Ludovic Orban îi bate obrazul lui Klaus Iohannis

Liderul PNL Ludovic Orban, a declarat luni că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să se gândească la soarta PNL, pentru că PNL şi-a onorat toate angajamentele în legătură cu preşedintele României.

„Preşedintele Iohannis a obţinut al doilea mandat sprijinit de PNL. Şi în primul mandat, am povestit că eu m-am retras din candidatura la preşedinţia PNL ca să fie Klaus Iohannis preşedintele PNL, ca să aibă poziţia de candidat la Preşedinţia României. Decizia mea de retragerea a fost un sacrificiu personal, mă alegeam probabil preşedintele PNL, după eşecul USL şi după demisia lui Crin Antonescu, mă alegeam cu aplauze, nu cu voturi. Am renunţat la poziţia de preşedinte al PNL pentru că am considerat că trebuie să alegem în funcţia de preşedinte al PNL un membru PNL care să aibă şanse maxime să câştige Preşedinţia României şi s-a dovedit o alegere extrem de potrivită. Klaus Iohannis a fost ales preşedintele PNL şi a câştigat alegerile prezidenţiale din 2014. În 2019 l-am susţinut cu toată forţa, PNL l-a sprijinit. (…) Preşedintele Iohannis este la al doilea mandat, cred că PNL şi-a onorat toate angajamentele în legătură cu preşedintele României şi cred că este extrem de important ce se întâmplă în continuare cu PNL. (…) Cred că inclusiv preşedintele Iohannis trebuie să se gândească la soarta PNL”, a spus Orban la Realitatea Plus.

El a adăugat că soarta PNL nu poate fi aceea de a fi „sub asediu” din cauza faptului că un reprezentant al partidului, aflat în funcţia de premier, „nu a avut curajul să comunice public”, nici măcar preşedintelui, nişte puncte din biografie.

„Şi ajungem acum ciuca miştourilor. Nu vreau să vă spun că aproape mi-e frică să deschid internetul, pentru că există un izvor nesecat de glume şi de batjocură. Nu mai vorbesc de atacurile sistematice pe care le înregistrăm împotriva PNL nu neapărat pentru cum se guvernează, ci din cauza unei situaţii în care premierul nu ştie să trateze o astfel de situaţie. Politica are o dimensiune morală profundă. În politică, atunci când eşti confruntat cu astfel de situaţii şi mai ales când deţii o funcţie atât de importantă, nu poţi să fii evaziv, nu poţi să fii arogant, nu poţi să fugi de întrebări. Trebuie să dai explicaţii, pentru că altfel orice semn de întrebare care rămâne va genera cercetări ulterioare şi presiune ulterioară asupra ta ca om public”, a afirmat Orban.

Despre Florin Cîțu Nu mi-a spus nici în discuții personale, nici în în proceduri legale despre dosare

Ludovic Orban a declarat, luni seara, că nu a fost informat de Florin Cîțu despre problemele cu dosarele din SUA, nici în discuții personale, nici în cadrul procedurilor legale.

„Nu am avut niciun fel de informații legate de problemele care au apărut în spațiul public săptămâna trecută, nici în discuțiile personale pe care le-am avut cu domnul prim-ministru, nici în procedurile legale de verificare pe care le-am derulat în pozițiile pe care le-am avut. Nu am primit aceste informații”, a spus Orban.

Orban a mai spus că Florin Cîțu s-a înscris în PNL în octombrie sau în noiembrie 2016 și a fost susținut pe listele de candidați la Senat în București la alegerile din decembrie 2016, propus de Alina Gorghiu, „probabil de domnul Isar (soțul Alinei Gorghiu, Lucian Isar – n.r.), prietenul domnului Cîțu”.

„În 2016 nu eram președinte, era altcineva președinte. (…) Nu mai țin minte în 2016 ce a zis Organizația de București. Eu în 2016 m-am retras din viața politică, nu am candidat în 2016, ca urmare a unui dosar care mi-a fost instrumentat înainte de începerea efectivă a campaniei de locale, candidat fiind din partea PNL la funcția de primar general”, a mai spus Orban.

Orban a spus că el l-a susținut pe Florin Cîțu să fie vicepreședinte PNL pe probleme economice. În ceea ce privește funcția de ministru de Finanțe, Orban a precizat că a avut inițial o altă preferință, dar a fost refuzat și, în formarea Guvernului, s-a consultat cu Klaus Iohannis, a făcut o evaluare cu oamenii din fiecare domeniu de activitate, a avut o listă scurtă de 2 – 3 candidați, pe care i-a discutat cu președintele.

„Florin Cîțu nu a fost prima mea opțiune pentru Ministerul Finanțelor. Cel care a fost prima mea opțiune m-a refuzat. Aș prefera să nu îi dau numele. Nu este adevărat (că l-a susținut Iohannis pe Cîțu – n.r.). (…) El era vicepreședinte economic. A fost un purtător de mesaj pe domeniul economic, a avut tangență cu zona financiar-bancară, a avut foarte multe luări de poziție, mesaje pe zona economică. Nu era chiar o alegere care să nu aibă argumente în spate. Am colaborat foarte bine cu Florin Cîțu ca ministru al Finanțelor (…), mâna dreaptă, cel mai important ministru după premier este ministrul Finanțelor”, a mai spus Ludovic Orban, la Realitatea Plus.

Orban a mai afirmat luni seara, la Realitatea Plus, că îl poate înțelege pe Florin Cîțu că a avut o problemă în tinerețe, pentru că „există momente când în viața unui om se întâmplă așa ceva”.

Ceea ce a deranjat a fost, însă, stilul arogat și evaziv.

