Începe marea lichidare

Petrom închide jumătate din sonde. România, bună de plată

Până la 3.877 de sonde, dintr-un total de circa 7.500, vor fi închise de Petrom, în următorii patru ani, potrivit unui anunț din SICAP de achiziție a serviciilor asimilate. Adică, una din două sonde pe care le opereaza austriecii vor fi abandonate, prețul pentru activitățile specifice fiind de 364 de milioane de lei (80 de milioane de euro). Licitația, aici  http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100067617

Acești bani ar putea fi recuperați ulterior de austrieci chiar de la statul român, potrivit unei înțelegeri care vine încă de privatizarea din 2004. Romania s-a angajat, când a vândut pachetul majoritar de actiuni al Petrom către OMV – să le platească vreme de 30 de ani austriecilor cheltuieli cauzate de închiderea sondelor.. Totodată, statul s-a angajat să despăgubească OMV în cazul unor pretenții apărute până in 2019 în legatură cu poluarea cauzată de Petrom înainte de privatizare. Un raport al OMV postat pe site-ul companiei la finele lui 2017 arată că, per total, cheltuielile cu închiderea sondelor se vor ridica la 1,62 miliarde de euro. Din acești bani, 434 de milioane de euro ar urma să fie plătite de statul român.

Cel mai probabil, Romania va putea plati acesti bani esalonat, pe măsură ce OMV va închide sondele și va investi în reabilitarea mediului în care a lucrat la extragerea de țiței.

Închiderea sondelor se face concomitent în toată țara, fiind împărțită în cinci loturi. Tot ceea ce înseamnă lucrările de demolare, curățare și tratare a solului , excavare și decontaminare se face cu toate loturile în același timp, pentru că pot fi mai multe firme implicate în acest proiect. Un prim lot presupune abandonarea până la 784 de unități din Satu Mare, Sălaj, Bihor, Timiș, Arad și Maramureș. Urmează  Bacău, Neamț, Brăila, Buzău, Galați, Vrancea și Covasna – 589 de sonde. Până la 964 de sonde vor fi abandonate în Argeș, Olt, Vâlcea, Dolj și Gorj, 795 în Călărași, Giurgiu și Teleorman și încă 745 în Dâmbovița, Prahova, Ialomița, Ilfov și arealul bucureștean.

Problemă de siguranță națională?

Faptul că Petrom renunță la jumătate din sondele sale poate fi pus pe seama optimizării financiare. Mare parte din acestea sunt de țiței și condensate și săpau în zăcăminte mature, a căror exploatare nu arm ai fi profitabilă. De altfel, de programul de închidere a sondelor din zăcăminte mature sau dincolo de maturitate a tot fost repetat de oficiali ai austriecilor, cu ocazia raporturilor semestriale ori anuale ale companiei. Ce nu a fost menționată este magnitudinea programului de abandonare de sonde. Jumătate din sondele României (doar Petrom sapă după țiței la gaze, la gaze mai avem și Romgaz) vor dispărea, ceea ce pune presiune pe producția internă. Punerea  în funcțiune de noi sonde de către Petrom este la o rată cu mult inferioară închiderii de sonde. În fapt, compania nu începe mai mult de câteva zeci de sonde noi anual. Producția de gaze este în scădere, deja peste 12% în ultimii doi ani, producția de țiței scade și ea. În schimb, rezultatele financiare ale Petrom sunt din cele mai bune. În 2018, profitul a fost de 900 de milioane de euro. La jumătatea acestui an, profitul este de 450 de milioane de euro.

România importă cea mai mare parte a țițeiului, pentru că producția internă este total insuficientă. Chiar și Petrom importă, în ciuda faptului că produce intern, iar Rompetrol și LukOil, adică ceilalți proprietari de rafinării, importă 100% din necesar. În 2018, valoarea importurilor a fost de 4,1 miliarde de dolari.

