Ordinul care salvează de la tăiere o pădure virgină

Exploatările forestiere aprobate pe 350 hectare cu păduri virgine din valea Hideg a munților Țarcu au fost sistate în urma sesizării ONG-urilor de mediu Munţii Ţarcu – Sit Natura 2000 și Agent Green. Aceste păduri virgine care aparțin statului și sunt administrate de Romsilva și Ocol Silvic (OS) Teregova nu fuseseră descoperite anterior și din acest moment se aprobaseră tăieri. Ordinul de sistare a tăierilor a fost dat de Garda Forestieră Timișoara, susțin reprezentanții Agent Green.

Într-o adresă pe care cele două ONG-uri au trimis-o Ministerului Mediului, se arată că peste 350 de ha nu au fost identificate în categoria pădurilor virgine. „În perimetrul Munților Țarcu, în fondul forestier administrat de Ocolul Silvic Teregova, UP III Higeg-Noatenu, pe versantul sudic al muntelui Vişa-Vulturul, în valea Râului Hideg (pe malul drept tehnic) au fost identificate în urma observațiilor de pe teren, satelitare şi a discuţiilor la sediul ocolului silvic mai multe parcele silvice care îndeplinesc criteriile și indicatorii din O.M. 3397/2012 (prin care sunt definite pădurile virgine și cvasivirgine din România, n.r.). Acest trup de pădure virgină/cvasivirgină acoperă peste 350 ha și nu a fost identificat prin studiul Pin-Matra („Inventarierea şi strategia gestionării durabile şi protejării pădurilor virgine din România – proiectul Pin-Matra/2001/018“). Totuşi, câteva dintre parcele (dar nu toate, doar cele din partea superioară a văii de la 77A la 81B) au fost încadrate corect ca şi păduri virgine/cvasivirgine în amenajamentul silvic curent”, se arată în adresă. Oficialii Munții Țarcu – Sit Natura 2000 și Agent Green susțin că este de neînțeles cum nu s-au evidențiat restul parcelelor în studiul amintit, deşi documentu a identificat păduri virgine pe versantul opus. „Acest lucru denotă lacune mari ale studiului PIN Matra”, spun oficialii celor două ONG. PIN Matra a fost elaborat de Societatea Regală Olandeză de Conservare a Naturii în cooperare cu Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice.

Cotidianul.ro a prezentat recent un caz de tăiere a unei păduri virgine de la poalele Munților Făgăraș

Munţii Țarcu formează zona cea mai sălbatică zonă din Europa, o zonă compactă, nealterată şi fără aşezări umane, cu două excepții – Poiana Mărului şi complexul turistic Muntele Mic. Conform specialiștilor, masivul Țarcu concentrează un complex de ecosisteme preponderent naturale (81%), cu o diversitate remarcabilă şi cu o abundenţă locală de până la de 78 ori mai mare faţă de media la nivel naţional. Din fondul forestier, peste 10.016 ha sunt păduri virgine şi cvasivirgine, conform infoturismzavoi.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4586 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.