Plasa de siguranță a Guvernului pentru SEN

Pentru că trebuie salvat cărbunele, ca plasă de siguranță pentru Sistemul Energetic Național, Guvernul are un plan riscant, anume ca Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie a statului, să cumpere Complexul Oltenia și Complexul Hunedoara, printre cele mai eficiente companii de stat. Planul a fost anunțat de secretarul de stat de la Energie Doru Vișan și reprezintă o ultimă soluție în cazul în care UE nu acceptă schema de ajutor de stat prin care din facturile tuturor consumatorilor de energie români vor fi luat 1 miliarde de lei, timp de 10 ani, pentru salvarea CEO.

În acest moment, energetica pe cărbune este într-o situație critică, fiind sufocată de costul certificatelor de emisie, așa numitele “drepturi de poluare, care au ajuns să coste CEO peste 300 de milioane de euro anual, jumătate din cifra de afaceri a societății. CEH este deja în insolvență și funcționează doar sporadic. Dacă nimic nu se schimbă, falimentul mineritului și generării de energie in Oltenia și Valea Jiului este iminent, ceea ce ar însemna un dezastru pentru România, pentru că nu avem suficiente capacități are să înlocuiască 2.500 – 3.500 de MWh bandă, atât cât produc, în medi, minerii. Pe de altă parte, nici pentru consumatori nu este o plăcere să plătească suplimentar în factură pentru minerit, după ce că plătesc pentru centralele eoliene și fotovoltaice. Și nici pentru Hidroelectrica nu este deloc o veste bună să înglobeze cărbunele, pentru că vor pierde la competitivitate, ea fiind cel mai ieftin și mai profitabil producător de energie. Prin crearea unui mix energetic, apă, plus cărbune, plus eventualele dezvoltări în eoliene , anunțate de Hidroelectrica, noua companie va putea însă să creeze un “campion energetic”, model pe care multe alte companii europene din energie l-au ales. În fapt, marile companii energetice europene au, toate, în componență surse diferite de producere a electricității.

Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei şi momentan omul care decide în această chestiune în lipsa unui ministru, a confirmat planul Executivului de la Bucureşti de a restructura sectorul de producţie a energiei electrice, prin alipirea la Hidroelectrica a centralelor pe cărbune. Nu doar a centralelor pe lignit ale Complexului Energetic Oltenia, ci şi termocentrala Paroşeni, care funcţionează cu huilă extrasă din Valea Jiului şi care este acum parte a Complexului Energetic Hunedoara.

Pașii

Înainte de a face acest lucru însă, statul trebuie să despăgubească Fondul Proprietatea, care are pachete minoritare de acţiuni la ambele societăţi.

“Așa cum se arată în memorandumul promovat și aprobat în Guvern, se prevăd trei etape. Prima etapă era creditul pentru acoperirea certificatelor aferente anului trecut, de 500 milioane de lei, apoi crearea unui mecanism de sprijin pe termen lung, respectiv al treilea pas, care rezolvă foarte multe probleme, atât ale pieței, cât și ale siguranței naționale: vara să creezi stocuri de cărbune, iarna să preiei aceste stocuri, când piața cere și clar acoperă costurile”, a spus Vişan, la o întâlnire cu presa.

Secretarul de  stat a reluat ideea companiilor de mix, care a mai fost vehiculată. A spus însă că, deşi restructurarea sistemului de producţie este un deziderat, termocentrale pe cărbune vot fi alipite prin decizie a Guvernului la Hidroelectrica doar dacă Comisia Europeană nu va fi de acord cu implementarea schemei de sprijin. “Mixul energetic nu se poate realiza decât în două variante – fie fiecare companie își dezvoltă alte capicități – cărbunele își construiește hidro sau eoliană, solară, și invers, și varianta normală, pe care ar trebui să meargă statul- de răscumpărare a acțiunilor de Fondul Proprietatea. Și după aceea, fuziune. (…)

Dacă nu găsim o înțelegere de la Comisie, această restructurare a sistemului este binevenită. Altfel, vom avea probleme cu siguranța sistemului. Dacă găsim înțelegere la Comisia Europeană pentru schema de sprijin dezideratul rămâne, în continuare, ca fiecare companie să-și facă mixul. Decizia trebuie luată până în 30 aprilie, când este termenul limită de conformare la obligația de achiziție pentru certificatele de CO2”, a spus Vişan. Faţă de planul care a apărut deja în presă, Vişan a mai venit cu o noutate: se vor alipi la Hidroelectrica nu doar centralele pe lignit ale CEO, ci şi centrala pe huilă de la Paroşeni.

