Parlamentul cu 300 de locuri, repus pe tapet

Eugen Tomac îi cere lui Marcel Ciolacu să pună pe ordinea de zi a Camerei Deputaților proiectul privind reducerea numărului de parlamentari la 300.

„În ultima perioadă, vorbiţi foarte des şi apăsat despre nevoia respectării legilor, a deciziilor CCR şi a voinţei cetăţenilor, dar şi despre ruptura de trecut a PSD şi nevoia de reformă a partidului. În virtutatea acestor principii exprimate public, Partidul Mişcarea Populară vă solicită punerea pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Camerei Deputaţilor a proiectului legislativ 462/2018 care are ca obiect reducerea numărului de parlamentari la 300 în conformitate cu voinţa cetăţenilor României exprimată prin referendumul din 22 noiembrie 2009. Adoptarea şi promulgarea în timp util (înainte de alegerile parlamentare) a actului normativ adoptat deja de Senat, dar blocat în sertarele Camerei Deputaţilor (instituţie pe care o conduceţi de mai bine de un an), poate produce efecte în ceea ce priveşte arhitectura viitorului Legislativ”, îi transmite într-o scrisoare deschisă Eugen Tomac lui Marcel Ciolacu.

El spune că cele 7.765.573 de voturi (88,84% din sufragiile valabil exprimate) favorabile reducerii numărului de parlamentari la 300 reprezintă mai mult decât scorul electoral obţinut de orice formaţiune politică sau candidat de când România a devenit o democraţie consolidată în epoca post-decembristă.

Eugen Tomac invocă și decizia Curţii Constituţionale din România cu numărul 682/2012, potritiv căreia „Nici nu ar fi admisibil într-un stat de drept ca voinţa populară, exprimată cu o largă majoritate, să fie ignorată de reprezentanţii aleşi ai poporului (…) ceea ce distinge un referendum consultativ de unul decizional nu este, în principal, chestiunea privitoare la respectarea sau nu a voinţei populare – această voinţă nu poate fi ignorată de aleşii poporului, întrucât este o expresie a suveranităţii naţionale -, ci caracterul efectului referendumului (direct sau indirect). Spre deosebire de referendumul decizional, referendumul consultativ produce un efect indirect, în sensul că necesită intervenţia altor organe, de cele mai multe ori a celor legislative, pentru a pune în operă voinţa exprimată de corpul electoral”.

„Prin evitarea proiectului legislativ al PMP pe care nu doriţi să-l puneţi pe ordinea de zi, sfidaţi deopotrivă voinţa românilor şi decizia Curţii Constituţionale. De asemenea, PMP vă informează că, în Italia, referendumul de reducere a numărului de parlamentari susţinut în 20 – 21 septembrie, a fost aprobat la rândul său cu o largă majoritate (69,96% din voturile vabil exprimate) şi acesta urmează să fie transpus în legislaţia italiană în următorii doi ani. Este o ruşine pentru Parlamentul României că, în 11 ani, n-a reuşit să pună în aplicarea dorinţa covârşitoare a românilor. Corect ar fi ca, săptămâna viitoare, să avem pe ordinea de zi, în plenul Camerei Deputaţilor, această iniţiativă legislativă pentru a da votul final pentru adoptarea acesteia. Abia atunci, domnule Ciolacu, veţi avea dreptul să vorbiţi despre respectarea Constituţiei şi a voinţei cetăţenilor. Şi abia după aceea oamenii vor începe să vă creadă că doriţi o reformă reală a PSD”, conchide liderul PMP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. Daca se Reduce la 300 de Fotolii , in Parlament , eu cu Cine mai Votez in Parlament ? Cu Apoliticii ? Ce Vot iese la urma ? La Dansul pe Sarma ? La Diferente de un Vot ? In Parlament ?

  2. Eugen Tomac a aparut de niciune. Nimeni nu il credita cu un viitor politic. Daca s-ar scutura de unsul Basescu, eu cred ca ar ridica partidul. Tomac devine frecventabil. Il vad om de cuvant.

  3. Acum ma raliez cu PMP si votez cu amandoua mainile.Numarul locuitorilor din ROMANIA a scazutfoarte mult,dar a crescut numarul,parlamentarilor,lenesilor si care vor avea parte de PENSII SPECIALE.Sunt unii deputati si senatori,care nu au avut nici o initiativa legislativa si nici nu au luat cuvantul,doar atunci cand au depus JURMAMANTUL,FELICITARI d-le TOMAC! Asa castigati electorat. Daca se aproba si vor fi numai 300 de parlamentari,va dati seama ce economii se fac! O sa aveti un vot de la mine la PARLAMENTARE. S U C C E S !!!

  4. Cred ca nu e roman care sa nu voteze (iar) pentru 300 de parlamentari si o singura camera,eventual 1 senator per judet si 5 deputati; si asa sunt prea multi

  5. Reducerea Numarului de Parlamentari la 300 , Miroase a Serviciu Secret Strain , Implicat in Politica din Romania , prin Divide et Impera , in Politica Romaneasca !

  6. Numarul parlamentarilor are o logica nu poti pune la intamplare.
    Avem un numar de judete. Din fiecare judet trebuie stabilit numarul de parlamentari pentru a reprezenta toate partidele cu mai mult de 5%.
    Deci la 5 % procente un parlamentar si la 100 procente rezulta 20 parlamentari pe fiecare judet.
    Inmultim nr de judete cu 20 si rezulta cam O MIE DE PARLAMENTARI.

