Organizaţia Mondială a Meteorologiei: Temperaturile extreme din Europa nu sunt un fenomen neobişnuit

Temperaturile extrem de scăzute cu care se confruntă Europa în ultimele săptămâni sunt un fenomen „remarcabil”, dar nu „neobişnuit şi nici excepţional” în timpul iernii, a dat asigurări marţi Organizaţia Mondială a Meteorologiei (OMM), citat de Agerpres.

„Acest fenomen nu este unul neobişnuit, el face parte din manifestările extreme ale iernii din emisfera nordică”, a declarat Omar Baddour, directorul diviziei de date climatologice a OMM.

În egală măsură, temperaturile înregistrate, deşi foarte scăzute, nu au doborât recorduri istorice.

Mai mult, responsabilul OMM a amintit că, până la instalarea temperaturilor mici, această iarnă a fost mai călduroasă decât „în mod normal”, ceea ce a făcut ca şocul provocat de scăderea temperaturii să fie perceput mult mai puternic.

El a explicat că fenomenul care are loc în aceste zile în Europa a fost generat de o perturbaţie atmosferică din zona arctică. Această perturbaţie a permis unui sistem de presiune ridicată provenit din Siberia să pătrundă dinspre est şi să se instaleze pe continent, menţinând temperaturi glaciale şi blocând masa de aer mai cald care circulă de obicei de la vest la est.

„Sunt nişte perturbaţii clasice. De obicei, vântul vine de la vest către est şi aduce ploi, dar nu temperaturi atât de scăzute. Anul acesta, vântul siberian bate de la nord la sud, ajungând până în Maghreb, şi provoacă frig pentru că a blocat vântul dinspre vest”, a precizat Baddour.

Potrivit responsabilului OMM, această situaţie ar mai putea dura două sau trei săptămâni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.