, a precizat că de la 15 mai, se deschid hotelurile, dar nu și restaurantele, terasele, barurile.

În ceea ce privește măsurile pe care Guvernul le va lua în perioada următoare pentru sprijinirea economiei, premierul a anunțat că există posibilitatea obținerii unor finanțări internaționale.

„În momentul de față suntem într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le putem accesa în perioada următoare. Aceste resurse provin din buget, din fonduri europene, din credite care pot fi luate din sistemul financiar bancar din Romania, de pe piața internațională. Avem posibiltatea de a obține finanțări de la finanțatori instituționali. BERD va susține un program de invesții în România cu o valoare de 4 miliarde. Pilonii dezvoltării economice cu siguranță că se vor baza pe investiții publice și investiții private”, a declarat premierul.

Potrivit acestuia, România poate fi o țintă atractivă pentru relocarea unor capacități de producție. „Avem semnale favorabile în acest sens și poate fi un motor important de creștere”, a precizat Orban.

Acesta a mai spus că autoritățile vor adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru și pentru investiții și pentru companiile care nu pot accesa IMM Invest. „Va deveni operațională o schemă de ajutor de stat pentru reducerea prețului la energie electrică prin diminuarea cuantumul certificatelor CO2. (…) Punem la punct o schemă de ajutor de stat care deja funcționează în 5 țări europene. E o schemă de ajutor de stat de garantare și de implicare în asigurarea creditului comercial. Creditele de consum sunt foarte importate”, a mai spus Ludovic Orban.

Acesta a spus că Guvernul ia în calcul și posibilitatea înființării unui fond de investiții, după un model polonez.

„Ne gândim la construcţia unui fond de investiţii. Avem un model care a funcţionat foarte bine, dezvoltat de polonezi, care a plecat cu o capitalizare iniţială de la stat, a fost listat pe bursă şi a permis, practic, achiziţia de acţiuni la fondul de investiţii de către sectorul privat. Acest instrument îl gândim ca un instrument de dezvoltare a unor domenii de activitate”, a declarat premierul.

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro pe Luni, 4 mai 2020

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Lauda-ma gura, ca de-aia-ti dau sa mananci! Un discurs penibil, presarat cu lauda de sine. Ce bine a gestionat el criza si, mai ales, ce le va face romanilor daca nu-l asculta. Nemernicul n-a recunoscut nicio vina pentru primirea in tara a bolnavilor de coronavirus, de lipsa materialelor de protectie, de folosirea armatei pentru intimidarea civililor si de ” exportul ” de forta de munca, in contradictie cu ordonantele. Gunoiul asta si gasca lui au norocul ca ne poate tine, inca, arestati la domiciliu. Profita de ocazie sa aplice masurile de austeritate impuse de stapanii din PPE. Vor fi disponibilizari si reduceri de salarii, asa ca sa se astepte la miscari sociale adevarate, nu mitingeala #rezist.

  2. Până la urmă, juriștii patriei să ne lămurească: pe 15 mai la ora zero? La ora 13?

  3. Majoritatea mortilor sunt ai lui Orban si Iohanis. Au refuzat sa faca suficiente teste de la bun inceput plus restul de masuri haotice si ineficiente. Batranii care au murit pe capete in azilele de batrani sunt nevinovati. Vina apartine celor doi viitori PENALI.

  4. Lucovide! Sică! Las-o! Vii acuma cu „4,1 decese la suta de mii” crezand ca scapi de puscaria care te asteapta pentru ilegalitatea comisa prin suspendarea dreptului la libera circulatie si pentru subminarea economiei nationale? Repet, ca poate ti se aprinde becu’: suspendarea, IN AFARA LEGII, a dreptului la libera circulatie a persoanelor, dăștepților!

    Ati venit sa conduceti tara incompetenti fiind, nescolarizati fiind, adica, niste derbedei (nu că Ciolacu, din partea ailalta, ar fi vreun academician). Am spus de la inceput ca va asteapta puscaria.

    De unde stiam? Nu stiam, dar se vedeau de la mare distanta capetele voastre prea mici pentru o asa mare palarie, basca, si in conditii de criza acuta a pandemiei OMS-ului (astia alti „competenti”).

  5. Incompetenta si haos, prostie cat cuprinde si masuri militienesti, heirupiste si demagogice. Romanii au murit si continua sa moara. Blindatele de pe strazi spun totul despre acesti neispraviti de la putere .

  6. Hai ca este bine!!! De ce va mirati ce a spus acest BETIV,care danseaza pe mese si care nu a fost angajat niciodata! Am stat putin sa ascult ce prostii spune acest MANDOLINA.El si cu stapanul lui KLAUS WERNER IOHANNIS,nu erau pregatiti sa primeasca coronavirusul,dar erau pregatiti pentru ALEGERI ANTICIPATE,coronavirusul fiind o „simpla raceala”.Nu au avut stocuri de materiale pentru interventie,acuzand „greaua mostenire”,dar de cand au stiut ca aceasta pandemie o sa ajunga si la noi puteau sa faca acele stocuri.Dar ministrul COSTACHE,avea alte interese:sa dea bani publici la clinicele private,rezidentiatele sa se poata face si in spitalele si clinicele private,sa numeasca secretari de stat manechini si manageri de spitale ospatari,etc.Acest „GUVERN VARZA”,poate sa candideze pentru cel mai slab guvern al acestei COLONII numita ROMANIA.Verificati ce studii au si perioada cand au intrat in posesia diplomelor si va lamuriti.Nu mai vorbesc de modul de exprimare in public.Auzi cretinism: „se deschid hotelurile,dar nu si restaurantele”, „se deschid hotelurile,dar nu poti parasi localitatea”.Pai unde poti manca SICA si pleci e acasa sa dormi la hotel???Cata prostie in capul acestor guvernanti!!! Stau si ma intreb daca vor raspunde si pentru muncitorii sezonieri TRIMISI in GERMANIA sa culeaga SPARANGHEL cu acordul lor si a NEONAZISTULUI KLAUS WERNER IOHANNIS.Cine o sa plateasca cheltuielile cu cei bolnavi?Oare IOHANNIS cu banii din chirii pe casele FURATE cu acte FALSE sau cu banii castigati ca „sofer si translator”,la traficarea copiilor de romani???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.