Piaţa Universităţii, după 30 de ani

Emil Constantinescu a ţinut să marcheze împlinirea a 30 de ani de la debutul mitingului maraton din Piaţa Unirii. Fostul preşedinte al României spune că istoria care s-a scris atunci ne-a adus în Uniunea Europeană, în Alianţa Nord-Atlantică şi în rândul democraţiilor consolidate.

„În 22 aprilie 2020, când se împlinesc treizeci de ani de la debutul mitingului-maraton din Piaţa Universităţii, gândul meu se îndreaptă spre cei care au luptat pentru democraţie, în primăvara anului 1990. Spre cei care – militând atunci în Liga Studenţilor, Grupul Independent pentru Democraţie, Alianţa Poporului, Asociaţia 21 Decembrie, Asociaţia 16-21 Decembrie, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Societatea Timişoara, asociaţii ale liceenilor şi sindicate libere – s-au reunit în jurul “kilometrului 0” al “zonei libere de comunism”. Spre greviştii foamei din corturile din faţa Teatrului Naţional, spre primele posturi de radio independente şi spre ziarele România liberă, Baricada, Zig-Zag, Dreptatea, Viitorul care dimineaţa erau citite pe nerăsuflate şi seara, aprinse, deveneau candele ale speranţei. Spre cei care au vorbit timp de şapte săptămâni din balconul Facultăţii de Geologie, pe care l-au transformat într-o tribună şi o “şcoală a democraţiei” şi spre cei care, participând seară de seară la manifestaţie, au dus mesajul lor mai departe”, se arată într-un comunicat transmis de Emil Constantinescu.

„Credeam că suntem mulţi, alegerile din “duminica orbului” ne-au arătat că eram puţini, dar violenţa represiunii care a pus capăt manifestaţiei din Piaţa Universităţii a demonstrat că cei puternici atunci se temeau de dispariţia fricii din sufletele oamenilor, de forţa adevărului şi a credinţei în idealuri. Mulţi dintre cei care au participat la acea renaştere spirituală a societăţii nu mai sunt printre noi şi avem datoria să-i păstrăm în memoria noastră şi să le aducem un pios omagiu în Săptămâna Luminată.
După treizeci de ani, evenimentele de atunci au devenit istorie. O istorie care ne-a adus în Uniunea Europeană, în Alianţa Nord-Atlantică şi în rândul democraţiilor consolidate. Ne confruntăm cu alte dificultăţi, cu alte provocări şi incertitudini, cu multă dezbinare şi cu un alt val de ură, care s-a mutat din stradă pe reţelele de socializare. Suntem însinguraţi nu numai de pandemia care ne-a izolat în casele noastre, dar şi de egoismul pe care competiţia acerbă pentru interese, bani şi lupta pentru putere l-au răspândit, însă putem regăsi forţa de a ne reuni gândul şi simţirea”, spune fostul şef al statului.

„Avem la dispoziţie cincizeci şi trei de zile de acum înainte pentru a rememora evenimentele de atunci, pentru a ne reaminti visurile şi idealurile pentru care am luptat, greşelile pe care le-am făcut, contestările reciproce care ne-au îndepărtat unii de alţii. Sinceritatea şi profunzimea cuvintelor rostite din balconul Universităţii din Bucureşti de mari intelectuali ai României şi de mulţi oameni simpli dar curaţi la suflet, pe care le vom posta pe site-ul nostru în săptămânile următoare, pot fi recuperate într-un recurs la istoria recentă a României. Redescoperirea acelor momente de “lumină în întuneric” ne poate ajuta să învingem nu numai virusurile care ne contaminează corpul, dar şi pe cele care ne contaminează conştiinţa şi să înţelegem că “numai împreună putem reuşi” împotriva Răului, redescoperind Binele din noi”, se arată în comunicatul transmis de Emil Constantinescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. unde este mandria mitingului Marian Munteanu?Mircea Dinescu din presedinte la US bucatar national,jalnice elite d_le Constantinescu si dvs accident al istoriei,mai ramane oda pentru Basescu,ce a finalizat dezbinarea noastra

  2. Am fost acolo si am sperat ca organele de opresiune populare
    politice securistii militienii care oprimau libertatea poporului vor disparea. Azi au omorat un bolnav pshihic…Tzara e condusa de antiromani minoritari.TRIST

  3. Ma mir ce tupeu are Emilica,in grad de Papagal 33,sa faca pe Suvenirul National ..Manifestau toti securistii si nomenclaturistii,unul mai anticomunist decat altul,sa ii vada lumea la TVR 1 cu ecusonul de „golan”,spalati de pacate,eventual vreo sceneta cu falsi „mineri” a la Foto la Minut, hinuiti,sa ii vada lumea batuti si chinuiti,sa poata ajunge in Elvetia la cetatenie sau in oricare alta tara,ii fraierisera deja pe occidentali..Un aranjament de neuitat..Cati spioni au infiltrat rusii atunci in Occident,sanki anticomunisti”romani”, e greu de spus ..