„1. A omis să informeze opinia publică. Atunci când ajungi în astfel de funcții, de la lider de grup în Senat al principalului partid de opoziție, apoi ministru de Finanțe, premier, vicepreședinte PNL, nu ai voie ca în discuțiile cu partenerul tău, cu președintele, chiar cu președintele Iohannis, care poartă răspunderea pe nominalizarea premierului… Gândiți-vă că președintele Iohannis l-a nominalizat de două ori ca premier pe Florin Cîțu, fără ca Florin Cîțu să îl fi informat pe președinte de subiectul ăsta. Asta a deranjat. Omisiunea de a face public o astfel de chestiune care în mod evident e o chestiune de interes (a deranjat – n.r.). Și pentru el era de 10 ori mai simplu dacă el povestea lucrul respectiv. 2. Stilul ăsta evaziv, chiar arogant de a răspunde la niște întrebări. Era mult mai simplu dacă își cerea scuze”, este de părere Ludovic orban.

De asemenea, despre al doilea dosar al lui Cîțu, din perioada în care era în SUA și nu a restituit un împrumut bancar, Orban spune că premierul trebuie să răspundă la întrebarea „Este adevărat ce scrie acolo? Că tu ai cheltuit de pe card suma cutare și întrebarea care trebuie să i se pună este ai plătit banii înapoi sau nu ai plătit banii înapoi”, a spus Orban.

Întrebat dacă premierul și-a cerut scuze în fața sa, Orban a răspuns negativ.

„Față de mine nu. Ne-am întâlnit astăzi (luni – n.r.) la Coaliție. Nu și-a cerut scuze”, a precizat Orban.

Orban a mai spus că ce s-a întâmplat săptămâna trecută, când au fost dezvăluite date din trecutul lui Florin Cîțu, a provocat o pierdere de încredere atât în premierul Cîțu, cât și în PNL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Author

13 Comentarii

  1. E copie perfecta a manifestarilor celor din psd cand arunca vina pe altii! Siktir bai tutungiule! Cine se uita in gura ta este cel mai naiv, sa nu zic prost individ! Citu e in rolul dragnea cand a anihilat psd prin ragetul „poporul ne-a votat”, cand de fapt, cetatenii au votat guvernul Ponta, guvernul care mai gandea la ajutat cetatenii! Tu, Orban, esti mucegaiul din miezul verzei care pute de te omoara, nici la container nu poate fi aruncata, mai bine in pamant la 2 metri cu riscul de a intoxica bucata de pamant unde e ingropat mucegaiul ce a imbolnavit varza. Aribci vinovatii spre altii dar, tu esti in pnl de ani si ani de zile, e imposibil sa nu fi auzit macar un zvon, minti cum respiri fumul de tigara.

  2. Deci dacă domnule Ludovic Orban ați colaborat bine sunteți ca prim ministrul de 2020 principalul vinovat pentru împrumuturile descreierate și împovărătoare făcute de domnul ministru de la finanțe Cîțu în acel an nefast pentru România! Nevinovăția prin ignoranță pe vare o invocați denotă iresponsabilitate. Ceea ce e grav. Este destul și până peste cap, pentru români și România iresponsabilul președinte Klaus Iohannis.

  3. Asata nu e o „justificare” !! Acest patruped trebuie sa raspunda in tandem cu cel pe care l-a tinut de mana atunci cand la prezentat chelnerului-sef de la Cotroceni !

  4. Catu este cel mai bun prim mistru al Romaniei eu unul il sustin in continuare

  5. Poate ca-i o paralela cam aiurea, dar ceea ce pateste Sica acum de la Iohannis ma duce cu gindul la ceea ce patesc, tot acum, afghanii „colaboratori” de la Unchiul Sam … nici Sica, nici ceilalti nu stiu inca ce inseamna „servetel de unica folosinta”, care se arunca la pubela dupa folosire si nu au invatat nici din soarta colaboratorilor (colaborationistilor) maresalului Pétain, in Franta eliberata de nazisti …

  6. Sustine-l, da’ noi te rugam sa-l sustii de chestia aia aflata la doua palme sub buric …

  7. Orban orbit de putere prefera sa faca praf partidul. Maurul nu vrea sa moara! Cat despre presedinte trebuie sa fie mai dur. Cîțù un cal naravas se lupta cu un magar caruia i-a crescut nasul , nu urechile.

  8. Cum sa susții un bețiv care se urca la volan?, cum sa susții un țepar de bănci?, cum sa susții un mincinos?, cum sa susții probabil un drogat?, apropo a apărut al treilea dosar, asta e cu drogurile……..Prim Ministru, doamne ferește……..

  9. Sica la emisiune a venit treaz, mare minune, da minte, ca si Cutu, ca toti Liberalii de ingheata apele termale

  10. cine-i generalul???
    te-a folosit, te-a lucrat si acum la ….glina??
    gunoaiele,jegurile, prpstituatiila ….glina

  11. Niste mincinosi amandoi !
    Incredere meritata ZERO

  12. Bine că recunoști că ești complice. Ideal ar fi să spu și cine ți-a dat ordin, și ți-a explicat de de. Dacă ai cohones. Altfel, e doar gargară. Că sincer, eu cel puțin nu te văd ca un vârf al managementullui. Singura ta calitate este ca ști să sari pentru a nu lua condamnare.
    Apropo, ca si demnitar, dacă ai cunoștințe despre lucruri ilegale, apropo de împrumuturi, ești dator sa reacționezi conform legilor.

  13. Poate ne spui si cum ai supravietuit intretinand familia ca somer?
    Poate ne spui cu a fost perioada in care tu si Catu ati fost someri si ati ajuns prim ministri Romaniei?
    Poate te apuci si de scris carti sau epitete, la DNA!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.