Pe cine laudă Adrian Năstase. „A salvat peste 300.000 de români”

Alexandru D. Danielopol a avut un rol „extraordinar de important” în istoria noastră, reuşind să obţină un câştig în faţa experţilor sovietici şi să salveze peste 300.000 de români, între care un număr important de evrei, de la deportarea în Uniunea Sovietică, a spus, marţi, preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu (FET), Adrian Năstase, citat de Agerpres.

Centrul de cercetare al fundaţiei a organizat, la Casa Titulescu, evenimentul „Un destin în calea istoriei: Alexandru D. Danielopol (1916 – 2009)”.

„Alexandru D. Danielopol a fost un personaj de legendă, pe care îl aflăm, cumva, după mulţi ani, un personaj legat cumva de Titulescu şi deci de fundaţia noastră, dar care a avut un rol extraordinar de important în ceea ce a însemnat, pe de o parte, istoria noastră, istoria armistiţiului de după război cu sovieticii, felul în care un tânăr de mai puţin de 30 de ani a reuşit să obţină un câştig în faţa experţilor, juriştilor sovietici şi să salveze peste 300.000 de români, între care un număr important de evrei, de la deportarea în Uniunea Sovietică. Era o încercare a sovieticilor de a-i deporta, de a-i trimite pe cei care se refugiaseră în Vechiul Regat din Basarabia şi pe care sovieticii îi vânau şi încercau să-i aducă înapoi în spaţiul lor”, a spus Năstase.

Fostul premier, care a moderat evenimentul, a menţionat că medalia de recunoştinţă „Drept între popoare”, oferită lui Alexandru D. Danielopol de premierul israelian Golda Meir, urmare a efortului prin care reuşit să salveze un număr mare de evrei şi de români de la trimiterea în gulagurile sovietice, se află în posesia Fundaţiei Europene Titulescu.

„Este o medalie pe care am reuşit să o obţinem pe un traseu ceva mai complicat. Medalia a ajuns la un prieten al nostru, al românilor, despre care sunt convins că aţi auzit, Jean-Yves Conrad, şi de la dânsul, din Franţa, printr-o donaţie, medalia a ajuns la mine şi la Fundaţia Titulescu. Actul de donaţie este aici”, a precizat Năstase.

El a evidenţiat activitatea intensă din Franţa, pe zonă aviatică, pe zona dreptului aerian şi spaţial, pe care a avut-o Alexandru Danielopol, după plecarea lui din ţară, în 1974.

Alexandru Danielopol a fost „un distins diplomat român şi un expert în drept internaţional”, a punctat Adrian Năstase.

Personalitatea celui care a fost Alexandru D. Danielopol (fiul medicului Daniel Danielopolu şi al Piei Pillat, sora poetului Dinu Pillat), a fost evocată de ing. Alexandru Dan Bartoc, de Ionel Novac, fost consul al Ambasadei Române la Paris, de Jean-Yves Conrad, un apropiat al celui elogiat (într-o intervenţie audio, online, de la Paris), dar şi de dr. Florin Rotaru şi de preşedintele & fondator al Complexului Educaţional Laude-Reut, Tova Ben Nun-Cherbis. Aceasta din urmă a vorbit despre gestul de a salva mai multe sute de mii de evrei al lui Alexandru D. Danielopol, amintind de atacul sângeros de la 7 octombrie din Israel, eveniment care a pus, din nou, peste timp, în evidenţă, prietenia poporului român cu cel israelian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

10 Comentarii

  1. Ticalosul asta care a distrus economia Romaniei ar trebui sa stea ascuns intr-o gaura de sobolani. Nu a avut curajul sa-si traga un glont in bostan.

  2. Da,măi bombonel,unii au salvat români spre deosebire de tine care i ai vîndut și jefuit.În locul tău aș sta ascuns că românii să uite de tine !

  3. Iar publicati rusinea Romaniei, un premier bipuscarias ? Patronul Coti are o sensibilitate aparte la coruptii condamnati si la turnatorii dovediti.

