Până când dezmăţul ăsta?

Preşedintele României, Klaus Iohannis, întreabă: „Mai aveți bani pentru pensii și salarii până la sfârșitul anului?”. Viorica Dăncilă, purtătoarea de cuvânt a premierului PSD, Liviu Dragnea, răspunde: „În mod sigur există bani pentru pensii şi salarii şi aş vrea să nu creăm îngrijorări. Sunt bani de salarii şi pensii”.

Hai să nu creăm îngrijorări, dar să creăm o paralelă. Pe timpul Guvernului PDL, Ministerul Sănătăţii, de pildă, avea un ministru, doi secretari de stat, un secretar general, un adjunct şi un subsecretar de stat, funcţie care era deţinută de Raed Arafat. Între timp, domnul Arafat a plecat cu tot cu funcţie la Ministerul de Interne, acolo unde este şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Fiecare dintre cei aflaţi la vârful Ministerului Sănătăţii avea câte un consilier. În prezent, la instituţia condusă de Sorina Pintea sunt cinci secretari de stat, un secretar general, doi adjuncţi şi doi subsecretari de stat! Fiecare dintre cei pe care partidul i-a pus în funcţii are mai mulţi consilieri, unii dintre ei chiar câte cinci! În celalte ministere situaţia este asemănătoare. Totodată, instituţiile aflate în subordinea ministerelor şi care sunt împrăştiate în toată ţara, dar şi primăriile şi consiliile judeţene au angajat oameni de partid, rude şi alte pile, oferindu-le salarii generoase.

De la guvernarea PDL şi pînă în ziua de astăzi, România nu s-a transformat în grânarul Europei, Silicon Valley nu s-a mutat pe Valea Oltului, tractoare nu exportăm pentru că nu mai producem, avioane nu fabricăm, numărul pensionarilor este în creştere şi pentru că poliţiştii se pot pensiona şi la 45 de ani, românii plecaţi la muncă în străinătate nu mai trimit atât de mulţi bani în ţară fiindcă nu prea mai au de unde, gradul de absorbţie al fondurilor europene este scăzut, iar marile investiţii în infrastructură lipsesc.

Fără a dori să creăm îngrijorări, întrebăm: până când? Până când dezmăţul ăsta?

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Sorin Avram 757 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Corect ! Aparatul administrativ este foarte , foarte umflat ! Cu 30% mai multi decat in perioada Nastase ! Salariile si pensiile diplomatilor, procurorilor si judecatorilor, ofiterilor de politie (nu agentilor), parlamentarilor, sunt prea mari !

  2. In urma cu mai multi ani d-l Isarescu, guvernatorul BNR ,a afirmat ca desii sistemul informatic a fost impementat in toate sectoarele, numarul bugetarilor a crescut de la cca. 850000 cati erau inainte de 1989 la aproape 1200000 in 2008. Explicatia este simpla. Acestia primesc angajare prin influenta de la partidul de guvernamant, au in general salarii mai mari decat la privat, muncesc mai putin, fara sa fie trasi la raspundere daca gresesc si in primul rand ca urmare a slabei calificari/specializari, multi fiind absolventi de facultati de doi bani, nu ar avea nici o sansa sa ii angajeze un patron. Din cele expuse se intelege ca detesta capitalismul si vor fi intotdeauna electoratul captiv al PSD.

    • O fi fost „sistemul informatic introdus in toate sectoarele”(eu NU am vazut nicaieri aceasta Informatie, DIMPOTRIVA si va dovedesc mai jos!), Adminsitratia publica romaneasca e inca la nivel de PIX si Registru in majoritatea Institutiilor Publice, pentru ca Sistemele informatice ori NU functioneaza, ori NU sunt INTERCONECTATE(INTEROperabile!) si ca sa cauti o Informatie trebuie sa cauti in N’spe locuri!
      Dovada, in Programul de guvernare Dancila:
      „Până la 1 iulie 2018, vor fi făcute publice Strategia de Reorganizare a Instituțiilor statului și Calendarul de implementare a acestei strategii. În programul Tudose era prevăzută data de 1 ianuarie 2018. Aceeași dată era menționată și pentru INFORMATIZAREA Sistemului Public al Instituțiilor din România. Pentru ca acest lucru să se realizeze, Guvernul va prezenta, PANA la 1 iulie 2018, Calendarul și modul de implementare a Sistemului Informatic INTEGRAT pentru toată Administrația publică din România, scrie în programul Guvernului Dăncilă.”
      https://www.cotidianul.ro/diferente-intre-programul-dancila-si-programul-tudose/
      (Evident, ca NU vom vedea NIMIC, doar PROMISIUNI!)