Petrom a fost privatizată cu austriecii de la OMV în 2004. Preţul încasat de statul român pe pachetul majoritar de acţiuni al companiei a fost de 670 de milioane de euro. Austriecii au mai făcut şi o majorare de capital social de 830 de milioane de euro, din care statul şi-a luat partea sa, ceea ce a făcut ca preţul total pentru care OMV a devenit proprietar al Petrom să fie de circa 1,5 miliarde de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1070 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Vedem licitatia executiei lucrarii de inchidere „aici” facuta de o „societate comerciala”-cine este si a cui ?
    DAR NU VEDEM ca ulterior s e pot cere banii de la Statul ROMAN „Acești bani ar putea fi recuperați ulterior de austrieci chiar de la statul român, potrivit unei înțelegeri care vine încă de privatizarea din 2004. Romania s-a angajat, când a vândut pachetul majoritar de actiuni al Petrom către OMV – să le platească vreme de 30 de ani austriecilor cheltuieli cauzate de închiderea sondelor.. Totodată, statul s-a angajat să despăgubească OMV în cazul unor pretenții apărute până in 2019 în legatură cu poluarea cauzată de Petrom înainte de privatizare”
    CE INTELEGERE,FACUTA DE CINE SI DE CE ?ADICA EI AU LUAT PROFITUL SI OALELE SPARTE LE PLATESTE Romania ?
    Nici-o intelegere, ci CONTRACT LEGAL daca este sa-l vada si tara in toata splendoare lui !
    Daca autorul lanseaza o teorie a unor prezumtive „datorii” fata d e austriecii imperiului adus de borfasii romani aici, sa o si demonstrezee cu acte.
    apropro de asta, s-a gasit contractul cu bechtel ????

  2. Nenorocitii!
    In loc sa plateasca austriecii tot Romania trebuie sa plateasca la inchiderea sondelor dezafectarea lor!
    Hotii sunt dintre romanii nostril,ei praduiesc si praduie Romania!
    Dar pina cind?

  3. Asa-zisa privatizare a petrolului si gazelor Romaniei a fost un jaf ce are drept principal responsabil pe Adrian Nastase. Iata ce se spunea pentru prostit prostii:Adrian Nastase a fost condamnat intrun proces politic pentru niste termopane si kestii importate din China! Dar nu cum a privatizat resursele de petrol si gaze? Sa mai pomenim de asfaltari pe vremea lui Mitrea la Ministerull Transporturilor si mute altele. ASA A AJUNS ROMANIA OAIA PROASTA SI GRASA CARE A RAMAS FARA LANA SI SEU! Vedem putreziciunea si prin ceea ce s-a petrecut si se petrece in zona Olteniei.

  4. Cu alte cuvinte si f..ta si cu banii luati ! Baietii astia de la Viena, in a caror tara mai degraba extragi diamante decit hidrocarburi si in spatele carora intrevedem umbrele oligarhilor rusi, vin in Romania, ne fac „un pustiu de bine” sa ne usureze de niste sonde care, de bine de rau, mai scoteau o galeata de titei (asta cu larga complicitate a unor jigodii tradatoare si pentru care singura pedeapsa ar fi plutonul de executie) si dupa aceea mai pleaca si cu banii pentru ca le-au inchis !! Intrebare : cine mortii ma-sii a semnat contractul din 2004 ? Aaa … stiu, sa nu-i cautam, probabil ca la ora asta sint rezidenti Monaco, Dubai sau USA ! … Romania, „tara tuturor posibilitatilor” !

  5. Orice tara si guvern cu trei vertebre macar la coloana vertebrala ar confisca TOTUL (nationalizare rapida) de la acesti porci austrieci, i-ar declara pe toti „persona non-grata” si i-ar pune „colet” pe primul avion cu destinatia Viena ! As putea paria ca ar proceda asa pina si state ca Lesotho sau Tonga !

    • Corect, asa ar trebui, mars cu ei afara, sa plece in viena lor jegoasa

    • Ești prost! Cerința a fost de la UE pt ca boi ca tine sa cutreiere liberi prin ur

  6. Autonomie bre, AUTONOMIE,.Este singura soluție de trai măcar a unora, mai cinsti, mai harnici, mai drepți. Cei care nu pricep,,. să se mute la caracal,.

