Pe cine împinge Victor Ponta spre Parlamentul European?

Iurie Leancă și-a început cariera la sfârșitul anilor 80, când a fost detașat în ambasada URSS de la București, fiind subalternul lui Dumitru Diacov.

La sfârșitul anilor 90, a fost funcționar de rang mediu în cadrul Ministerului de Externe de la București. Ulterior, a plecat în Kazahstan, acolo unde a lucrat pentru compania petrolieră a nașului său, fostul miliardar Anatol Stati.

În politica de vârf a fost readus de către Vladimir Filat, care l-a făcut vicepreședinte al PLDM, iar ulterior ministru de externe.

În 2013, a ajuns premier în urma unui conflict dur între Filat și Plahotniuc, care a dus la demiterea primului din fruntea Guvernului după ce Plahotniuc a trimis mascații de la CNA chiar în biroul său din Executiv.

A fost și momentul în care Filat și-a semnat decesul politic, întrucât Leancă a devenit imediat premierul lui Plahotniuc, ignorând-ul aproape în totalitate pe șeful său de partid.

Un episod relevant în acest sens a fost relatat în presa de la Chișinău. În 2014, Filat se afla într-unul dintre hotelurile din centru capitalei, deținute de Plahotniuc, punând țara la cale. La un moment dat, s-a pus în discuție și prezența lui Iurie Leancă, iar Filat a spus că nu e nicio șansă ca acesta să ajungă la discuții, întrucât era trecut de ora 2 noaptea. Plahotniuc atunci i-a spus că dacă el îl sună pe Leancă, acesta va fi în maximum 15 minute la ei. Și așa și s-a întâmplat, chiar dacă Leancă locuia într-o suburbie a orașului. Acela a fost și momentul în care ruptura dintre Filat și Plahotniuc a fost definitivă.

În toamna lui 2014, Leancă și-a asumat responsabilitatea guvernamentală pentru un pachet de legi privind activitatea băncii centrale, care permitea BNM să intervină în cazul în care anumite bănci aveau probleme. Pachetul nu a putut să treacă în Parlament, întrucât era extrem de controversat și inclusiv deputați de la putere au refuzat să-l susțină. A fost momentul care a pus bazele jafului din sistemul bancar, întrucât în baza acelui pachet de legi banca națională a injectat un miliard de dolari americani în cele trei bănci devalizate, sub pretextul de a salva „depunerile persoanelor fizice”. Banii au fost scoși însă imediat din bănci și împrăștiați în întreaga lume în ceea ce a devenit cunoscut ca jaful miliardului. Astăzi, suma s-a ridicat deja la 25 de miliarde de lei, bani ce urmează a fi returnați până în 2040 Băncii Naționale din buzunarele cetățenilor.

Tot Leancă a fost cel care, în calitate de premier, a semnat prima garanție financiară pentru cele trei bănci, prin care BNM acorda 9,5 miliarde de lei.

Se întâmpla la scurt timp după ce acesta și-a sfidat partidul, anunțându-și susținerea în prezidențialele din România pentru Victor Ponta, chiar dacă Filat și PLDM au făcut, la Chișinău, campanie pentru Iohannis. Atunci presa de la Chișinău a scris că a devenit clar că Leancă este controlat în totalitate de Plahotniuc, întrucât partidul acestuia a fost cel care l-a susținut pe Ponta în prezidențiale.

La începutul lui 2015, Leancă a părăsit PLDM și și-a format propriul partid, PPEM. În scurt timp Leancă a devenit politicianul care stătea cel mai bine în sondaje, iar partidul său se clasa pe locul 2 în preferințele electoratului din Republica Moldova.

Cum însă nu s-a putut desprinde de Plahotniuc și a colaborat în continuare cu acesta în Parlament, iar ulterior în Guvern, unde i s-a acordat funcția de vicepremier, ratingul său a căzut rapid, ajungând la sub 1% în prezent.

Partidul său nici nu a participat la ultimele alegeri, întrucât nu avea nicio șansă de a trece pragul electoral.

Şi Victor Ponta zice mereu că Dragnea e cu ruşii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cobuz 63 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Cu acest nume, Victoras Ponta își da încă o data cu tesla și își arată adevărata fata urâtă, de securist. Pai asa ceva? Tocmai omul lui Plahotniuc, fost pește, actual delapidator și contrabandist să-l pui pe listele partidului tău?? Al tău cu numele… Cum asa ceva?

  2. Vladimir Jirinovski in 23 mai 2015:”Moldovenii sunt Români! Noi, rușii, le-am dat numele de moldoveni, dar ei sunt ROMÂNI!”Nu il apreciez pe Ponta,dar fiecare partid din Romania avea obligatia morala sa puna pe liste, pe loc eligibil cate un cetatean roman din Basarabia!

  3. Upssss! Dar asta pe cine repreznta in romanca? Numai asta nu era pe lsta,e exact ca Macovei in bulgaria de a adunat voturi sa ramana in PE! Oare nu gasiti oameni demni sa reprezinte cetateanul roman de adunati de peste Prut? Ponta,din cauza astuia vei cadea la voturi! Mai e unul cu bube,de fapt,sunt doi „bubosi” care nu vor aduna voturi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.