Petroliștii reacționează: România are cea mai ostilă abordare din UE

Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) atrage atenția opiniei publice că proiectul de Ordonanța de Urgență privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 (referitoare la o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie) nu este de natură să rezolve criza energiei ci, dimpotrivă, va genera numeroase dezavantaje în rândul operatorilor din domeniul petrol și gaze prin diminuarea considerabilă a bugetelor de investiții. Prin proiectul de Ordonanță de Urgență, România are cea mai ostilă abordare din UE pentru industria de petrol și gaze în contextul în care are deja cel mai mare nivel de taxe suplimentare. Neluarea în considerare a taxelor suplimentare deja intruduse este în contradicție cu principiile Regulamentului European, arată un comunicat al FPPG.

Guvernul Ciucă are pe ordinea de azi a ședinței de azi o analiză referitoare la proiectul de ordonanță prinvind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie, adică reglementarea la nivel european care ar permite suprataxarea companiilor petroliere. Practic, Executivul va decide dacă va suprataxa producătorii de țiței și gaze, precum și rafinăriile care produc carburanți. Principalii vizați sunt OMV Petrom, deținătoarea aproape a 100% din piața de extracție țiței precum și aproape a jumătate din cea de gaze, și Romgaz, companie de stat care controlează ceva mai mult de jumătate din piața de gaze.

Companiile vor plăti contribuție de solidaritate anul viitor 60% pe diferența dintre profitul acestui an și media profiturilor perioadei 2018-2021 majorată cu 20%.

În calitate de reprezentant legitim al industriei de țiței și gaze naturale, FPPG reiterează necesitatea unui dialog transparent și constructiv între Guvernul României și reprezentanții sectorului energetic. Mentionăm ca acest sector aduce contribuții semnificative la economia națională și la bugetul de stat. În prima jumătate a anului 2022, impactul total al sectorului de petrol și gaze în economie (i.e., incluzând efectele directe, indirecte și induse) a reprezentat circa 8% din PIB.

FPPG recunoaște ca primordială este protejarea cetățenilor pentru traversarea unei perioade economice dificile. În acest sens, trebuie identificate instrumente pentru protejarea consumatorilor vulnerabili, pe o perioadă determinată, fără a impacta capacitatea investițională a sectorului energetic.

FPPG solicită guvernului consultări reale în vederea identificării instrumentelor adecvate pentru traversarea crizei energiei și pentru redresarea economică.

Ce vor petroliștii

Cu privire la proiectul de ordonanță care invocă instituirea unei “contribuții de solidaritate”, FPPG solicită Guvernului României să ia în considerare următoarele aspecte importante pentru stabilitatea sectorului energetic românesc:

Conform pozițiilor anterioare ale FPPG cu privire la măsurile de punere în aplicare a contribuției de solidaritate, impozitele suplimentare care există deja, atât pentru piața de gaze naturale și electricitate, cât și pentru extracția de țiței (prin alte acte normative, e.g., OG 6/2013, OG 7/2013, Legea 256/2018, OUG 27/2022) să fie luate în considerare de acest proiect de ordonanță, prin deducerea acestora din contribuția de solidaritate.

Pentru a limita impactul în descurajarea producției locale și a viitoarelor investiții în sector, cota aleasă, de 60%, este mai cu mult mare decât în orice alta tara a Uniunii Europene. Astfel, un procent de 33% (prevazut de regulament) ar fi mai adecvat. Nivelul cotei nu trebuie să pună în pericol capacitatea producătorilor de a menține și stimula investițiile viitoare în capacitati de producție necesare.

Contribuția convenită ar trebui să fie recunoscută ca și cheltuială deductibilă la calculul impozitul pe profit.

În contextul acestui instrument de impozitare este necesară introducerea unui mecanism de încurajare a investițiilor prin constituirea unor rezerve din suma datorată ca și contribuție de solidaritate la nivelul contribuabililor, prin care să se asigure investiții noi în următorii 3-5 ani. În consecință, atragem atenția asupra impactului negativ pe care actuala formă a proiectului de act normativ o va avea asupra viitorului industriei autohtone de petrol și gaze din România, mai arată FPPG.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

27 de Comentarii

  1. Pe langa faptul că ne fura străinii ne fura și salariații din aceste companii străine! Huuo jigodiilor care trăiți mai bine că magistrații!

    • Impozitarea e cu voie si la indicatiile pretioase ale stapaniilor progresisti aia care ii prostesc pe prosti ca salveaza planeta! Cand a facut Dragnea lege care impozita gazul din Marea Neagra daca era prea scump urlau toti ca e comunist si „democratia” securista a lui soros& friends l-a bagat la puscarie.