  4. Ce-i tot faceti atata propaganda acestui (editat) de Bombonel? Faceti propaganda unui hot si sarlatan?
    Nu este o editie a jurnalului fara sa citim un articol pozitv despre ce a mai zis si ce a mai facut acest g(editat)infatuat, de trista amintire din istoria postrevolutionara……[Rumburak]

  5. Si astazi avem diplomati in politica externa apreciati, dar nu de romani ci de tarile care le ajuta in relatiile cu Romania. Fostul ministru de externe Bogdan Aurescu, zis trabucel, care a negociat cu Ukraiana problema canalului Bastroe si exportul cerearelor prin Romania, Emil Hurezeanu care, in ciuda restrictiilor din pandemie, a rezolvat problema sparanghelului din Germania. Mai este un diplomat in devenire, ambasadorul Romaniei din SUA, Andrei Muraru. Sau fosta ambasadoare a Romaniei in Regatul Unit al Marii Britaniei, Laura Popescu care si=a inchiriat, pe banii romanilor , o locuinta de 15000 lire/luna.

  6. Punctul forte al activității lui Alexandru D. Danielopol în Comisie de Armistitiu a lui l-a constituit negocierea pentru Articolul 5 din Convenția de armistițiu, singurul care se referea la oameni și care, până la el, fusese refuzat de toții membrii Comisiei conduse de Constantin Vișoianu. Alexandru Danielopol a reușit să găsească o condiție cumulativă pe care trebuiau să o îndeplinească cei care erau considerați de partea sovietică drept „cetățeni sovietici” și, astfel, peste 300.000 de mii de refugiați basarabeni, bucovineni și herțeni au fost salvați de la deportarea în Gulagul rusesc.
    Activitatea sa a fost răsplătită personal de prim-ministrul israelian, doamna Golda Meir, care i-a oferit medalia Knesset-ului pentru salvarea evreilor din Basarabia și Bucovina care se refugiaseră în România -cca 10.000 o mica parte dintre cei 270.000 evrei basarabeni( vezi documente yad vashem)-la ocuparea teritoriilor romanesti in iulie 1940 urmarea a pactului Hitler-Stalin din 1939 și pentru posibilitatea oferită acestora de a ajunge ulterior, în Israel.

    Tot datorită pregătirii sale juridice deosebite, a dovedit, pe baza Codului Civil sovietic, că pretenția de preluare, drept despăgubire de război, a vasului de croazieră românesc „Transilvania”, era ilegală,astfel a salvat nava de la confiscare

  7. @Balaton Gölü , „care se refugiaseră în România -cca 10.000 o mica parte dintre cei 270.000 evrei basarabeni( vezi documente yad vashem)”

    -pai ce sa vezi,
    10’000 de „evrei” fac mai mult
    (mult mai mult,mai!)
    decat restu’ de 290’000 …..evenimentele incerte de 7 octombrie
    sint pe cale sa clarifice care este exact scorul!
    (ne refferim desigur la cei executati prin „directiva Hannibal”)

  8. CAM MULȚI CĂȚEI „LATRANS! E DREPT CĂ ȘI URSUL E ÎNCĂ VIOI!

  9. Bai bonbonel,medalia asta ai sterpelit-o sau chiar ti-au dat-o astia din greseala? Toata lumea spune despre tine ca te-ai nascut cu tupeu, fara buka si rusine. Tara te onoreaza cu scuipat si scarba ptr ca n-ai avut curaj sa apesi pe tragaci sa uitam de tine. Locul tau e la Poarta Alba nu la sticla si ziar daca am avea justitie si stat de drept. Nu te ajuta bibilica sa pricepi ca ne provoci scarba si voma la toti cetatenii acestei tari la cate ticalosii ne-ai facut?

  10. Cum adica, romani sa salveze evrei? Romania e antisemita, ia verificati la Institutul de Frecat Menta Elie Wiesel. Va vor lamuri imediat „cercetatorii”…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.