      In plus, „Programul cu Banca Mondiala de informatizare a Fiscului este intr-o faza INTARZIATA si suntem in dialog cu ei pentru a gasi solutii, a declarat Daniel Tudor, vicepresedinte al ANAF, intr-o conferinta organizata de PwC Romania, in 20 Februarie 2018”, scrie Agerpres.
      https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-22296683-tudor-anaf-programul-banca-mondiala-informatizare-fiscului-este-intr-faza-intarziata.htm
      Programul e practic ESUAT, a inceput in 2013 si avea Termen 2016.(BM l-a prelungit cu 2 ani, dar DEGEABA!)

  3. Pana cand?
    Pana in 2040, cand Strategia Romania 2040 a dlui Dragnea ne va ferici pe cei care vor mai fi pe meleagurile astea: la recentul Congresul al PSD, Dl Dragnea a zugrăvit o Românie fabuloasă, viitor nod energetic şi de transport, cu trenuri de mare viteză, autostrăzi, educaţie şi sănătate.
    Dar totul în 2040, pentru cine va apuca măreaţa lume nouă anunţată de L. Dragnea.
    Pana atunci, societatea românească trebuie să se lupte cu rezultatele pe care guvernarea PSD le produce zi de zi, fără a mai ţine cont de Biblia Programului de guvernare.
    Incompetenţa şi proasta guvernare NU pot produce altceva decât ce se vede.
    În 2017, România NU a beneficiat de nici 1 Kilometru nou de autostradă.
    Trenurile merg cu viteză medie mai mică decât pe vremea lui Carol I.
    Metroul către Otopeni este deja un obiectiv ratat. Pur şi simplu nu se face.
    Metroul din Drumul Taberei care trebuia inaugurat de 3 ani, nu va circula nici în 2018. Sunt probleme mari cu finanţarea şi Comisia Europeană nu se angajează să mai plătească aşa ceva.
    Programul spitalelor regionale, trecut cu litere groase în Programul de guvernare, nu este altceva decât o fantasmă bună de luat voturi. Din cele 8 spitale regionale au rămas 3.
    CE a acceptat să finanţeze spitalele regionale de la Iaşi, Craiova şi Cluj.
    Rezultatul? Niciunul dintre ele NU este în poziţia de a primi vreun ban pentru că proiectele NU sunt gata şi NU pot fi trimise la Bruxelles.
    Sute de Milioane de Euro sunt pierdute în acest moment.
    Comisarul pentru Dezvoltare, Corina Creţu, avertizeaza REPETAT Romania ca PIERDE Bani europeni…
    Dar, in 2040 va fi BINEE!

  4. Inca ceva:
    „Revolutia fiscala” zace de peste 5 luni in Parlament, 6 Ordonante au modificat-o deja.
    Patronii REFUZA sa Modifice Contractele pana NU apare Legea Aprobata de Parlament!
    PSD se teme sa o transforme in LEGE pentru ca e posibil sa mai apara Modificari!
    „Guvernul a bulversat mediul de afaceri adoptand, pe repede inainte, Ordonanta 79/2017 care a impus o Revolutie fiscala contestata, care a adus modificari majore intr-un timp extrem de scurt. Ne aflam la finalul lunii Mai si, pentru 2018, oamenii de afaceri sunt tinuti in continuare in incertitudine – Legea „revolutiei fiscale” zace inca in Parlament si nu mai putin de 6 Ordonante de urgenta au modificat-o pana acum.

    Proiectul de Lege privind adoptarea OUG 79/2017 a fost adoptat de Senat pe 4 decembrie 2017. 3 zile mai tarziu, a ajuns la Camera Deputatilor, for decizional, iar pe 14 decembrie, Comisia de Buget ar fi trebuit sa prezinte un Raport pe care Deputatii urmau sa-l voteze in plen.
    Cu toate astea, Raportul NU a fost terminat nici pana in ziua de azi.”
    NU o mai fi PRIORITATE pentru dl Dragnea!
    „Proiectul a fost pus de vreo 2, 3 ori pe ordinea zi acum vreo 5 saptamani si a tot fost scos. Au fost multe amendamente si cred ca si-au dat seama de ce greseli au facut. Noi am depus amendamente si cred ca, la fel cum se intampla de obicei, cei de la Putere isi asuma amendamentele Opozitiei si spun ca sunt ale lor si ca ei au facut treaba asta buna.
    In general, pe orice lege unde noi depunem amendamente, ei o retrag de pe ordinea de zi, o repara daca isi dau ei seama ca s-ar crea in opinia publica un curent impotriva lor, si apoi prezinta din nou o forma modificata cum am propus si noi. Cam asta este tactica”, ne-a declarat Cossette Chichirau.

    Deputatul USR mai afirma ca un alt motiv ar fi ca parlamentarii PSD nu se inteleg cu propriul Guvern.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.