Piperea: Legea dării în plată se va aplica şi creditelor în derulare

Toţi cei inetersaţi aşteaptă ca, pe parcursul acestor zile, parlamentarii să analizeze propunerile depuse, vineri, de Banca Naţională a României (BNR), pe marginea Legii dării în plată, potrivit Bursa.

Unii din liderii partidelor au declarat că această iniţiativă este prioritatea zero a Senatului şi că politicienii se vor apleca asupra textului legislativ, ceea ce ar însemna că exis¬tă posibilitatea să avem cât mai curând o concluzie pe subiect.

Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre iniţiatorii legii, ne anunţă, însă, că reexaminarea legii ar putea să mai fie amânată cu una-două săptămâni, „pe motive procedurale”, în care avocatul nu crede.

Gheorghe Piperea, împreună cu deputetul liberal Daniel Cătălin Zamfir, celălalt iniţiator al proiectului, au avut, ieri, o întâlnire cu Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.
Avocatul Piperea spune că, din dis¬cuţie, i-au rezultat câteva concluzii de esenţă, printre care se numără următoarele:

„- legea se va aplica şi creditelor în derulare;
– legea se va aplica şi debitorilor care s-au împrumutat la bănci în cadrul programului Prima Casă, chiar dacă garanţia de stat specifică acestui program va rămâne valabilă; pentru evitarea oricărei confuzii, după toate probabilităţile, grupul parlamentar reprezentat de domnul Ştefan va introduce un amendament din care să rezulte că garanţiile oferite băncilor de Statul român vor rămâne valabile, chiar dacă debitorul – persoană fizică va fi liberat de datorii prin darea în plată a casei cumpărate în cadrul acestui program;
– legea se va aplica, în special, creditelor ipotecare, dar şi creditelor de nevoi personale cu ipotecă (în practică, avansul pentru creditele ipotecare s-a acoperit din credite de «nevoi personale», garantate cu alte bunuri ale debitorului sau cu bunuri ale terţilor); va fi vorba, deci, de credite pentru locuinţe în sens larg;
– legea nu va introduce criterii valorice sau sociale, întrucât este vorba de o reglementare menită a corecta şi, la nevoie, a sancţiona, un abuz de putere economică;
– legea va fi lege şi nu facultate pentru acele bănci care vor fi fost de acord să se înscrie în clubul creditorilor care vor darea în plată”.
Gheorghe Piperea a mai scris, pe pagina sa de Facebook, că, din discuţie, a rezultat că „recomandările” scăpate în presă, pe surse, de BNR, „nu sunt oficial în atenţia Parlamentului, întrucât nu sunt trimise acestuia pe cale instituţională şi prin asumare directă, expresă, din partea BNR”.

Banca Naţională a României (BNR) propune, printre altele, ca legea să se aplice în viitor, doar cazurilor sociale, imobilelor în care debitorii sau rudele acestora până la gradul al doilea locuiesc, iar valoarea creditului să fi fost de maxim 150.000 de euro la momentul acordării.
Iniţiatorii legii consideră că aceste propuneri sunt „total inacceptabile” şi că fac legea inutilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.