  2. O fi avand Romania cea mai ostila …. etc, dar are si cei mai mari speculanti si sarlatani ,,petrolisti” din UE. In nicio alta tara din UE, ,,petrolistii” nu au reusit sa obtina profiturile fabuloase pe care le obtin la noi.
    Avem preturile cele mai mari la carburanti, desi suntem o tara producatoare de petrol. In alte tari din UE care nu au strop de petrol, preturile sunt mai mici decat la noi. Asa ceva nu-i normal.
    Daca nu va convine, plecati……[Rumburak]

  3. Naționalizarea completa a resurselor de petrol si gaze,a transportului si a distributiei ! AJUNGE ! OMV a trimis in Austria in cele aproape doua decenii peste 20 de miliarde de EURO! STOP JAFULUI !
    Ce fel de PRIVATIZARE au făcut trădătorii? Au dat bogățiile
    României către statului austriac ? Statul austriac e persoana de drept privat ?
    Mai trădători corupti, spagari puscaria sa vă mănânce !

  4. Care ‘petrolistii” reacționează:))
    De cand a ajuns OMV la plural, sau a inceput sa „ímpingă”?

  5. Daca nu va convine, plecati din Romania. Insa e greu sa lasi ciolanul..

  6. Cică petroliștii… nene, trebuie naționalizat tooot, făcut un minister al resurselor.. petrol , gaze, pină la ape minerale! Iar acolo puși oameni buni profesioniști și cu caracter patriotic. Veniturile băgate Intr un fond suveran 100% român, cum e colosul norvegian! Restul e vorbărie.

  7. De ce plafonati preturile la energie electrica ? Ca sa consumati energia inutil si pagubos pe goarna? ….1. In anii 1980 consumul casnic de curent electric era de 9 la suta din total consum. Adica Industria, calea ferata, irigatiile consumau 90 la suta din total consum. Adica se traia mai prost decat se muncea….2. In anii 1992….2916 consumul casnic de curent electric a crescut la 18 la suta din total consum, iar in domeniul distractiei a crescut la 30 la suta din total consum…..3. E placut sa arzi gazu degeaba, sa o freci la mall 20 de ore pe zi. Dar cine plateste distractia? 4. Consumul de curent electric in industrie, la calea ferata si la irigatii a scazut cu 8o la suta in perioada 1992…2016….Deci deabia acum aplicam bancul din Comunism care spunea ca daca consumi prea mult pentru goarna iti ramane prea putin pentru hrana….Peste 100 de posturi TV pline de vedete cu salarii de 10.000 de euroi care practic nu produc decat minciuni, propaganda, plictiseala si enervare…si consuma degeaba pretioasa energia electrica. Se traieste azi muuult mai bine decat se produce. De aceea datoria externa a urcat la 145 miliarde euro. De ce plafonati preturile? Ca sa evitati revolta populatiei dezavantajate…..

  8. Daca sunt doar austrieci in spatele acestui comunicat……nimic nou sub soare. Daca sunt si romani, fac parte din ,,pleiada” de cozi de topor. Mare inflatie cu aceste cozi de topor autohtone !

  9. Federația Patronală Petrol și Gaze – LA PUSCARIE pentru terorism, organizatie parazitara terorist-mafiota cu unic scop de destabilizare si distrugere a Romaniei

  10. Nu capii acestor firme sunt jigodii! Jigodii sunt politicienii din Romania care fac legi impotriva cetateanului din tara! De ce nu da liber la angajari in orice institutie si inchide sau vinde totul?

    • Mai Jigodii sunt aia care scuza Jigodiile Straine, arucand vina pe NOI.

      Pagubasii sunt de vina …

      Te citesc de ceva vreme si ma umplu
      de sila.
      Parerea mea …

  11. are redevențe 73%, România în jur de 5%, într-adevăr ostilitate neica!
    Pentru stiința voastră, la piatra seaca redevențe este de 12%!
    Sii, aia nu au moștenit moca sondele…

  12. Sunteti josnici si prea lacomi . Pentru bani dansati si la bara , cred ca o sa vina vremea cand vi se va calcula si din urma impozite pe profiturile nesimtite , cu ajutorul carora incercati sa omorati Romania . Talhari nemtesti si rusofoni !

