Pandemia COVID-19 – impact scăzut asupra sistemului de pensii private

Dan Armenu (ASF), vicepreşedintele ASF al Sectorului Sistemului de Pensii Private, a declarat:

 “Impactul pandemiei cu COVID-19 asupra economiei mondiale este semnificativ, estimările organismelor internaționale cu privire la creșterea economică au fost ajustate în sens negativ, din cauza întreruperii unei părți importante a producției, problemelor apărute pe lanțul de aprovizionare și distribuție, simultan cu apariția unor dezechilibre atât pe partea de cerere cât și pe partea de ofertă și incertitudinilor cu privire la evoluțiile pe termen scurt și mediu.

Instituțiile financiare au făcut față provocărilor pe termen scurt, dovedind adaptabilitate în relația cu clientela și reziliență în contextul unei volatilități crescute a piețelor. Și piața financiară și de capital din România a fost afectată de volatilitățile mari înregistrate pe piețele internaționale, ca rezultat al efectului de contagiune care s-a propagat atât în economie cât și în sistemul pensiilor private.

Impactul crizei generate de pandemia Covid-19 asupra sistemului de pensii private este unul simitat și conjunctural, ținând cont de faptul că politica de investiții este prudentă și conservatoare, investițiile realizate de fondurile de pensii sunt pe termen lung, în acord cu durata obligațiilor, iar portofoliile sunt foarte bine diversificate.

Într-un orizont de timp de 30-40 ani, caracteristic investițiilor fondurilor de pensii private, perioadele de volatilitate pot fi des întâlnite, în funcție de frecvența apariției crizelor economice, sau de evoluția economiei. Astfel, în ultimii zece ani, s-au manifestat două crize globale majore, care au generat volatilități ridicate în sistemul de pensii private. În criza actuală, determinată de pandemia COVID-19, impactul maxim a fost unul conjunctural și emoțional în luna martie, când scăderea valorii activelor a fost de aproximativ 11%, iar în luna mai, așa cum se observă și din graficul de mai jos, volatilitățile s-au redus semnificativ până la aproximativ 2% – 3%.

Mai mult, din evoluția valorii unitare a activului net – VUAN-ului- și a numărului de noi cazuri de îmbolnăviri la nivel global se observă că în perioada februarie-martie în care numărul de cazuri a înregistrat o creștere puternică, VUAN-ul s-a diminuat considerabil, după care a urmat o perioadă de stabilizare, în care volatilitățile au fost din ce în ce mai scăzute.

Astfel, între evoluția VUAN-ului fondurilor de pensii private din România și numărul de noi cazuri de îmbolnăviri înregistrate la nivel global, există o corelație negativă puternică, coeficientul de corelație fiind de -0,68448. De asemenea, se observă faptul, că valoarea coeficientului de corelație dintre VUAN-ul fondurilor de pensii private din România și numărul de îmbolnăviri înregistrate în economiile mari, precum SUA este de -0,645, iar corelația devine și mai puternică, cu o valoare a coeficientului de -0,8837, când ne raportăm la numărul de cazuri de îmbolnăviri din China, astfel cum se observă și în graficul următor.

Astfel, creșterea accentuată a numărului de îmbolnăviri în China, SUA sau la nivel global a determinat o scădere a VUAN-ului fondurilor de pensii private în Romania, iar revenirea semnificativă a VUAN-ului s-a produs pe măsura ce s-a înregistrat scăderea numărului de cazuri.

Evoluția sistemului de pensii private din România este influențată de criza COVID-19 manifestată la nivel global, piața financiară fiind racordată la evoluțiile de pe piețele europene și internaționale. În acest sens, prin intermediul unei estimări pe baza unei regresii simple dintre VUAN-ul fondurilor de pensii private din România și numărul de îmbolnăviri la nivel global, se observă că o variație a ratei de creștere a numărului de noi cazuri COVID-19 de 1pp ar putea avea un impact negativ de aproximativ 0,021pp asupra activelor din fondurilor de pensii private în scenariul acțiunii acestui factor izolat.

Volatilitățile ridicate de pe piața de capital, reflectate de scăderea cu peste 40% a indicelui BET în luna martie, au avut un impact limitat asupra activelor fondurilor de pensii, datorită ponderii acțiunilor în structura portofoliilor. Revenirea pieței de capital, respectiv creșterea indicelui BET cu aproximativ 20% în luna mai, odată cu scăderea numărului de îmbolnăviri cu COVID – 19, a condus la diminuarea volatilității VUAN-ului la valori scăzute (între 2% și 3%), în marja obișnuită de evoluție a oricărui activ.

