PNL și PDL atacă la CCR numirea de către Guvern a Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune

Grupurile parlamentare PNL și PDL din Camera Deputaților vor sesiza Curtea Constituțională (CCR) în privința hotărârii de numire a Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune (SRR) și a legii de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanțe de urgență, a anunțat, miercuri, deputatul PNL Theodor Nicolescu, într-o conferință de presă comună cu liderul grupului parlamentar PDL, deputatul Tinel Gheorghe, transmite Realitatea.net, citând Agerpres.

„Argumentul pe care îl vom aduce în fața CCR este acela că nu a fost respectată ponderea grupurilor parlamentare, așa cum prevede legea. PNL deține o pondere de 25% din Parlament și ar fi avut dreptul la nominalizarea a două persoane (n.r. în CA al RRA), lucru care nu s-a întâmplat”, a precizat Nicolescu.

El și-a exprimat optimismul cu privire la această sesizare, menționând că există un precedent al CCR în cazul TVR, respectiv decizia nr. 783 din septembrie 2012 prin care s-a dat o interpretare similară celei pe care o invocă acum parlamentarii PNL și PDL.

Cât privește legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe de urgență, deputatul liberal a spus că acest subiect ridică două tipuri de probleme de neconstituționalitate.

„Primul dintre ele se referă la faptul că legea a fost modificată substanțial în Camera Deputaților, comparativ cu forma care a trecut la Senat, încălcându-se astfel principiul bicameralismului. Avem, de exemplu, domenii care nici măcar nu au trecut în dezbatere, la Senat, cum ar fi acela privind înstrăinarea unor acțiuni deținute de ministrul Economiei prin Departamentul pentru Energie, cu titlu gratuit către autoritățile locale. Este un amendament formulat în Comisia juridică a Camerei, însă el nu a trecut pe la Senat. Există o mulțime de astfel de amendamente precum cel referitor la modificarea legii taximetriei, în condițiile în care noi ca Parlament suntem sesizați cu o lege în acest sens. Eu cred că în felul acesta se încalcă principiul bicameralismului și sperăm ca cei de la CCR să ne dea dreptate”, a susținut Nicolescu.

De asemenea, el s-a referit și la situații legate de abilitarea în domeniul legilor organice.

„Avem și chestiuni de interpretare privind legea de abilitare, dar vom cere Curții să definească ce s-ar înțelege prin art.115 alin.1, acolo unde se spune că legea de abilitare trebuie să prevadă domeniul de reglementare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.