  13. Ai dreptate ,ma inteligentule,,axon,,de ce sa dea romanii pe goarna,curentul electric, pentru care au muncit in 3 schimburi generatii intregi,mai bine sa le dam moca occidentalilor si trendarilor romani ,sa-si umfle ei si familiile lor buzunarele.Voi,,axonilor,,v-ati trezit ca o closca ,peste oua de aur si credeti ca totul va apartine iar poporul nu are dreptul la nimic,decat sa plateasca de 3 ori cat consuma.Vreti un robinet permanent sa curga in teschereaua voastra din platile la utilitati.In Norvegia petrolul apartine poporului,profitul care ramane in urma cheltuielilor publice ,se imparte fiecarui cetatean ,indiferent de varsta.In Libia nu se plateste energia electrica.Daca nu este industrie, consumul total este mic iar procentele tale nu sunt calculate corect.Daca a crescut datoria externa,aceasta suma nu se regaseste in buzunarul romanilor de rand,ci in buzunarul,,axonilor,,

  14. Ar putea, oare, prezenta domnii petroliști și găzari un plan de investiții concrete? Pe un an. Pe cinci ani. Pe zece ani.
    Că e aiurea să vorbești că îți sunt afectate investițiile fără să prezinți un plan concret, cu termene, cheltuieli și profituri.

  15. Cand s – a vandut Petromu NU a protestat nimeni, nu a iesit nimeni in strada. De ce? Pentru ca rumanii credeau ca dupa ce vand TOT catre UE, vor scapa de griji, vor sta degeaba si vor manca moca….Moca mananca inca, dar pentru cat timp?

  16. Bai da ce doctori docenti comenteaza pe aici! Sa nu va plangeti cand nu veti avea energie. Ati mai facut-o si dupa aia va plangeti in pumni. O faceti cu mana voastra, mandrii ca sunteti romani! Pacat ca nu am decat cateva actiuni la firmele astea. Daca aveam majoritatea nu va mai vindeam nimic!

  17. ai uitat propaganda lui Petre Roman sa ne vindem pe un euro industria ca sa vina investitorii si au ”investit” taind la fier vechi uzine si castigand inmiit din imobiliare, dar si din otelul dat la fier veche pt care combinatele lor sidelurgice n-au mai cheltui energie sa-l obtina, iar presa sa hranit scriind sloganuri ”megalomanie” care nu auzisera de CONCERNE, hotie, asa ca poporul i-a crezut dintr-un complexul de inferioritate ca doar strainul e bun si cinstit romanul nu. In acest moment unii constientizeaza ca economia de piata inseamna lacomie…lucruri negative, inteleg ca Romania a fost ruinata cu vorbe frumoase, ca asa-i in capitalims, sa tii poporul in foamete cu salariul minim mai mic decat somajul in UE ca doar asa vin investitorii, dar de fapt n-au venit, i-au atras pe profesionisti in Vestul..—.unde erau platiti decent…au acaparat specialisti pt care n-au cheltuit un euro pt pregatirea lor si cu IQ sanatos fara prafuri toxice…Azi la supermarket o doamna misionara imi vorbea de Dumnezeu care le oranduieste pe toate…ce bine ar fi daca ar orandui si printre pamanteni, nu numai cand ajung in cer cu mainile pline de sangele celor pe care austriecii si altii l-au varsat pt a aduna avutii…si-l varsa si acum pt ca saracia din tara se datoreaza si taxelor mici pe care le platesc pt ceea ce extrag, salariile mult mai mici ale angajatilor fata de cum ii platesc in Austria…exploatarea continua si acum, iar poporul austriac nu plateste pacatul de a avea conditii mai bune de trai din exploatarea altor oameni, sondori, petrolisti, benzinari…chiar si banii pt a le fi ingrijiti batranii vin tot din salariul mic dat angajatilor din OMV, BCR Raiffeisen, asigurari…etc.

  18. Bai , e un caz aparte , astia pot sa latre cu ciolanul in gura !

  19. Redeventa trebuie marita la nivelul Norvegiei sau Suediei
    !

    Bogatiile subsolului sint proprietatea poporului.
    Cui nu-i convine, sa plece acasa.
    Dar mai intii ar trebui infiintat un tribunal militar care sa-i judece pentru inalta tradare si sabotarea economiei nationale pe toti cei care au dat aceste bunuri aproape gratis strainilor.
    Ca vad ca unul civil nu va face asta !

  20. acesti ticalosi care au JEFUIT dupa 1989 populatia si ceea ce era TARA au aflat cumva de : INALTA TRADARE = popescu benzinarul omv,SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE=werner,petrov,iliescu,newlander,constantinescu, ciuca,sica,catu PSD,PNL,UDMR,USR, ciolacu ,nastase bombonica, monstroasa coalitie de la guvernare ? clica cocotata la guvernare!!

  21. Bravo, Ciucă, să fie puși la plată toți acești hoți de străini care jefuiesc Țara! Rușine, Cotidiane, ții partea tagmei jefuitorilor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.