PNRR, criticat dur chiar din interiorul puterii: Care sunt „defectele și apucăturile”

Bogdan Glăvan, consilier pe probleme economice al șefului PNL, Ludovic Orban, și în același timp președintele Directoratului Fondului Român de Contragarantare, susține că România a trimis la Bruxelles cel mai voluminos Plan Național de Redresare și Reziliență dintre toate cele 27 state UE însă observațiile Comisiei Europene arată calitatea redusă a proiectului realizat.

”Este suficient să amintim aici că pentru reformele sectorului public nu sunt prezentate documente justificative, iar pentru un mare număr de investiții, de la cele care țin de educație până la împăduriri, guvernul nu a prezentat o fundamentare a costurilor”, spune Glăvan.

În opinia sa nu a existat suficientă implicare: ”Răspunderea a fost pasată de la șef la sub-șef și de acolo mai departe la sub-sub-șef până când a ajuns la „experți”

Iată analiza acestuia, integral:

DEFECTELE PLANULUI DE REZILIENȚĂ ȘI APUCĂTURILE ȘCOLARILOR CHIULANGII
Folosind informațiile centralizate de Comisia Europeană am realizat clasamentul planurilor de reziliență ale statelor europene în funcție de dimensiunea (numărul de pagini) al acestora. România este în vârf, a transmis la Bruxelles cel mai voluminos document. Cu toate acestea, observațiile înaintate de CE arată calitatea redusă a proiectului realizat. Este suficient să amintim aici că pentru reformele sectorului public nu sunt prezentate documente justificative, iar pentru un mare număr de investiții, de la cele care țin de educație până la împăduriri, guvernul nu a prezentat o fundamentare a costurilor.
Situația îmi este familiară, prin prisma meseriei pe care o am. Sunt profesor de mai bine de 20 de ani și de-a lungul timpului m-am luptat să-i determin pe studenți să realizeze proiecte sau eseuri scurte și la obiect, nu lungi și proaste. Să scrii mult și pe lângă subiect este o tactică veche de a obține o notă mai mare decât meriți și, probabil, fiecare dintre noi a practicat-o la un moment dat în școală, indiferent că vorbim de testele la matematică sau de eseurile la economie.
Așa că Planul de Reziliență nu e original în minusurile lui; el reflectă o carență a educației românești. Și mai dovedește ceva: capacitatea administrativă scăzută a statului român. Pentru că în țara asta trăiesc și oameni care știu „să scrie”, dar ei sunt în minoritate în rândurile funcționarilor și experților din ministere.
Întrucât de circa un an și jumătate lucrez și eu în administrarea unei bucățele din banul public, pot să vă relatez experiența mea cu întocmirea documentelor. Iau ca exemplu procesul de achiziție publică prin care am selectat un furnizor de servicii de „evaluare pe piloni”, în conformitate cu o decizie a Comisiei Europene, în vederea dobândirii de către instituție a acreditării necesare pentru accesarea anumitor programe europene. Întocmirea caietului de sarcini, a contractului, numeroase detalii – de la stabilirea codului CPV la justificarea prețului achiziției publice – au necesitat mult mai mult timp decât am crezut și dificultățile în stabilirea și redactarea întregului material nu au fost depășite decât prin implicarea directă. Ce vreau să spun este că dacă împreună cu colega mea din conducerea companiei nu ne-am fi ocupat să căutăm în toate zările și prin toate mijloacele informații care să ne ajute la justificarea prețului, dacă nu am fi stat până târziu în noapte să scriem la contract, demersul s-ar fi definitivat la sfântul așteaptă. În paranteză fie spus, statul român este angrenat de mulți ani într-un demers oarecum similar, a beneficiat de consultanța Comisiei Europene și a cheltuit sute de mii de euro fără să realizeze (încă) nimic.
Am făcut ceea ce corporatiștii numesc „micromanagement”. Și tot prin micromanagement am realizat alte lucruri. Concluzia pe care am tras-o după această experiență este că, dacă entitățile publice nu au un șef care să se implice în realizarea sarcinilor subordonaților, atunci ele stagnează sau se deplasează într-o derivă incontrolabilă către ineficiență.
În opinia mea, Planul de reziliență este defectuos deoarece, acolo sus, nu a existat suficientă implicare. Răspunderea a fost pasată de la șef la sub-șef și de acolo mai departe la sub-sub-șef până când a ajuns la „experți”. Nimic nu este mai la modă printre demnitari decât delegarea de atribuții. Delegarea de atribuții, descentralizarea și cultivarea autonomiei centrelor de decizie este un deziderat firesc. Aș proceda la fel. Aș delega atribuții fără număr. Doar că această practică cu greu poate fi aplicată în administrația publică românească, nereformată, așa cum arată ea azi. Dacă procedezi așa, fie nu ai idee despre sistemul pe care îl conduci, fie nu îți pasă. Bunăoară, cine vrem să scrie programul de reziliență, oamenii care de atâția ani au pus România codașă la accesarea fondurilor europene? Cine vrem să pună pe hârtie planurile de reformă a sectorului public, oamenii pentru care reforma este cel mai neinteresant lucru de pe planetă?
Dacă urmărești o schimbare, atunci te înconjori de oameni care au același obiectiv, dispuși să te sprijine. Dacă chiar îți pasă, atunci pui osul la treabă și lucrezi direct la elaborarea proiectelor. Vrei să faci reformă? O faci, tu însuți, nu dai indicații prețioase altora să o facă pentru tine. Desigur, dacă chiar muncești, atunci nu mai ai timp să tai panglici, să alergi în campanie de imagine, să stai la șuete interminabile. În fond, de asta ești plătit, să muncești, nu să joci fotbal în curtea școlii. Cu cât un politician dedică mai mult timp pentru cultivarea propriei imagini, cu atât muncește mai puțin. Iar consecințele vor apărea mai devreme sau mai târziu.
De la noua clasă de lideri politici populația are așteptări mari. Dacă ei se comportă ca niște școlari chiulangii, cred că inclusiv democrația va ajunge să fie amenințată la un moment dat prin ascensiunea demagogilor care promit schimbări peste noapte.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Bai idiotule, ce treaba are postarea ta tampita cu subiectul din articolul publicat de COTIDIANUL.Doamne chiar asa de cretinizata a devenit tara asta.

