Ploaia ar putea fi creată de lasere gigantice îndreptate spre cer

Britanicii sunt obsedaţi de vreme, în special de ploaie. Acum, potrivit cercetătorilor, ei îşi vor putea crea singuri precipitaţiile.

Oamenii de ştiinţă au creat stropi de apă în aer, folosind un laser puternic. Tehnica, denumită condensul apei cu laserul, ar putea duce, într-o bună zi, la crearea ploii atunci când se doreşte, oriunde pe Terra.

„Însămânţarea norilor” se practică de ceva timp – introducerea unor substanţe precum iodura de argint sau zăpada carbonică într-un nor, în scopul producerii unei instabilităţi coloidale, şi astfel a precipitării unei părţi din elementele norului – însă nu este considerată o tehnică sigură, întrucât substanţele chimice se împrăştie o dată cu ploaia şi pot dăuna mediului.

Metoda laserului este diferită, deoarece foloseşte nivelul de umiditate şi condiţiile atmosferice naturale pentru a crea stropi de apă.

Fizicianul Jerome Kasparian, de la Universitatea Geneva, spune că laserul poate funcţiona în mod continuu, are o ţintă bună şi nu împrăştie cantităţi imense de iodură de argint în atmosferă.

Cercetătorii au testat noua tehnică pe malurile Rhonului, lângă lacul Geneva, după ce au construit un laser gigantic mobil.

După 133 de ore de utilizare a laserului, s-au creat particule de acid azotic în aer, care a legat moleculele de apă pentru a forma stropi.

Experţii nu au creat ploaie, însă sunt siguri că vor reuşi în curând să manipuleze condiţiile atmosferice şi chiar să prevină precipitaţiile.

„Poate, într-o bună zi, va fi o metodă pentru atenuarea musonului sau pentru reducerea inundaţiilor în anumite zone”, a declarat Kasparian.

Ideea de a schimba şi de a controla vremea nu este nouă. În 1946, Vincent Schaefer a venit cu teoria însămânţării norilor, care este folosită şi în ziua de azi, mai ales în China.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.