Pericol în Moldova – Prutul a depășit cota de pericol!!!

Râul Prut a depășit, joi dimineața, cu 178 de centimetri cota de pericol, la Oroftiana, în județul Botoșani. Pompierii intervin pentru evacuarea apei din mai multe gospodării și de pe străzi, dar și pentru degajarea unor mașini, care nu mai pot înainta din cauza apei.

Potrivit ISU Botoșani, meteorologii au emis, în noaptea de miercuri spre joi, patru Coduri portocalii și un Cod rosu.

Pompierii au fost solicitați să intervină în municipiul Botoşani pentru evacuarea apei din mai multe gospodarii de pe străzile Octav Onicescu, Plopilor, pentru degajarea unor autoturisme care nu au mai putut înainta din cauza apei de pe carosabil pe strada Pacea și în zona Pod de Piatră, dar și pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie din Răchiți.

Intervențiile sunt, joi dimineața, în desfășurare.

Până la ora 12.00, sunt în vigoare două avertizări Cod roșu pentru râurile Baseu, Sitna, Jijia, Miletin și Putreda.

ISU Botoșani anunță că, la ora 08.00, râul Prut măsura la Oroftiana 828 cm, cu 178 peste cota de pericol. La aceeași oră, la Rădăuți Prut, râul măsoară 644 cm, cu 44 cm peste cota de pericol, în creștere cu 5 cm față de ora precedentă.

Viitura, la intrarea în țară

Administrația Națională Apele Române a anunțat că joi dimineață viitura de pe rîul Prut, formată în Ucraina, a ajuns la intrarea în țară.

Viitura de pe râul Prut, formată pe teritoriul ucrainean, a ajuns, prin propagare, pe teritoriul României. Vârful maxim al viiturii se află în acest moment la intrarea în țară”, au anunțat reprezentanții Apelor Române.

Specialiștii români de la Apele Române estimează că unda de viitură va ajunge, prin propagare, la Rădăuți-Prut în următoarele 24 de ore.

Echipele de intervenție asigură apărarea localităților Oroftiana, Baranca și Rădăuți-Prut prin suplimentarea cu 20.000 de saci și 500 de metri liniari de panouri mobile a intrărilor în locuințe, cu scopul protejării populației care trăiește în lunca inundabilă a râului Prut.

Specialiștii de la Apele Române au pregătit acumularea Stânca-Costești pentru a prelua unda de viitură de pe râul Prut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Sa vedem cum trece viitura.
    Deocamdata este prima data cand se iau masuri preventive.
    In general noi ne dezmeticim dupa ce avem apa de un metru in casa.
    Asta se intampla cand totul e politizat.
    In loc sa avem specialisti in aceste institutii toate functiile de conducere sant ocupate de oameni cu carnet de partid care nici ei nu stiu ce cauta pe acolo.
    Ne loveste napasta, ne plangem mortii,ne certam si ne injuram pe aici, si uitam.
    Nimeni nu cauta sa elimine cauza.

  2. Daca se rupe barajul de la Stanca am pus o de mamaliga,apa va ,,matura,, totul ..sate,targuri,orase .Nu dau doi bani pe ,,specialistii,, si ,,pregatirea ,,lor ..Nenorocirea e ca a plouat zile intregi si barajul e deja plin ochi .Toti locuitorii din Radauti,Stanca,Mitoc..au lasat casele si s-au retras mai in iinteriorul tarii.Inainte rusii trageau cu rachetele in nori pentru ai imprastia,acum belitii astia de ucraineni si romanasii nostri fac economie la bani pentru rachete..Rusii aia ,,inapoiati,,aveau tehnologia sa modifice vremea dupa cum voiau,acum avem ,,dezvoltatii,,nostri care stau cu dejetul in gura si ochii beliti ca melcii la viitura.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.