Piperea atacă la CJ a UE decizia Bruxelles-ului privind Oltchim

Avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim Râmnicu-Vâlcea, a declarat pentru Cotidianul că va ataca la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia Comisiei Europene prin care se cere statului român să recupereze de la combinatul vâlcean datorii anulate în valoare de 335 milioane de euro.
Conform unui comunicat, CE a constatat că, de la privatizarea eșuată a Oltchim, în septembrie 2012, acesta a beneficiat de ajutoare incompatibile.  „De-a lungul anilor, Oltchim a beneficiat de anularea unor datorii publice semnificative ca valoare. În urma investigației am constatat că măsurile respective au conferit societății un avantaj economic neloial, încălcând normele UE privind ajutoarele de stat, avantaj pe care România trebuie să îl recupereze în prezent. În același timp, vânzarea majorității activelor Oltchim în condițiile pieței poate asigura un viitor durabil pentru activitățile economice ale societății, fără a fi nevoie de sprijin public suplimentar”, a afirmat Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenței. După ce procesul de privatizare a eșuat în 2012, la începutul lui 2013, combinatul a intrat în insolvență. Conform lui Piperea, ștergerea datoriilor în cadrul insolvenţei este o procedură care se aprobă prin hotărâre judecătorească și că măsura nu trebuie notificată sau avizată de Comisia Europeană dacă este aprobată în cadrul procedurii insolvenţei. „Acordarea de ajutoare de stat este o acțiune administrativă, nu este o decizie a instanței”, a spus Piperea.
Bruxelles-ul a invocat faptul că nu i-a fost notificat niciun plan de restructurare. În plus, Comisia a constatat că nu a existat nicio contribuție vizibilă din partea investitorilor la costurile de restructurare ale societății. Prin urmare, Comisia a concluzionat că finanțarea publică acordată de România societății Oltchim, de aproximativ 335 de milioane euro plus dobânzi, este incompatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat și trebuie să fie recuperată de România. De asemenea, a spus că niciun creditor operând în economia de piață nu ar fi fost de acord să anuleze datoriile existente ale Oltchim sau să continue furnizările către această societate în condițiile în care Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului și alți creditori aflați în proprietatea statului au făcut-o în 2015.
Piperea susține că aceasta este o „prostie sinistră” pentru că toți creditorii privați ar fi fost interesați de reorganizarea societății nicidecum de faliment. „În cazul reorganizării, creditorii și-au recuperat banii, fapt ce nu s-ar fi întâmplat dacă Oltchim ar fi dat faliment. Falimentul ar fi însemnat disponibilizarea a 3.000 de angajați, precum și afectarea altor 20.000 de locuri de muncă de la alte companii. Cel mai grav, ar fi dispărut cheltuielile cu ecologizarea, de 400 milioane de euro. Cine le-ar fi plătit acești bani. Insolvența a salvat CET Govora și 60% din economia județului Vâlcea”, a declarat avocatul.
Gheorghe Piperea susține că Oltchim nu are de unde să dea suma respectivă pentru că a plătit toți banii către creditori, conform planului de reorganizare. Există un activ, platforma petrochimică Bradu, care se află în proces de vânzare. „Aș fi tare bucuros să iau 80 de milioane pe tot ce mai are acum Oltchim”, a afirmat Piperea. Acesta a ținut să precizeze că vânzarea a 60% din Oltchim către Chimcomplex, proces încheiat recent, nu va fi afectată.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Sigur, crocodilii stau la panda sa cumpere pe un euro si ne dicteaza ce avem de facut in tara noastra. Sictir!Nu ne-au distrus destul, cu „Anticoruptia” si „tranzitia” lor?

  2. Asta se intampla daca statul se incapatineaza sa pastreze un asemenea monstru industrial, fara sa asigure conditii pentru retehnologizare si fara sa trieze personalul. Nu s-a scuturat pomul. Au ramas si responsabilii cu intrecerea socialista si facatorii de gazeta de perete si agitatorii si ciripitorii si betivii si chiulangii. S-a furat ca-n codru si la lumina zilei. S-a facut si balci, vezi domnu` Dan, Boureanu &CO. Materii prime de unde?! Singura instalatie de Piroliza functionala e la Petrotel-Lukoil. Fata de acest combinat, au fost obiective, mult mai rentabile si mai performante, la care s-a renuntat cu ” magistrala ” contributie a tradatorilor de tara, in frunte cu Iliescu, Neulander si gasca lor, continuate de Basescu si gasca lui. Si Oltchim contribuie la cresterea deficitului bugetar. Administratorii care s-au succedat la conducerea pravaliei, ori au fost complici cu mafiotii, ori au asistat pasiv la distrugere. Asa ca, domnu` Piperea, lasa-ne!

  3. Il felicit pe dl avocat Piperea si ii dorim succes.
    Nu este prima prostie sinistra sustinuta de C E,prostiile sale sinistre de care au ascultat cu sfintenie fata de acesti zei dubiosi,asa zisii nostrii functionari obedienti, au dus la ceea ce vedem.Vor falimente, parjol sa faca loc clienetilor lor ,cehi, nemti oricare in afara de romanii proprietarii de drept.
    „Parteneriatele multiple „cu UE,NATO ne-au adus in stare de instabilitate si subdezvoltare.
    O mare contributie au adus-o securitatea nationala si militara,care si-au varat coada in politica,justitie si institutii, prin suprareglementari ilegale.In loc sa apere economia, finantele, sanatatea si infrastructura. Exista dovezi ca un coldea -fara vreo atributie si competenta s-a opus autostrazilor, ceea ce denota ca SRI si-a arogat la ordinul stapanilor NATO si UE tinerea in sudezvoltare si jaf colonial, al tarii.Desi Sanatatea este problema vitala, securitataea zisa nationala nu misca un deget, are „medicina” separata, obiective, comert ,hoteluri si luxuri separate.Astept ca oameni patrioti si pregatiti ca dl piperea sa se implice pe cai legale impotriva monstruoasei conspiratii ce a pus la cale subdezvoltarea,instabilitatea ,vanzarea si jaful Tarii.

  4. Uite asa Comisia Europeana,”ajuta” Romania! O ajuta sa se distruga, sa distruga industria si economia! Ce banditi, mai ales comisarul pentru economie, care este olandez!

  5. Da pentru RADET de ce nu luptati d-le Piperea sa obtineti un ajutor de stat de vreo 400 mil EURO,,administrativ,, asa cum ii spuneti dvs ca sa rezolvati problema incalzirii locuitorilor din Bucuresti.Am inteles din expunerea dvs ca se poate, numai ca de trei ani nu ati facut nimic la RADET.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.