  7. A început petrov să joace poker din nou!
    În mintea lui vexată (sau cum o fi aceasta, căci nici el nu știe ), tomac a devenit asul din mânecă iar Parlamentul României… un fel de ruletă. Nu rusească, desigur, căci nu-și permite și nu are curajul…
    ( Oare știe ce-i aia!?)
    -Știe bă, cum să nu știe!
    -Băh!!!!
    Liniște! Ce dracu, nu vedeți că sunt iarăși pe val!? Am fost căpitan de vas atâția ani! ( Apropo! CÂȚI? ) Cio(la) cu mic!… Acum noi suntem la putere!
    „Nu l-am lovit nici cu palma… nici cu… cu ce-am zis că nu mai știu…
    – Nici cu pumnul în plex, domnule președinte!
    – Așa eugen! Nici cu pumnul în plex.
    Să – ți ffffie rrrussssine!!!!
    AAAADDIII NNNUUU PPPAAATRRRRICIU!

    Halal politică!
    Halal politicieni!
    Halal stat!
    Cum să nu creadă lumea în blesteme… !!!
    Bine că sunt destui cei care ÎNCĂ mai cred în DUMNEZEU!

  8. Daca ar fi alegeri normale, dupa numarul de cetateni romani din Romania, e posibil ca nici parlament sa nu existe, in locul parlamentului vor fi birocrati de lux cu duiumul. Bine, ca si timp de 30 ani s-au adunat o groaza de luxosi pe nemerit. Nu spun ca e rau sau bine, dar, sunt prea multi care incaseaza fara munca prestata enorm de multi bani, si in plus, ocupa fiecare cel putin alte 3-4-5 locuri de munca la stat, locuri de munca cu care se lauda cei de la insp ca au crescut! Si nu este normal!

  9. Democratia costa, pentru sanatatea unei societati democratice e bun un numar mare de parlamentari. Este populism sa te calicesti pe salariile a 100 de parlamentari in plus cand un presh de la 3coceni cheltuie mai mult pentru udatul gradinii. Nu vreau ca Sorosh (un ex la intamplare) sa influenteze cateva marionete din parlament si sa intoarca rezultatul alegerilor, deci coruptia poate fi mai mare cu parlamentari mai putini. Iar parlamentul unicameral e cea mai proasta idee, nu ni se potriveste si gata.

  10. Raman uimit de ceea ce aud, din gura unui mare ziarist, referitor la imposibilitatea amanarii alegerilor parlamentare, in situatia tampita a infectarilor cu Covid.Totul fiind descris, in mod fortat, DOAR in cheia art.63, alin.(1), din Constitutia României.

    Cica nu se pot amana pentru ca art.63 la alin(1) zice ca:x,y,z.

    Pai da, dar art.63 mai are si alin (2) si (4).Alin (4) care ne spune ca mandatul vechiului parlament se prelungeste pana la intrunirea legala a noului Parlament.Enuntul e simplu.

    Deci (2) si (4 ) arata clar ca in caz de forta majora, chiar fara starile descrise la alin (1), exista posibilitatea perfect legala a amanarii, Parlamentul ramanand functional.

    Deci nu e nevoie sa moara oameni de Covid, dupa 6 decembrie, doar ca sa fie alegerile facute la termen.

    Conform Constitutie Romăniei, se pot amana alegerile 3 luni,chiar si fara starile descrise la art.63,alin.(1)

    Cine nu amana alegerile parlamentare,desi numarul infectarilor ar impune-o, omoara ROMĂNI, chiar indirect, si cu premeditare, pentru ca se stiu deja modelele matematice.

    Deci se pot amana alegerile 3 luni, daca situatia medicala o cere, fara ca Presedintele sa fie fortat sa impuna vreo stare speciala, mai speciala decat cea de alerta.

    Daca esti om, si vezi ATI-ul ala plin, nu faci alegeri de nebun, ci preferi sa salvezi indirect niste vieti, in prag de Crăciun.

    Vine Crăciunul, fiti umani decidentilor.

    De Crăciun, oamenii normali si umani trebuie sa sarbatoreasca Nasterea, si nu sa sape gropi comune pentru mortii de Covid.

  11. Aparatul bugetar al statului este de 3 ori mai mare decat cel de dinainte de 1989.BIROCRATIA ESTE DE 10 ORI MAI MARE.
    MASONERIA, SECURISMUL, SINECURISMUL, MAFIOTISMUL, CRETINISMUL, CURVASARIA, TRADAREA, PROSTIA SI HOTIA AU DISTRUS IN ULTIMII 30 DE ANI ROMANIA.

  12. Inca un subiect fals aruncat pe piața. A fost odată ca niciodata un bețiv, numit Basescu. Făcuse el un referendum pe această temă de casa. Acum e repus pe tapet de o Tomata Vanata, asa ca sa aiva lumea ce povesti la spartul covidului.
    Ps. S-a rezolvat problema pensiilor speciale?
    Ps1. S-a rezolvat problema cu bugetele supradimensionate ale serviciilor.
    Ps2. S-a redus bugetul administrației prezidențiale?
    Ps4. S-au redus salariile putorilor de la DNA si parchete? Dupa mintea netrebnicilor ăstora, ar trebui desființat Parlamentul si dizolvate CCR si Avocatul Poporului, ca Jhonny si ceata de antinationali sa inaugureze Republica Dictatorilor Homalailor Alogeni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.