„Pătaţii” vor fi sancţionaţi

După ce i-au scăpat pe deputaţii Monica Iacob-Ridzi şi Dan Păsat de trimiterea în judecată, fentând astfel justiţia, liderii democrat-liberali încearcă acum să mai dreagă busuiocul şi să pozeze în mari luptători împotriva corupţiei. Trei lideri ai PDL, Cristian Preda, Monica Macovei şi Sever Cotoi-Voinescu, propun modificarera Statutului partidului astfel încât arestarea preventivă, trimiterea în judecată sau condamnarea pentru fapte penale să poate duce la suspendarea din PDL pe o perioadă de până la 3 ani sau chiar la excluderea din partid.

Conform propunerilor formulate la Statutul PDL şi publicate pe blogul Monicăi Macovei, poate deveni membru al partidului orice persoană care: are vârsta de cel puţin 18 ani; recunoaşte şi respectă Statutul, Programul şi toate celelalte documente sau regulamente ale partidului; este apreciată şi cunoscută ca un cetăţean onest şi competent, cu o bună reputaţie, înregistrarea sa ca membru nefiind de natură să dăuneze activităţii sau imaginii partidului; nu este trimisă în judecată sau nu a fost condamnată în România sau în orice altă ţara democratică pentru fapte săvârşite cu intenţie; nu a fost angajat al Securităţii sau colaborator al acesteia; nu promovează şi nu a promovat idei sau acţiuni de rasism, xenofobie, antisemitism şi intoleranţă; nu îi este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti.

Documentul face şi o clasificare a faptelor pentru care un membru PDL poate fi sancţionat.

Astfel, sunt considerată fapte foarte grave: falsul în CV-ul şi declaraţia pe propria răspundere privind îndeplinirea condiţiilor de înscriere în partid; incompatibilităţile constatate definitiv de instanţele judecătoreşti pe baza sesizărilor Agenţiei Naţionale de Integritate; constatarea calităţii de lucrător sau colaborator al Securităţii de către Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii; arestarea preventivă, trimiterea în judecată sau condamnarea pentru fapte de natură penală comise în România sau în orice altă ţara democratică; tentativa de a cumpăra voturi sau de a influenţa intenţia de vot, în cadrul şi în afara partidului, prin promisiunea de bunuri sau câştiguri de orice altă natură; încălcarea prevederilor Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale în finanţarea partidului şi a campaniilor electorale; acţiunile împotriva intereselor financiare ale partidului prin folosirea banilor sau resurselor partidului în alte scopuri decât cele prevăzute; promovarea de idei sau acţiuni de rasism, xenofobie, antisemitism şi intoleranţă.

Fapte grave sunt: încălcarea gravă şi repetată a prevederilor Statutului, aducând atingere valorilor şi principiilor stabilite prin Programul politic al partidului; abandonarea nemotivată a responsabilităţilor delegate de partid; arogarea mincinoasă de funcţii, drepturi sau responsabilităţi în cadrul partidului; abuzul în funcţia publică sau încălcarea gravă a normelor de morală publice de către membri de partid aflaţi în exercitarea unor funcţii în instituţiile publice.

Fapte mai puţin grave sunt considerate: acţiunea neglijentă în exercitarea responsabilităţilor atribuite de partid; refuzul fără motiv de a coopera în munca de partid; exprimarea ofensatoare la adresa altor membri; refuzul nemotivat de a plăti cotizaţia de partid după notificarea în scris privind întârzierea plăţii.

Faptele foarte grave se sancţionează cu: limitarea a dreptului de a fi ales sau numit în funcţii în cadrul partidului sau în instituţiile publice cu sprijinul partidului pentru o perioadă de 1 – 3 ani; suspendarea din partid şi din funcţiile deţinute în partid pentru o perioadă de 1-3 ani; demiterea din funcţii ocupate în structura partidului; retragerea sprijinului politic pentru funcţii dobândite prin susţinerea partidului; excluderea din partid.

Faptele grave se sancţionează cu: suspendarea unor drepturi sau prerogative în interiorul partidului pentru o perioadă de 6 luni – 2 ani; limitarea dreptului de a fi ales sau numit în funcţii în cadrul partidului sau în instituţiile publice cu sprijinul partidului pentru o perioadă de 6 luni – 2 ani; suspendarea din partid şi din funcţiile deţinute în partid pentru o perioadă de 6 luni – 2 ani; demiterea din funcţii ocupate în structura partidului; retragerea sprijinului politic pentru funcţii dobândite prin susţinerea partidului.

Faptele mai puţin grave se sancţionează cu: avertisment; suspendarea unor drepturi sau prerogative în interiorul partidului pentru o perioadă de 1-12 luni; limitarea dreptului de a fi ales sau numit în funcţii în cadrul partidului şi/sau în instituţiile publice cu sprijinul partidului pentru o perioadă de 1- 6 luni.

Documentul propune şi o procedură specială de sancţionare, pentru faptele foarte grave şi grave. Astfel, Comisia de etică a partidului poate declanşa verificări, din proprie iniţativă sau pe baza unei sesizări, şi poate sancţiona ca primă instanţă, indiferent de funcţia deţinută în partid de persoana în cauză. În opinia semnatarilor, aceasta va permite o reacţie rapidă şi neechivocă care este fundamentală pentru imaginea partidului şi respectarea principiilor politice şi etice ale acestuia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.