“Vizează doar centralele care au condițiile de mediu îndeplinite. Toate centralele care sunt conforme legislației, și de care sistemul energetic nu se poate dispensa (…).Și Paroșeni. Toate centralele conforme pe cărbune” a răspuns Vişan la întrebările presei.

În august 2018, Ministerul Energiei anunţa că termocentrala Paroşeni este prima instalaţie a Complexului Energetic Hunedoara conformă legislaţiei europene de mediu, după o investiţie de 65,3 milioane de euro. A rămas până acum singura.

Alte soluții

Hidroelectrica este în procedură de listare la bursă şi a demarat deja acţiunile pentru angajarea consultanţilor pentru acest proces, şi deşi această restructurare o va face teoretic mai puţin atractivă, Vişan a spus că Hidroelectrica îşi continuă procedurile de listare.

Guvernul intenţionează să introducă  pentru Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător de energie al țării, un mecanism de sprijin care va fi negociat cu Bruxelles-ul. Timp de zece ani, toți vom plăti până la 10,5 miliarde de lei, pentru a susține compania, afectată sever de creșterea costurilor cu certificatele de emisii pe care trebuie să le cumpere pentru a produce energie electrică.  Fără acest sprijin însă, CE Oltenia intră în faliment, iar România este obligată să stingă lumina. Ulterior însă, potrivit unei informaţii publicate de HotNews.ro, a apărut şi ideea ca Hidroelectrica să preia centralele pe lignit ale CEO.

Hidroelectrica este cea mai profitabilă companie a statului român şi a avut un an 2018 cu rezultate financiare record, raportând un profit net de 1,97 miliarde de lei, cel mai mare din istorie, la venituri din exploatare de 4,3 miliarde de lei. Compania este cel mai mare producător de energie electrică din România, cu o putere instalată totală de 6.444 MW în 208 centrale. Este controlată de statul român, în proporție de 80%, restul fiind deținut de Fondul Proprietatea.

Pe de cealaltă parte, CEO a anunțat pierderi de 1,1 miliarde de lei pe anul trecut, generate în special de costurile pe care compania le-a avut cu plata certificatelor de emisii de CO2, care au reprezentat circa 48% din cifra de afaceri a companiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1073 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Pana in anul 2000 RENEL/Comel a fost a 10 coompanie de electricitate in Europa avand un mixt energetic:carbune,nuclear si apa!Dupa impartirea idioata pe categorii de combustibili :Hidroelectrica,Termoelectrica si Nuclearelectrica ,s-a „deschis” si piata de tranzactionare a energie electrice stiut fiind ca acesti 3 combustibili au diferente uriase de pret,plus orarul de functonare diferit :apa cca 2500 ore an,carbunele cca 4000-5000 ore an si nuclearul la 8000 ore an deci o aiureala romaneasca unica in Europa!!
    Solutia ar fi cea mai buna tehnic vorbind sa salvam si baza si varful energetic,dar idiotii sindicalisti de la hidro + mafia care conmtroleaza piata de energie se vor opune,asa cum ne-am obisnuit!

  2. 1. CEH si cei de la lihnit oltenia , nu sint ” eficienti ” , din contra sint gaurile negre ale economiei romanesti 2.Sa faci orce numai sa intre in pierdere Hidroelectrica este cel putin crima economica , daca nu altfel . 3 .Sa avem grija de carbune , buuun , pai in Valea Jiului cele 4 mine ramase , culmea cu circa 6000 de angajati nu dau productie nici cit Petrila in vremurile grele ( a fost cea mai adinca mina , deci conditii foarte dificile ). Daca cumva puneti baza pe rezervele din V.J. care vezi Doamne au fost inchise si ” conservate ” , cred ca va inselati amarnic , ca sa nu mai vorbim de folosirea unor metode de exploatare fantezist aplicate la conditiile din Vale .