  4. Vedeti ce scriau acolo…ZONA LIBERA DE NEO – COMUNISM…..pai
    GLOBALISMUL ESTE NEO-COMUNISM…ADEVARAT GANDIT TOT DE RAMURA COMUNISMULUI INTERNATIONAL A
    HEBREILOR ATEI care sunt dusmanii lui Dumnezeu si chiar dusmanii hebreilor CREDINCIOSI.

  5. Piata Universitatii a fost una dintre incercarile de debilitare ale Rou . Se mai incercase la Tg Mures in 20 mart 1990 . Era un „proto-maidan „, o „proto primavara araba ” si isi are continuarea in „rezist „. Atunci au fost moflujii care pierdusera startul si Ferentarienii , dornici de „o noua revolutie „( citeste „mangleala „) azi sint dobitocimea feisbucilistica si glorioasa „diaspora” ce s-a intors la baza .

  6. @nae girimea: Piata Universitatii a fost intr-adevar o Revolutie Portocalie avant la lettre. Totusi, una fara implicare straina, suspecata in cele de la Belgrad si Kiev. Nu este vorba de ‘mofluji’ ci de dezamagire fata de evolutia FSNului, care mergea spre un regim ceusescu dar fara Ceausescu. Votul masiv pentru FSN si Iliescu, in pofida evidentelor ca acesta era doar omul rusilor carora, la Malta, li se daduse mina libera, arata un alt aspect, deloc neglijabil: evenimentele din decedmbrie 1989, numite azi pompos revolutie anticomunista, au fost anticomuniste doar in proportia in care, in mai 1990, au fost votate partidele istorice, adica 20-25%. De fapt, in masura in care au fost evenimente populare, ele au fost doar o razmerita contra lui Ceausescu, cauzata de austeritatea dusa dincolo de absurd. Amorsarea din exterior, cu mina ruseasca in primul rind, este de domeniul evidentei. Lumea voia doar sa scape de Ceausescu. Europa Libera transmitea deja de citiva ani ca romanii cred ca nimic nu poate fi mai rau decit regimul Ceausescu. Ei bine, s-a vazut ca se poate!

  7. Cum poti numi ,,renastere” liota aia de manipulati si locul acela in care betiile si sexul la liber se practicau din plin, printre gunoaiele si mizeria facuta de asa-zisii revolutionari?
    Era un loc al decaderii umane.
    Am discutat cu persoane care s-au dus acolo din pura curiozitate si care au fost platite ca sa stea si sa demonstreze. Ii duceau in serii sa manance la subsolul sediului PNT de langa piatza.
    Acolo a fost renasterea promiscuitatii si a manipularii politice.
    A fost momentul care m-a lamurit ce inseamna capitalismul ptr care bateau toba escrocii de Coposu, Diaconescu si alte cotoarbe ca ei, venita la ciolan…..[Leo]

  8. Atunci s-a vrut fara comunisti..jos securitatea…ACUM securitatea globalista intercominternista a COMUNISTILOR GLOBALISTI e la putere si v-a facut pe toti egali sclavi cu masca la gura si la cotetz….ba mai vor si reducerea populatiei…

  9. Piata Universitatii din 1990 a fost un spatiu liber in care oricine se putea manifesta dupa cat il ducea mintea si inima…Au existat deci si situatiile ca cele pomenite de tine dar au fost marginale si oricum nerelevante.
    Relevant a fost mesajul anticomunist si crestin pe care, daca ai fi fost prezent, l-ai fi perceput si tu. Dar tu vorbesti din auzite, intoxicat de propaganta securisto-kominternista. Asta presupunand ca esti sincert….

  10. Niște caraghioși care și la bătrânețe tot proști au rămas.
    Se luptau de zor cu ”neocomuniștii”, în timp ce neocapitaliștii începeau deja să se îmbogățească. Iar când golanii au ajuns la putere, unii au dat în gropi de proști, iar alții au furat de s-au spart.
    Vă amintiți ce adorați erau cândva Emil Constantinescu și Victor Ciorbea, Gavril Dejeu și Decebal Remeș, sau Marian Munteanu și Nica Leon? 🙂 🙂 🙂

  11. Asa-i cand figurantii ajung sa vorbeasca de pe socluri parasite…
    El ar trebui sa dea socoteala pentru distrugerea PNT-CD si a oricarei sanse ca Romania sa scape de ciuma neosecurista.
    Cat despre meritele lui in intrerea Romaniei in NATO si UE, mai bine sa nu mai vorbim. Ambele au fost obtinute de altii si cu niste preturi pe care inca nu le cunoastem in intregime…

  12. Sigur ca da tovarase Colonel ! Voi ati invins si tot ce s-a petrecut de atunci incoace este rezultatul conducerii voastre competente si patriotice. Esti multumit de rezultat ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.