  2. Ma duc pe Transfagarasan si ma intreb cand si cine l-o fi construit, si rad de prosti
    Ma duc la T Severin si vad ditamai hidrocentrala, si ma intreb cand si cine o fi construit-o, si rad de prosti
    Ma duc in piata unirii si vad a doua cea mai mare cladire din lume pe care vrea s-o fotografieze tot turistul american, japonez sau european si ma intreb cand si cine o fi construit-o, si rad de prosti.
    Dar eu ce sunt capabil sa fac ? Sa postez spurcaciuni. Ah ce-mi place sa-i fac pe altii ce cacao , cand ai mei n-au facut niciodata nimic.

  3. gogu Are ba loaza. Toate subiectele de pe Cotidianul sunt incitatoare ,mincinoase,si starneste orgoliul ala prostesc din loaze ca tine. Tu nu ai cum sa vezi lucrurile astea,esti prea prins.
    Te-am atins la orgoliu de ai sarit ca un curcan umflat? Ce mare adevar spune articolul? Cat de informat esti tu incat sa dai crezare unui articol schilodit incat sa dea bine doar pe Cotidianul. Are sens sa-ti explic ? Dar imi place cum sariti de fund in sus. Ma pufneste chiar rasul vazandu-va atat de cuprinsi de „bunatate crestina” De nationalisme ieftine.

  4. In marea lui prostie gugustiucul „rad de prosti”dovedeste ceea ce am spus,PROSTIA IN ROMANIA A AJUNS LA RANG DE INTELEPCIUNE.Bai rapanosule cu cat esti platit,pentru a denigra un ziar care incearca sa arate mizeria cu care ne confrutam.Datorita unora ca tine nu reusim sa iesim din mizeria in care traim in prezent.

  5. Ba gugmane, cum se face ca numai aici se aduna toti frustratii? Va deschid ochii voua. Dar asa e rumanul,sta,se plange,arata cu degetul. Se rahateaza oriunde. Strainii sunt de vina. Si da,Cotidianul va incita la ura si va tine in prostia voastra. Cand va veti da seama oare ?
    Sunt oameni care fac sacrificii sa va civilizeze si sa va scoata din mentalitatea comunista. Nu stiti sa fiti recunoascatori .Dar laudati numai infractori, scarnavii. Apropo, de Sosoaca nu va e dor ? Vezi ca ciuciulacu cu al lui partid a esuat iarasi.

  6. PSD nu are nici un aliat exter. Nimeni nu vrea sa se mai asocieze cu ei. Poate ceva din Rusia sa mai fie sponsorizari. Dar in lumea civilizata, niet PSD. Tocmai de asta si urla Nistorescu din rarunchi cum ca strainii, UE si SUA cu Soros ne sunt dusmani. Sa-i scoata victime pe leprele din PSD. Si-au scos la inaintare toate trompetele gen Rene si alti ratati. ca oameni cu bun simt nu sunt. Ma pish cu bolta pe cuibul llor de viespi, apoi ii dau cu cenusa. Gogu/rene Esti mai grosolan, sa nu zic prost, decat credeam. Iti freci mainile si iti zici in sine, vai ce le-am zis-o astora. „Cine zice lui isi zice” Adica te privesti in oglinda sa ai inspiratie. Adica, te faci de ras cu smecherii de bodega. Dar daca nu razi la poantele tale inseamna ca esti prost degeaba.

  7. megalomania si prostia caracterizeaza romania….niste adevarati filozofi ori valori atestate nu se ascund dupa niste expresii ca rid de prosti ori altii ca ei…doar lasitatea m-ar face sa adopt ascunsul dupa deget ca multi postaci …anonimi….ideea comentariului este de a schimba pareri constructive si nu de a se lua in coarne tot felul de handicapati…

  8. @râzi de prost. Faci tu ce faci și cazi iar de prostu’ siteului.

  9. ha,ha Da ba, bine de mine. Dar stii acea vorba” prostii mor de grija altuia” Asa ca,nu-ti fa tu griji. Bine ca mi-ai atras atentia,altfel nu-mi dadeam seama cu cine am de-aface aici. Toti unul si unul. Diferenta o face continutul unei postari. Tu neavand un argument ai aruncat o injurie. Dar nu ma supar,serios. Atat poti si nu e vina ta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.