Alți bani, altă ”distracție”. România a pierdut la ICSID procesul pe certificatele verzi

România a pierdut la Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale de la Washington (ICSID) un proces intentat de mai mulți dezvoltatori din industria regenerabilelor și trebuie să plătească despăgubiri de 42 de milioane de euro plus dobânzi, notează Economedia.

Ministerul Finanțelor a precizat că unul dintre arbitri ICSID a avut o opinie separată care a fost „mult în defavoarea României”. Hotărârea împotriva României a fost luată cu 2-1.

În 2013, Guvernul de atunci, condus de Victor Ponta, a instituit prin Ordonanță de Urgență una dintre cele mai favorabile scheme de stimulare a investițiilor în domeniul energiei regenerabile din Europa. Numai că președintele de la vremea respectivă, Traian Băsescu, nu a vrut să promulge legislația.

Începând cu jumătatea anului 2013, România a modificat schema de ajutor prin mai multe acte normative, astfel că aceasta nu mai era la fel de atractivă. În 2018, un număr de 10 societăți din România, Germania, Austria și Cipru au inițiat o procedură arbitrală internațională investițională împotriva României.

Companiile au susținut că, pe baza cadrului normativ avantajos stabilit inițial de Guvernul Ponta, ele au construit mai multe parcuri fotovoltaice. Ulterior, din cauza modificării legislației, investițiile le-au fost afectate.

Prin urmare, firmele au cerut României daune de 142,7 milioane euro.

Pe 20 februarie, Tribunalul arbitral a dat dreptate companiilor și a obligat România la plata către reclamanți a 42,2 milioane de euro, plus dobândă de la 1 ianuarie 2022.

De asemenea, România e obligată să plătească 600.000 dolari costuri de arbitraj și aproximativ 3,5 milioane euro cheltuieli de apărare (60% din total), urmând ca la acestea să fie calculate dobânzi de la 30 de zile de la emiterea hotărârii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

  1. Certificatele verzi sunt o uriaşă escrocherie corporatistă. Statele ar fi trebuit să nu intre în acest joc mizerabil dacă nu ar fi fost conduse de nişte slugoi!

  2. Petrov și Dulapul sunt buni de plată !
    Plus guWernerele care au făcut măgăria.
    Votați PeZEDeaua ! Votați PeNeLeaua !
    Votați uSE🌈icii !
    măR😜g…
    ●{RumburKaK-PeZeDici TL & TM-RumburKaK}●

  3. Astia care au facut eoliene si fotovoltaice traiau foarte bine numai din certificate verzi, investitia era recuperata din primul an. Traiasca Taricel care a facut „schema” de inmbogatire a firmelor straine. Ponta a incercat si el ceva, dar gresala mare este ca la investitii straine se accepta jurisdicita de la americani. Acolo este mai multa coruptie decit la noi. In aceste investitii noi ramanem” si batuti si cu banii luati”. Oare cu ajutorul de stat stam mai bine?

  4. Numele lui Ponta, doctorul fals, apare mereu cand este vorba de marile escrocherii securiste. Omului i-a filat mereu o lampa.

  5. Pisicutzu si Bode se potrivesc perfect. Zici ca au aceeasi mama pe nume Securitatea.

  6. Aceiasi schema banditeasca:prin legislatie „se atrage” un investitor ,sau mai multi,cum este in acest caz,(in general „investitorul” se cunoaste),incep lucrarile de santier (conform planului prestabilit cu „investitorul”),apare legislatia contra,se interzic lucrarile,PAC! TRIBUNAL INTERNATIONAL,PAC! MILIOANE PLATITE DE ROMANIA!.In cazul Rosia Montana banditul Ponta a participat la ambele actiuni:si la darea avizelor de exploatare, si la stimularea actiunilor contra exploatare facute in toata tara.Ciolos a fost cel mai mare (editat):a trecut RM in patrimoniu mondial.Unii romani(editat) ii numesc pe cei care au fost contra,patrioti,mai ales pe Ciolos.De unde sa stie (editat) ca totul facea parte dintr-un plan banditesc contra Romaniei.

  7. E de neinteles de ce autoritatile statului nu verifica cine sunt vinovatii pt aceste pierderi?!
    Banii trebuiesc luati de la cei care au provocat ac pierderi.
    Sa stabileasca justitia cine este de vina? Cei care au modificat legile sau cei care au dat favoruri pt investitorii straini?
    Incontinuu pierdem. Se putea f. bine adauga si Rosia Montana. Vom trai pt a plati procese din cauza incompetentei crase si lipsei de raspundere.
    ”Traian Băsescu, nu a vrut să promulge legislația.”
    Sa-l ascultam pe D-ul Basescu. De ce nu a promulgat legea? Cu siguranta era mult in detrimentul Romaniei.

  8. …Hmm!… !(

    …”Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Laurențiu Urluescu”…are.. ceva de zis?

    Sa fie oare, o intamplare:

    ..”În 2018, un număr de 10 societăți din România, Germania, Austria și Cipru au inițiat o procedură arbitrală internațională investițională împotriva României.”..???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.