Peleşul a rămas fără căldură

Rămas de o lună fără încălzire, din cauza unei defecţiuni la centrala termică,  Peleşul s-a transformat într-un uriaş frigider. În muzeu sunt zero grade, iar în birouri 2 grade Celsius, scrie Mediafax. Din cauza frigului şi a umezelii, muzeografii atrag atenţia că există riscul apariţiei unei ciurperci, denumită ”cancerul lemnului”, care l-ar fi speriat pe Nicolae Ceaşescu în anii ’80. ”Centrala termică s-a defectat. Ea a fost montată în 1991. De o lună aproape nu avem căldură. Nu ştim ce s-a întâmplat. Nu se poate repara. Noi am încercat, dar nu am reuşit să o reparăm”, a spus purtătorul de cuvânt al Muzeului Peleş, Daniela Voitescu.

Reprezentanta muzeului spune că, în ciuda temperaturilor scăzute, edificiul nu e lipsit de vizitatori, dar oamenii stau cu gecile pe ei. ”Este foarte periculos. Nu numai frigul. Există riscul, din cauza respiraţiei vizitatorilor, să crească umiditatea în încăperi. Şi e periculos pentru că poate apărea mucegaiul, dar şi ciuperca merulius lacrymas, care e numită şi cancerul lemnului. Ea apare când nu există spaţiu încălzit şi aerisit”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Muzeului Peleş.

Daniela Voitescu a declarat că în anii ’80 această ciupercă a existat în Castelul Peleş şi Nicolae Ceauşescu, speriat să nu se îmbolnăvească, a decis să nu se mai mute în palat.  Potrivit acesteia, Ministerul Culturii a fost sesizat că în Castelul Peleş nu există căldură, iar reprezentanţii ministerului au răspuns că reparaţia trebuie făcută de proprietar, respectiv Casa Regală.

Castelul Peleş a fost construit la iniţiativa primului rege al României Carol I, în afara perimetrului comunei Podul Neagului, localitate cu o suprafaţă de 24 de km, în anul 1874, an în care, din iniţiativa suveranului, comuna a primit numele de Sinaia.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

4 Comentarii

  1. Daca casa regala. care este proprietar si incaseaza chirie,nu repara,cine vreti sa o repare?Tot bietul ban public,de care trag toti?

  2. .Pai sa mai dam citeva milioane de euro „familiei regale” a Romaniei(?), adica tanti Margareta + duda de serviciu, ca sa schimbe centrala defecta ! Ca saracii de ei, n-au bani ! … Asta dupa ce le-a fost facut cadou ditamai castelul, moca, cica „retrocedari”, acolo unde stramosii lor n-au contribuit cu adevarat la fondurile necesare constructiei cred ca nici macar cu banii pentru doua cuie si 1 kg de mortar !

  3. Ar trebui vazut cine si in numele cui s-au dat atatea locatii urmasilor unui rege fara tron? Cine le-a aprobat-fara un referendum-sa ne dea averea tarii muncita cu sudoarea fruntii tatilor si bunicilor nostrii si cu sacrificiul suprem a multora. Cine a facut pe marele conducator si si-a permis acest lucru fara sa ne intrebe.

  4. Astia-s ditamai gospoodarii ! Iute de tot se sinchisesc sa… astepte vara; daca nu stau acolo, nu se sinchisesc de cei ce treb sa isi castige painica pt ei si copilasii lor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.