Patriciu de Moldova îl dă în judecată pe Vladimir Voronin

Fostul preşedinte Vladimir Voronin riscă între şase şi zece ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat în urma procesului intentat împotriva sa de miliardarul Anatol Stati, scrie „Jurnal de Chişinău”. Stati a infirmat recent că va candida la preşedinţia Moldovei, însă nu renunţă la procesul împotriva lui Voronin, iniţiat înaintea referendumului constituţional din septembrie şi a alegerilor imediat următoare.

Stati, patronul grupului ASCOM, îl acuză pe Voronin de obstrucţionarea afacerilor cu petrol pe care ASCOM le avea în Kazahstan şi pentru subminarea unui contract prin care compania lui Stati ar fi urmat să livreze gaze naturale ieftine în Moldova. Prejudiciul este de 1,5 miliarde de dolari pentru ASCOM şi de 1,6 miliarde de dolari pentru statul moldovean. Stati vrea să fie despăgubit nu de stat, ci de Voronin. Averea lui Oleg Voronin, fiul liderului comunist, este estimată la peste 2 miliarde de euro, comparabilă cu cea a familiei Stati.

Gabriel Stati, fiul omului de afaceri, a fost arestat în Ucraina imediat după alegerile din aprilie 2009, fiind acuzat de regimul comunist de subminarea puterii de stat şi organizarea de violenţe în masă. Actualul ministru moldovean de Externe a fost vicepreşedinte al ASCOM. Gabriel Stati a fost ginerele lui Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, o formaţiune aflată acum la guvernare. Nu este singura legătură pe care familia Stati o are cu demnitarii de la Chişinău. Anatol Stati a înfiinţat, în 1994, Partidul Reformei, care a fost condus de Anatol Şalaru, unul dintre oamenii de bază ai actualului Partid Liberal, prezidat chiar de preşedintele interimar Mihai Ghimpu.

În timpul violenţelor postelectorale din aprilie 2009, preşedintele Vladimir Voronin ar fi trimis o scrisoare omologului său kazah Nursultan Nazarbaev „în care autorităţile kazahe sunt informate eronat despre pericolele şi problemele pe care companiile lui Stati le-ar putea aduce statului kazah”, susţine purtătorul de cuvânt al ASCOM, Vitalia Diaconu, potrivit Unimedia. Informaţia, mai puţin detaliată, a fost publicată în urmă cu un an şi de „Financial Times”. Diaconu a declarat că, în urma scrisorii, regimul de la Astana a deschis dosare penale şi administrative, a confiscat bunuri ale companiilor Tolkyneft şi Kazpolmunay, iar directorul moldovean al Kazpolmunay a fost condamnat la patru ani de închisoare.

Cât priveşte presupusul prejudiciu adus statului, cei din ASCOM susţin că Voronin a zădărnicit încheierea unui contract între companie şi stat pentru livrarea de gaze naturale la preţul de 77 de dolari mia de metri cubi (de patru ori mai puţin decât în prezent), până în 2016-2018. Prejudiciul ar fi de 1,6 miliarde de dolari. Voronin a refuzat şi construirea unei termocentrale la Bălţi şi a unor depozite subterane de gaze naturale de către companiile lui Stati.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.