Până și operatorul de sistem se ocupă de fotovoltaice

Operatorul de sistemTranselectrica a semnat un contract de finanţare în valoare de 56,2 milioane de euro, prin PNRR, pentru instalarea de centrale fotovoltaice şi instalaţii de stocare în 29 de staţii electrice, retehnologizarea filialei SMART S.A., optimizarea reţelei de comunicaţii gestionate de filiala Teletrans şi crearea unui centru de date, potrivit unui comunicat remis bursei.
„Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA informează publicul investitor asupra faptului că, în data de 9 aprilie 2024, a semnat cu Secretariatul General al Guvernului, în calitate de coordonator de reformă şi/sau investiţie pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), contractul de finanţare pentru implementarea investiţiei „Eficientizarea, modernizarea şi digitalizarea reţelei naţionale de transport al energiei electrice”, finanţată prin componenta REPowerEU a PNRR în valoare de 56,2 milioane de euro”, a anunțat compania.
Potrivit sursei citate, prin acest contract vor fi finanţate trei proiecte de investiţii esenţiale pentru eficientizarea şi modernizarea reţelei electrice de transport, două dintre ele fiind destinate filialelor Smart SA şi Teletrans SA.
„Investiţia vizează instalarea de centrale fotovoltaice şi instalaţii de stocare în 29 de staţii electrice, retehnologizarea filialei Smart S.A. şi pentru optimizarea reţelei de comunicaţii gestionate de filiala Teletrans şi crearea unui centru de date. Reamintim, implementarea acestor proiecte va contribui semnificativ la consolidarea Reţelei Electrice de Transport a României. Obiectivul investiţiei finanţate prin REPowerEU este de a creşte flexibilitatea şi de a soluţiona blocajele din reţeaua de electricitate pentru accelerarea integrării capacităţilor suplimentare de energie regenerabilă şi pentru creşterea gradului de rezilienţă a reţelei, consolidând, în acelaşi timp, securitatea cibernetică printr-o mai bună capacitate de reacţie la atacurile cibernetice”, se precizează în document.
Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA realizează activitatea de transport al energiei electrice prin Reţeaua Electrică de Transport a României, alcătuită din 81 de staţii electrice de transformare şi 8931,6 kilometri de linii electrice aeriene, cu tensiuni de 220 kV şi 400 kV.
Investițiile în centrale eoliene și fotovoltaice au luat o amploare ieșită din comun, ultimii doi ani, ca urmare a facilităților oferite prin multipele programe europene aferente tranziției energetic. Sunt mii de MW în curs de instalare sau în curs de obținere a autorizațiilor, care se adaugă celor 4.000 de MW deja instalați. Inclusiv în Marea Neagră se vor instalate turbine eoliene. Toate parcurile de regenerabile sunt subvenționate prin factura la curent a tuturor consumatorilor, prin referința „certificate verzi”.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1073 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Din factura consumatorului totul este subventionat.Atata elemente componente are factura de energie ca cine vrea sa descifreze trebuie sa faca intai 10 facultati ca cumva sa inteleaga.Clanul baietilor destepti ne jupuie de bani cu acordul statului Roman si a politicienilor (de la orice partid politic) corupti.
    Asa persoana a a juns bataia de joc a statului.

  2. este planul chinezesc de a ne distruge.

    de fapt china e distrusa ,pe cale sa se duca la Dracu
    si chinezii au dat startul cursei la zidul mortii;
    fenomenul chinezesc „covid19” nu a fost decat o rabufnire,
    vor urma -multe sau putine,nu stim.

    CHINA TREBUIE DISTRUSA!

  3. Toate parcurile de regenerabile sunt subvenționate prin factura la curent a tuturor consumatorilor, prin referința „certificate verzi”.
    Adica fiecare consumator plateste o suma pentru certificatele astea verzi, prin care investitorul isi recupereaza investitia.
    Deci investitia este facuta de Consumator si NU de Investitor care-si multiplica suma investita prin adaosul de procente mai mari dacat in alte tari europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.