Cu toate acestea, luând în considerare și alți factori, precum ponderea titlurilor de stat în portofoliile de investiții ale fondurilor de pensii de aproximativ 70%, ponderea acțiunilor în portofolii de aproximativ 22%, revenirea cursului acțiunilor pe piața de capital, buna diversificare a portofoliilor, măsurile luate de guverne pentru limitarea îmbolnăvirilor și evoluția variabilelor din modelul de regresie, putem concluziona că influența crizei COVID-19 asupra variației VUAN-ului este limitată și conjuncturală”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Ce prezinta profesarasul din ASE aici este o insiruire de vorbe, limbaj tehnic neaccesibil cititorului neavizat pentru ca astfel da bine…cred ca este acolo pus pentru „salarul” mare, bun pentru romania. Cred ca ar trebui sa dati socoteala cu mai multa responsabilitate fata de clinetii dvs., adica noi cetatenii si sa nu mai dati rezulatate iterpretate ca un student mai rasarit de la ASE.

  2. Orban ne spune ca suntem bine, Catu ne spune ca o ducem excelent. Acum vine si dl. Armeanu si ne spune acelasi lucru. E clar ca nu avem nici o problema si ca Romania infloreste sau duduie conform unei zicale politice. Necazul va fi cand vom cadea ca o para malaiata iar domnii de mai sus se vor spala pe manute!. Asa este cand ce iese pe gura nu trece si prin creier. In curand va aparea si omul negru de la BNR care, ingrozit de economiile nemaipomenite ale romanilor pe timp de criza, va impune guvernantilor nauci. masuri de austeritate care ne vor aduce aminte de Marinel!!.

  3. Da, sa scazi in doua luni cat au urcat in ultimii zece ani, asta da impact scazut. Ma gandesc cum arata impactul mediu? Probabil conturile golite, iar la impact ridicat trebuie sa aduci tu bani de acasa.

  4. Cata … schizofrenie la asta, ramane de vazut cand va trebui sa plateasca pensiile private, ce vor spune oamenii cand vor afla ca „suma este c-am micuta” si ca dupa terminarea ei vor trebui sa se descurce tot cu pensia „nationala”. Doar ca, aceasta va fi mai mica pentruca restul a intrat in buzunarele „smecherilor care administreaza pensiile private, comisioane GRASE, adevarata cireasa de pe tort o reprezinta „comisioanele lor, nu valoarea pensiei incasata de romani la vremea pensionarii, comisioane grase – enorme incasate de administratorii lor si fara nici o garantie ca romanii care au contribuit vor mai vedea banii la final, asta-i miza pensiilor private.

  5. Regresia liniară e bună la orice. Putem corela și stropii de ploaie din Islanda cu evoluția VUAN-ului. Pozitivă sau negativă, corelația demonstrează fără echivoc o scădere ușoară a VUAN-ului înaintea crizei economice globale care abia urmează celei sanitare. Cum va arăta scăderea VUAN-ului asta nu vă poate spune niciodată un economist plătit de administratorii fondurilor de pensii private.
    Din fericire în România nu este cazul de pagube uriașe, fiind doar o nouă lecție de viață pentru românașii amatori de randamente iluzorii de pe urma comisionărilor certe ale unor hrăpăreți cam bandiți și sigur incompetenți.

  6. Comentarii de prostovani.
    cand in toata lumea civilizata aceste fonduri de pensii private merg de zeci de ani, vine un nenea sa ne spuna noua cat sant de nocive.

  7. Serios, insemna ca esti platit de administratorii sarlatani de la fondurile de pensii private. Sau, esti chiar unul dintre ei, cireasa de pe tort – comisioanele grase sunt un deliciu pentru acestia. Daca nu, inseamna ca esti in neastiinta de carte, nu ai auzit despre celebrele super-inginerii financiare mafiote prin care la fel de celebre fonduri de pensii private le-au aratat „pènsionarilor privati” conturile ZERO bani (nu dam numele valutei ca stiu ei mai bine), sufla vantul prin conturile golite. Oameni aflati in pragul sinuciderii in momentul in care au constatat ca dupa pensionare „nu mai auun ban in conturi”, ramanandu-le sa ajunga cersetori dupa o viata de contributie la pensiile private iar celebrii administratori, sigur ca au ramas cu la fel de celebrele si grasele comisioane incasate din timp.

  8. @tetea Pensii private obligatorii nu au mai fost decat in Ungaria si Polonia, unde contribuabilii au avut posibilitatea sa revina la stat. Șmenul mai este valabil doar în România. Sistemul de pensii private practica de US îi determină pe oameni să lucreze până la moarte și dincolo de ea. Să sperăm că vei opta singurel să pleci în US.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.