Pâine din semințe de urzici, inventată de români

O studentă a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a inventat pâinea cu făină din seminţe de urzici, reţeta fiind în curs de brevetare la OSIM, după care va intra în producţie şi va fi vândută de o firmă de panificaţie din Câmpia Turzii.

Rebeka Zsuzsa Tasnadi, studentă în anul IV la USAMV Cluj-Napoca, a declarat marţi că pâinea cu făină din seminţe de urzici este un produs îmbogăţit cu aminoacizi graşi esenţiali, care înseamnă o valoare nutritivă ridicată.

„Pe piaţă este în prezent o cerinţă foarte mare pentru produsele funcţionale, cu o valoare nutritivă ridicată. Pâinea cu făină din seminţe de urzici este un astfel de produs îmbogăţit cu aminoacizi graşi esenţiali, care face parte dintr-un proiect de cercetare, o invenţie care va fi prezentată în cadrul Târgului Pro Invent programat la Cluj-Napoca. Reţeta conţine făină de grâu şi drojdie, la fel ca o pâine normală, numai că are în plus făină obţinută din seminţe de urzici, în proporţie de 3, 6 şi 9%. Scopul proiectului a fost de a aduce plusvaloare prin fortifierea produselor de panificaţie, pentru ridicarea valorii nutritive, care are un impact pozitiv asupra consumatorului“, a spus Tasnadi.

Romina Vlaic, asistent în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, a declarat, la rândul său, că pâinea cu făină din seminţe de urzici are un aport bogat în proteine vegetale, considerate mai sănătoase decât cele de origine animală, dar şi minerale şi calciu. „Din câte ştim, nu mai există nicăieri în lume o astfel de pâine. Proiectul se va încheia la finalul acestei luni, reţeta pâinii cu făină din seminţe de urzici fiind în curs de brevetare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), iar ulterior produsul va ieşi pe piaţă, prin intermediul unei firme de panificaţie din Câmpia Turzii. Încă nu s-a stabilit preţul de cost al noii pâini, va fi puţin mai scumpă decât o pâine normală, dar nu cu mult. Dacă punem făină din seminţe de urzici în proporţie de 9%, pâinea va avea un gust mai ierbos“, a explicat Vlaic. O altă invenţie a studenţilor USAMV care are la bază tot urzica este pesto, care mai are în compoziţie usturoi, parmezan, muguri de pin, ulei de măsline.

„Am dezvoltat acest produs inovativ, această invenţie, deoarece urzica nu este valorificată la adevărata ei valoare în industria alimentară. Pesto din urzici poate fi consumat ca aperitiv, pe bruschete, sau în paste, dar şi în friptura de pui sau miel“, a spus Francesca Trombitaş, studentă în anul IV. La rândul său, Liana Salanţă, asistent doctor în cadrul USAMV, a explicat că pestoul de urzici prezintă calităţi nutritive pentru consumatori, ajutând la îmbunătăţirea imunităţii şi la detoxifierea organismului. „Urzica este o plantă întâlnită în grădini, păduri, la marginea drumului, care nu este suficient valorificată în alimentaţie“, a subliniat Salanţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. O idee tare! Nu știu dacă îmbunătățește și gustul pîinii, dar ar fi ceva ca banala urzică să devină aliment preferat de românii cam des morți de foame!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.