Panica a cuprins toate pieţele lumii

Lunea neagră de pe bursele lumii a şters în doar câteva ore miliarde de dolari din conturile investitorilor iar situaţia nu este una care să dea mari speranţe pentru viitor. Sunt semne că Partidul Comunist din China a scăpat controlul. Ceea ce a început pe bursele chineze ca un val local de turbulenţe a cuprins acum toate bursele lumii, materiile prime de bază pentru industrie şi valutele economiilor emergente dependente de pofta pentru importuri a Chinei. Unii analişti fac paralele cu criza financiară din Asia de la sfârşitul anilor ’90. Investitorii sunt foarte speriaţi, iar aceasta este o veste bună pentru „taurii” care caută „un capăt de aţă” pe pieţe, susţine investitorul Jeffrey Saut, scrie marketwatch.com. „Sincer, nu am văzut atât de mult frică din primăvara anului 2009, atunci când pieţele au căzut în urma crizei financiare”, spune Saut, şef Strategii Investiţii la Raymond James, într-o notă adresată clienţilor. Aceştia au văzut cum indicele Dow Industrial DJIA a pierdut peste 500 de puncte la finele săptămânii trecute, împingând indicele pe teritoriul de corecţie. S&P 500 şi Nasdaq Composite s-au scufundat, de asemenea, cu S&P 500 ştergând mai mult de 1 trilion de dolari din capitalul său în timpul săptămânii trecute.

Saut spune că indicele lui propriu de tranzacţionare este „extrem de suprasolicitat, iar panica este în aer”. Indicele CNN al Fricii şi Lăcomiei este la 10, cea mai ridicată cotă în lectura lui Jeffrey Saut. Acesta observă că numărul opţiunilor de vânzare care dă dreptul, nu şi obligaţia de a vinde un stoc la un anumit preţ, este speculat de către traderi la un volum ce depăşeşte opţiunile de cumpărare, ceea ce dă dreptul, nu şi obligaţia de a cumpăra la un anumit preţ, la cele mai ridicate cote din 2012. Acesta este de asemenea, un semn controversat.

„După ce a fost greu lovită luni, suferind cel mai mare declin din februarie 2007, piaţa de capital din China este din nou în centrul atenţiei marţi. Beijingul a injectat 24 de miliarde de dolari, dar operaţiunea nu a dat rezultatele scontate. Cu o oră înainte de finalul sesiunii de tranzacţionare, indicele Shanghai Composite a pierdut 6.92%, la 2987.58 puncte, extinzând pierderile multi-anuale de 5178.2 de la 12 iunie la 42.3%. Este pentru prima dată când indicele se tranzacţionează sub nivelul de 3000 de puncte, din 25 decembrie anul trecut până în prezent. În ultimele 12 luni, Shanghai Composite Index pierdut 35%”, scrie Business Insider. Spre deosebire de bursele din China, celelalte pieţe asiatice încep să se stabilizeze. Stocurile japoneze au deschis în minus, apoi s-au mai recuperat. Valorile de referinţă internaţionale şi americane ale petrolului şi-au revenit oarecum, în pofida preocupărilor legate de un surplus pe piaţă. Bursele din Statele Unite s-au confruntat cu o sesiune volatilă luni, cu indicele S&P 500 închizând în scădere cu aproape 4%, scrie The New York Times. De asemenea, pieţele Futures de pe Wall Street indică o zi mai bună.

Pentru a vedea adevărata dimensiune a catastrofei de pe burse, iată câteva grafice elocvente.

Evoluţia indicelui Shanghai Composite este cea mai grăitoare – bursa a pierdut toate câştigurile înregistrate de la începutul acestui an

sursa: Bloomberg, www.businessmagazin.ro

Evoluţia indicelui Hang Seng din Hong Kong

sursa: Quartz, www.businessmagazin.ro

Evoluţia indicelui din Taiwan

sursa: Quartz, www.businessmagazin.ro.