  3. Daca, adica, se despagubeste asa-zisul „fond Proprietatea”(ce cauta Gittenstein la el, daca-i românesc si „Proprietatea”?) = o cvasi nationalizare a unui sector strategic. Privind Comisia Europeana: liberalismul, groparul Europei este, economico-ideologic, muribund. „Planul Guvernului” : sa-si mobilizeze eurodeputatii împotriva noii Comisii. Sa taie nodul gordian. Dancila are de facut lobbying la PE pentru schimbarea modificarii atributiilor Comisiei dictatoriale în paguba tuturor. „Privatizarile” aiurea, distrugerea, adica, înversunata, a patrimoniilor nationale de toate felurile trebuind, cf. ultimelor alegeri europene, sa-i apartina trecutului. La vremi (si strategii economice) noi, oameni noi (grupul consolidat al dreptei suveraniste din PE fiind alternativa la politica „liberala”, socialist-paguboasa, a ultimelor Comisii Europene). România : a nu se mai lasa santajata prin diversiunea „lupta-mpotriva comunismului” a unor agenti de tip Maniu-Coposu-Hossu-Longin-Tismaneanu… în scopul jafului eforturilor de zeci de ani ale unui popor cu reputatie grijuliu distrusa („comunismul”), si dezorientat, de parca-n lupta si cu minoritatile, si cu vecinii, în ciuda unor Tratate de pace si -„afacerii optantilor” (= cumpararea, în aur masiv, de catre România Mica, a Transilvaniei cu care se reunise, în perioada interbelica). Dupa relatii seculare excelente cu Franta, dupa ’90 liderii români dându-si cu stângu’-n dreptu’ cu un „partener”, „strategic” tâlharind tzara pe rupte.

  4. (II) : Capitularea de la suveranitatea EUROPEANA pentru cai verzi pe pereti. Tradarea dreaptei europene suveraniste, a gaullistilor francezi, de pilda, si razboi cu stramosii, Ceausescu, inclusiv si mai ales, desi echipele tipului îi deschisese României larg portile cancelariilor internationale. Lepadarea ca de dracu’ de cele „30 glorioase” ale dezvoltarii economice „prin noi însine”, de dupa ’45 fiind pacatul originar, marul putred al Evei al Puterii de dupa ’89.

  5. Ceausescu , am inteles, avea un plan de regularizare a tuturor cursurilor de apa din Romania si valorificarea intregului lor potential hidroenergetic ! Incepuse asta cu raul Olt , care aproape a fost scapat si de spectrul inundatiilor . Da’ ala era nebun , nu-i asa ? Nebun era ca mai voia sa mai faca doua reactoare la centrala nucleara de la Cernavoda . Noroc cu noii , iubitori de neam si tara, care au oprit totul ! Acum Romania a ajuns importatoare de energie electrica ; a fost exportatoare !

  6. desi sensul fluxurilor economice mondiale incep sa sufere modificari serioase din cauza prea multor esecuri RASUNATOARE ale companiilor capitalizate bursier IMBECILII nostri (evident imbolditi de niste escroci,de fapt niste criminali economici),o tin una si buna cu listarea pe bursa a Hidroelectricii ( alta facatura ordinara ca sa se poata ajunge aici!) sperand ca reusesc sa o falimenteze macar asa daca cu factura de „insolventa” nu au reusit…au mai fost unii Enron („the biggest fraud in history”) care nu mai stiau din ce sa faca profit cu ORICE pret si sacrificiu (al maruntilor evident!)…siktir democratie neosecurista, coloniala si iohannista!

  7. Sa speram ca aceasta guvernare falimentara va pleca inainte sa distruga energetica romaneasca. Din pacate avem la varf doar indivizi care sunt deconectati de la realitate. Mergeti acasa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.