Plansete, urlete si alte isterii: Manipularea la copii si cum sa o scoti la liman

Manipularea este arma imbatabila si preferata a copiilor prin care obtin ceeace isi doresc si isi lasa parintii si cu un acut sentiment de vinovatie. Iar cei mici invata sa o foloseasca inca din primele luni de viata. Din pacate, nu multi parinti isi dau seama de manipularea copiilor si nu pot face fata emotional asa cum ar trebui. Iata cateva sfaturi pentru parinti pe aceasta tema, provenite de la specialisti in psihologia copiilor.

Armele manipularii la copii

Initial, plansetele si scancetele sunt formele prin care copilul atrage atentia parintilor asupra nevoilor lui. Si cum nu are inca abilitatea de a vorbi, aceasta tactica functioneaza la perfectie. Vor atentia parintilor, plang un pic si o au. Iar cand vad ca de fiecare data cand plang primesc ceea ce vor, aceasta tactica se va ridica in jurul varstei de 3-4 ani la nivel de arta.

De fiecare data cand va dori o jucarie, un desen animat, o prajitura, 5 minute in plus petrecute in parc etc., copilul va incepe “ritualul”: plansete, urlete, isterii.

Ce trebuie sa faca parintii ca sa scape de manipularea copiilor

Cand se confrunta cu o astfel de situatie, mai ales in public, multi parinti se comporta dupa unul din cele doua scenarii urmatoare. 

Scenariul 1: Se uita in jur si de jena ca vor rade ceilalti, ii vor face pe plac copilului.

Scenariul 2: Ii fac pe plac din start pentru ca fie sunt prea obositi ca sa-si mai bata capul cu explicatii, fie pentru ca le e mila sa-i vada plangand.

Citeste continuarea aici: http://sfatulparintilor.ro/46341/plansete-urlete-si-alte-isterii-manipularea-la-copii-si-cum-sa-o-scoti-la-liman/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.