Evoluţia preţului cuprului pe bursa din Marea Britanie

sursa: Quartz, www.businessmagazin.ro

Lunea neagră a provocat scăderei de 3-4% indicilor americani, accentuând în acest fel picajul de la sfârşitul săptămânii trecute. „Economia mondială intră într-o nouă criză”, crede investitorul elveţian Marc Faber. Şi aduce argumente în acest sens: spargerea balonului creditului şi şocul dinChina. Despre problemele Chinei, Faber este foarte clar: vânzările de maşini, de obiecte de lux nu numai că au încetinit; s-au lovit de un zid de cărămidă. După recordul mondial atins deChina, a cărei economie a crescut cu 50% în ultimii cinci ani, este normal să vină şi reculul. „Înainte de orice balon speculativ, avem o expansiune uriaşă a creditului”, aminteşte Faber de anii 1997-2000 şi 2003-2007. De data aceasta nu este diferit şi vom avea o criză de proporţii epice, a mai spus Faber, al cărui newsletter Gloom, Boom & Doom Report a devenit foarte popular după ce a anticipat şocul financiar care a condus la căderea băncii americane de investiţii Lehman Brothers în anul 2008.

„Pieţele în sânge”, titrează Reuters, amintind că tot preţul petrolului de tip West Texas a spart nivelul psihologic de 40 dolari pe baril, iar ţiţeiul Brent a coborât pentru sub reperul de 45 dolari pe baril pentru prima dată din anul 2009 încoace. Sunt semnalele de alarmă trase peste tot în lume de pieţele bursiere. Indicii europeni s-au tranzacţionat, de asemenea, cu 4-5% sub nivelurile de referinţă în cea mai mare parte a zilei. „Este o panică antrenată de ştirile macro dinChina”, explică Didier Duret, chief investment officer la ABN Amro.

Aşa-numitul „indice al fricii” VIX, care măsoară volatilitatea Bursei americane în funcţie de cotarea din piaţa opţiunilor, a depăşit nivelul de 50 de puncte ieri pentru prima dată de la criza care a condus la căderea băncii americane de investiţii Lehman Brothers, iar la miezul nopţii se stabilizase la reperul de 40 de puncte, ceea ce reprezintă însă un avans de 45% faţă de nivelurile de vineri. Este cea mai mare oscilaţie a indicelui VIX consemnată vreodată. „Volatilitatea vlatilităţii n-a fost nicicând mai ridicată”, spune Zero Hedge. Bloomberg atenţionează şi asupra oscilaţiei de 4.500 de puncte a indicelui Dow Jones Average Industrial într-o singură zi: „Nu este normal!”.

Conform lui Mohamed El-Erian, consultant-şef pe probleme economice la grupul Allianz, mai este loc de scădere. În felul acesta, spune El-Erian, acţiunile pot găsi cumpărători noi. Preţurile scad după ce „se umflaseră dincolo de valorile de evaluare fundamentală în urma intervenţiei băncilor centrale”, a adăugat oficialul Allianz. Explicaţia sa pentru actualul picaj: pe termen scurt, faptul că băncile centrale nu au putut interveni pentru a scurtcircuita contagiunea crizei asiatice, iar pe termen lung este absenţa creşterii economice la nivel mondial. Russ Kosterich, chief investment officer la BlackRock, compania cu cele mai mari fonduri în administrare din lume, crede că bursa americană poate pica cu 20% pentru că problemele Chinei sunt suficient de mari pentru a trage întreaga economie globală în recesiune.

Furia de bursele lumii a afectat toate marile companii de tehnologie, care „se duc în cap” acum, unele suferind chiar căderi abrupte. Facebook a scăzut luni cu 12,1%, până la 75,62 dolari, Apple cu 10%, până la 95,17 dolari, Amazon a înregistrat scădere de 6,4% până la 463,03 dolari, în timp ce Microsoft a coborât valoarea unei acţiuni cu 5,8%, până la 40,59 dolari. Lista poate continua, companii mai mici fiind de asemenea afectate. Per total, sute de miliarde de dolari în capitalizare au disparut peste noapte.

Valul scăderilor de la bursele lumii a lovit şi piaţa de capital autohtonă. Bursa de la Bucureşti a închis şedinţa de luni cu o scădere abruptă de 6,3% la nivelul principalului indice BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni. Scăderea a şters 8 miliarde de lei din capitalizarea companiilor listate. Rulajul cu acţiuni a fost de 28 milioane de lei, de patru ori mai mare decât într-o zi obişnuită. Acesta este un semn de panică. Petrom, cea mai valoroasă companie de la Bu­cureşti, a consemnat un minus de 8%, în timp ce Fondul Pro­prie­ta­tea, cea mai tran­zacţio­nată, a căzut cu 6,7%. SIF-urile au pier­dut pe medie 6,65%, SIF 3 pierzând chiar 9%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.