    • Bre, eu am impresia ca ai mincat prea mult la AUTOSERVIRE, ca ai abuzat mult prea mult de AUTOSATISFACERE (ma rog, asa e cind Marea Ursoaica si-a luat lumea in cap si a plecat de acasa, lasindu-te cu ursuletii pe cap !) si ca la AUTOBAZA la matale ai fost degradat de la spalat wc-uri la alergat ciinii prin curtea societatii ! Asa ca mai slabeste-ne cu ridicarea in slavi a Clujului si a altor regiuni de peste Carpati in care esti tolerat, am impresia, si care sint nici mai mult nici mai putin mafiote decit Falticeniu-ul sau Bailesti-ul, sa zicem ! Hai, grabeste-te, vezi ca incepe dezmatul de la Untold, si nu uita sa-ti iei prafurile si sticla de tescovina, ca noaptea va fi lunga !

    • Da’ de ce nu te muti tu la Budapesta, daca tot vad ca ai nostalgii dupa Regiunea Autonoma Maghiara ? Ca sa iei viteza si sa ajungi acolo mai repede, te putem ajuta cu un sut in posterior !

    • Pai nu doreati cu toți în UE? Cum crezi că ne primeau fara sa ne dam resursele, mai ales nemtalailor cu tot neamul lor

    • Iar cei care zbiara din rarunchi ca vor autonomie si nu mai incap de cei in mijlocul celora care traiesc sa se duca de unde vad cu ochii.

  7. ADRIAN NASTASEEEEEEEEEEEEEEEEE !!!!!!!!!!!!!!!!!!! In contractul de vindere a Combinatului Siderurgic Galati , la ce plati compensatorii s-o mai fi angajat ADRIAN NASTASEEEEEEEEEE ???????????? Patriotii romanes de vita veche din FSN…PSD , nu alogenii care ……… !

  8. Cine a semnat asemenea aberatii, sa plateasca. Nu ca la BANCOREX- smecherii au luat imprumuturi nerambursate, iar fraierii le platesc! De verificat cat a investit OMW in Romania din cat era stipulat in contract??? Inchiderea e decizia OMW nu a Statului Roman, deci sa-si suporte cheltuielile…… Unde mai pui ca PETROM sta in sedii inchiriate, lucreaza cu PC-uri si mobilier inchiriate… Se spala bani multi acolo! Unde e DNA????? Unde e Oficiul concurentei? Ca benzina de la 4,80 acum cateva luni, a ajuns la 5,68?????

  9. FALS! BASISTILOR NU MAI MINTITI!
    CITITI ACORDUL PSAL II !
    In timpul Regimului Constantinescu-Ciorbea-Vasile-Isarescu s-a convenit cu Banca Mondiala, in cadrul programului PSAL , sa fie privatizat PETROM. Negociator-sef din partea Guvernului Romaniei Privatizarea Petrom a fost initiata de guvernul din care Traian Basescu a facut parte si de el insusi, in calitate de coordonator al Programului PSAL ( vezi HG 202/1998, HG 362/1998, HG 363/1998, HG 374/1999,HG 456/2000, Memorandumul trimis de Basescu lui Mugur Isarescu in 2000, prin care propunea privatizarea Petrom prin vanzarea a peste 50% din actiuni, etc).

  10. Va mai aduceti aminte de „privatizarile” decise de Basescu – Isarescu -PSAL in 1999?

    Iata lista acestor societati:

    ALRO SA Slatina

    ALPROM SA Slatina

    SIDEX Galati

    HIDROMECANICA Brasov

    ELECTROPUTERE Craiova

    ROMVAG Caracal

    ANTIBIOTICE Iasi

    TRACTORUL Brasov

    ROTEC Buzau

    CORD Buzau

    FORTUS Iasi

    SANTIERUL NAVAL Constanta

    CMB Bocsa

    REAL Pleasa

    SIDERMET Calan

    CUG Cluj

    ELSID Titu

    INDUSTRIA SARMEI Campia Turzii

    FAUR Bucuresti

    SUBANSAMBLE AUTO Sf Gheorghe

    MECANICA Marsa

    ROCAR Bucuresti

    TIMPURI NOI Bucuresti

    UZTEL Bucuresti

    UZUC Ploiesti

    PETROUTILAJ Campina

    GRIRO Bucuresti

    VIROMET Victoria

    CAROM Onesti

    UZINELE SODICE Govora

    COLOROM Codlea

    BICAPA Tarnaveni

    ARGESANA Pitesti

    MOLDOSIN Vaslui

    CORAPET Corabia

    TEROM Iasi

    ROMTENSID Timisoara

    COST Targoviste

    ARO Campulung

    VULCAN Bucuresti

    RULMENTUL Brasov

    UCM Resita

    LUGOMET Lugoj

    NICOLINA Iasi

    MECANICA Negresti Oas

    F.S.R. Rasnov

    URBIS Bucuresti

    OPTICA Timisoara

    TEHNOFRIG Cluj

    ELECTROTURRIS Turnu Magurele

    BIOSIN Calafat

    ELECTRONICA Bucuresti

    ROFEP Urziceni

    SINTER Azuga

    EXFOR Bucuresti

    POIANA Brasov

    CELHART DONARIS Braila

    CLUJANA Cluj-Napoca

    I.U.G. Craiova

    ROMAN Brasov

    NITRAMONIA Fagaras

    SIDERURGICA Fagaras.

  11. Ceva miroase urat aici ! Da’ nu a petrol ! Au ajuns austriecii sa jefuiasca si ei o parte din averea Romaniei , desigur , cu sprijinul cozilorde topor interne . Deci , cand un zacamant s-a epuizat , austriecii , pa-pa si n-am cuvinte ! De ecologizarea locului unde au fost montate sonde se ocupa Romania pe banii ei . Este o privatizare tipic romaneasca , bazata pe jefuirea bogatiilor tarii in paguba tarii , dar in folosul mafiei si coruptiei romanesti ! Nu cred ca sunt vinovati austriecii , nu sunt de vina nici pentru jaful din padurile romanesti! Vinovatii sunt la noi acasa ! Propun , sa dam spre jefuire si ce a mai ramas din bogatia poporului roman , sau , daca nu , justitia sa ia la puricat , modul in care s-au facut unele privatizarii ! Da’ nu cred ! Justitia, si la noi, e oarba , dar nici in halul asta ! N. B. Poate totul este corect , nu stiu : noi pierdem petrolul , noi platim costurile ! Asa o fi si la altii ?

  12. Eheiii … Mitrea Manivela parca avea vila chiar prin Austria, nu ? … Iar Plavanu’ din deal e prieten la Catarama (alt „om de afaceri”, nici nu mai stim care din care departament sau serviciu face parte …) cu taietorii de lemne austrieci …

  13. Din 8 05 2019 Guvernul in calitate de debitor nu vrea sa i mi dea dreptul meu de proprietate actiuni din capitalul social OMV petrom decizie definitiva ICCJsub sanctiunea platii de penalitati in cuantum de 1000 lei pe zi intarziere
    In schimb da imperialistilor de la Viena miliarde!
    Asta e!

  14. hotărâți/vă : sunt bune sondele noastre sau sunt goale . închid sondele că scot acum din mare mai mult și mai ușor și să nu scadă prețul. ar trebui să fie condiționată plata închiderii de renunțarea la contractul pentru resurse, nu poți să exploatezi resursele sau să le păstrezi ptr viitor dar să spui că nu există și să ceri despăgubiri că nu ai uși( sonde) suficiente sau nu vrei să ieși pe ele din casă. dar specialiștii români în negocieri sunt dați afară.principiul vechi : ,,a născut vaca mea, a murit vițelul tău,, Mai e un element fals : ți/am vândut 3 sonde și plătesc să închizi 100 sonde și îți mai rămân 300 sonde.ca milițienii: mănânci de 300 lei , plătești o sută lei și primești rest 500 lei,,

  15. De unde e numarul de 3877 de sonde? Nu am gasit in linkul cu licitatia.

  16. peste ani cand se vor epuiza alte zacaminte Romania va avea si carbune si petrol si gaze, pacat ca nu putem opri exploatarea zacamintelor neferoase, dar cine stie poate si acolo se intampla o ”minune”…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.